Med plats för många

Att rita och bygga nytt hus hade länge varit en dröm. När familjen sedan utökades med tvillingar, var ett större och mer barnvänligt boende högst på önskelistan och möjligheten att bygga nytt dök upp.

Vägen till nybyggt hus var inte spikrak. Den gick igenom diverse arkitekter, husleverantörer och inte minst åtskilliga kvälls- och nattimmar som gick åt till att rita och forma huset som skulle leva upp till familjens krav. Men byggresan är inget som familjen ångrar, tvärtom.

"Allt klaffade. Vi har lagt åtskilliga timmar på att planera och styra vårt husbygge in i minsta detalj, men nu har vi det exakt så som vi har drömt om. Jag vill inte göra om någonting och vi behöver inte göra något mer med huset. Det är klart!"

– Therese

Det 260 kvadratmeter stora huset ligger i ett nybyggt område utanför Örebro med närhet till såväl skolor som till stora grönområden. I området bor många familjer och här finns också en golfbana. Huset som familjen bodde i innan de byggde nytt var ett mindre hus byggt i början på 80-talet. Det låg väldigt centralt, men området var inte särskilt barnvänligt. Inte heller hade huset rätt förutsättningar för att byggas ut. Med de nytillkomna tvillingarna Axel och Alfred så ökade således både lusten och längtan efter ett mer barnvänligt område, men också efter ett större boende. Det kände också angeläget att flytta innan den äldste sonen började skolan, så att det blev rätt från början. När så ett antal tomter släpptes utanför Örebro, med närhet till både förskolor, skolor och naturområden så slog Therese och Jonas till.

Efter att först ha fått sina tankar och drömmar på pränt med hjälp av en arkitekt, bestämde sig Therese och Jonas för att bygga sitt hus tillsammans med Fiskarhedenvillan.

– Vi träffade och jämförde många olika husleverantörer, men Fiskarheden var tveklöst det företag som kunde gå oss mest till mötes. Vi ville inte köpa ett färdigt hus, utan vi ville bygga det enligt våra idéer och önskemål och detta kunde Fiskarhedenvillan tillgodose, säger Therese. Innan de bestämde sig för husleverantör tog de in offerter från olika husföretag och snickare. Anledningen till att de i slutändan valde ett större husföretag var för att få struktur i processen samtidigt som de ville ha största möjliga flexibilitet i materialval. Processen från bygglov till färdigt hus och inflytt tog 11 månader, bygget i sig tog cirka 7 månader. I huset finns många speciallösningar och Therese och Jonas har beställt väldigt mycket saker själva, vilket gjorde att det krävdes en tät kommunikation med leverantörer och hantverkare för att få allt att fungera och för att undvika missförstånd.

De har också lagt ner oändliga mängder med tid för att få huset exakt så som de ville ha det. De ritade till och med upp huset, inklusive möblering i 3D. På ritningarna hade de dessutom ritat in placering av eluttag och lysknappar. Under tiden som huset byggdes åkte de förbi nästan varje dag för att ha koll på bygget och se till så att allt fortskred enligt plan. Att barnen redan hade börjat på förskolan i området underlättade och gjorde det enkelt för dem att ha vägarna förbi.

Det stora enplanshuset består av fem sovrum, två badrum, förråd, ett stort skafferi och ett vinterbonat uterum på 23 kvadratmeter. De tre sönerna har även en egen liten avdelning i huset där de har sina rum, ett allrum och ett badrum. I den lilla hallen som går mellan barnens avdelning och köket finns också en skjutdörr så att barnen kan stänga om sig när de har kompisar. Det stora skafferiet rymmer massor av förvaring samtidigt som det blir en naturlig avdelare i den öppna ytan för entré, kök och vardagsrum.

– Förvaring var något som vi verkligen prioriterade när vi ritade huset. Det kan man aldrig få för mycket av, säger Therese. Paret satsade på stora fönsterpartier mot den insynskyddade baksidan, som ligger i nordvästläge, vilket ger ett otroligt ljus till de stora sällskapsytorna. Eftersom takhöjden i hela huset är något högre än standard, har de även passat på att öka höjden på de vanliga fönstren. Även i entrén har de valt att satsa lite extra på ljuset och där finns ljusinsläpp från alla fyra håll.

