Passivhus och Nära Noll Energihus
Det finns massor av olika lågenergihus på marknaden. De vanligaste är passivhus och nollenergihus, och nu håller även ett beslutande om att ta ännu ett steg ner i energiskalan på att göras. Framtiden för ett mer energisnålt leverne öppnas upp mer och mer.
Det är idag allt mer viktigt att bygga och leva energisnålt. Vi lever på lånade resurser och förnybara energikällor tas allt mer med i beaktning när det idag byggs nytt. Här skriver vi om olika lågenergihus – något som är bra för dig att veta som är i tankar om att bygga hus.
Passivhus besparar miljön
En av de vanligaste byggnaderna när det kommer till energisnåla hus är så kallade passivhus. Ett sådant hus är som ett vanligt hus byggregelsmässigt, men har ett mindre uppvärmningsbehov än ett traditionellt bostadshus och är byggt så att värmeförluster minimeras. Denna typ av passiva hus byggs alltså lufttätt och välisolerat så att värmen som kommer inifrån och utifrån huset används som uppvärmning. Ventilationen återvinner värme ur luften och gör så att inomhusklimatet känns behagligt. För att producera varmvatten eller extra värme i huset behövs en extra värmekälla. Det kan vara batterier som kopplas till ventilationen, fjärrvärme, solpaneler, elvärme eller annat. Att bygga passivhus kostar lite mer jämfört med ett vanligt hus, men det jämnar snabbt ut sig i och med den minskade energiförbrukningen som kommer med det. Kravspecifikationen FEBY om denna hustyp finns att läsa på nätet.
Nära nollenergihus – finns två typer
Nära nollenergihus uppfyller samma krav som passiva hus gör, men skillnaden ligger i att denna typ av hus inte använder en extern värmekälla. Med det menas att huset inte förbrukar mer energi från till exempel solceller eller fjärrvärmenätet under ett år än vad det tillför. Dock är olika energislag olika värda och därav finns det ett tillägg som går att läsa mer om i kravspecifikationen FEBY för denna typ av hus.
Nära nollenergihus är en ganska stor nyhet på lågenergihem marknaden. Sverige har åtagit sig EU-direktiven kring energiprestanda i nybyggnationer, vilket betyder att alla nya byggnader som byggs ska vara nära nollenergihus senast år 2020. Detta beslut stödjer byggutvecklingen i Sverige mot ett mer energieffektiviserat håll. Däremot finns det ingen fastställd kravspecifikation för denna typ av hus ännu, regeringen har fortfarande denna del kvar att bestämma.