Paret satsade på stora fönsterpartier mot den insynskyddade baksidan, som ligger i nordvästläge, vilket ger ett otroligt ljus till de stora sällskapsytorna. Eftersom takhöjden i hela huset är något högre än standard, har de även passat på att öka höjden på de vanliga fönstren. Även i entrén har de valt att satsa lite extra på ljuset och där finns ljusinsläpp från alla fyra håll.

Tomten är på 1 200 kvadratmeter och den största anledningen till att de valde just den, var för att den gränsar till en större allmänning och ligger nära golfbanan.

Tomten började även den att planeras i ett tidigt stadie för att få helheten.
I trädgården har de tagit hjälp av trädgårdsmästaren Therese Asp på Strawberry Thief och hon har varit med genom hela processen. Att ta hjälp av en trädgårdsmästare är något som paret rekommenderar då en trädgårdsmästare ser hela bilden och kan hjälpa till så att man får en lummig trädgård redan från start.

Under byggresans gång har Therese och Jonas lärt sig otroligt mycket och de är väldigt nöjda över slutresultatet. De blev precis som de hade önskat sig, ett stort hus med gott om plats för familj och släkt, gott om förvaring och med närhet till grönområden.

Det här lärde vi oss

  • Man kan inte lägga ner för mycket tid på planering.  All tid man har lagt ner lönar sig.
  • Tänk igenom både möblering och placering av belysning på ett tidigt stadium. Då finns möjlighet att ändra vissa mått för att få en optimal placering av möbler och lampor.
  • Färger varierar beroende på ljusets styrka. Vi tog med golv, kakel och väggfärg till det nya huset för att se hur dessa såg ut på plats.
  • Att få en röd tråd i alla färg- och materialval i huset skapar ett lugn i ett annars stort hus.
  • Det är viktigt att man har en tät dialog med hantverkarna, särskilt när man har speciallösningar.
Vad är en taklagsfest?

De flesta yrkesgrupper och hantverkare har sina traditioner och seder. Byggbranschen är inget undantag, och när det gäller just uppförande av både bostadshus och affärsbyggnader ...

Vad är en slutbesiktning?

När du ska bygga ett hus är det många begrepp att förhålla sig till. Ett av de viktigaste är slutbesiktningen.

Hjälp – det har regnat oavbrutet i tre veckor och byggnaden är inte tät!

Många hus i Sverige är byggda av trä och de flesta är nog medvetna om att trävirke och vatten sällan är en bra kombination.

Hjälpa till själv med bygget av ny bostad?

Tänk på dessa saker innan du bestämmer dig

Bättre inomhusklimat och lägre elräkning

Med balanserad ventilation får du ut den använda luften, och ersätter den med ny och frisk luft som dessutom redan är uppvärmd.

Vad kännetecknar en bra planlösning?

En bra planlösning är nyckeln till en välfungerande bostad. Även om det finns individuella skillnader mellan vad vi uppfattar som en bra planlösning, finns det ...

Föll för klassiska Spoven

Martine och Espen föll för den klassiska herrgårdsstilen och valet var därför enkelt, men de fick vänta länge innan de kunde sätta igång byggprocessen.

Det blir imma på utsidan av fönstret – grattis!

Vi är sedan länge vana vid att det kan bildas imma på insidan av våra fönster. Det händer allt som oftast på grund av att ...

Bygga hus med uthyrningsdel

Du vet väl om att du kan tjäna pengar på att bygga ett lite större hus? Ja, det kanske låter konstigt, men att lägga till ...

Rusta och gör höstfint i trädgården

Plantera frosttåliga blommor, sätt lökar, beskär träd, gödsla och mycket mer. Det finns massor du kan göra för att få trädgården höstfin och även för ...

Förnya hemmet med inredning som både plånboken och miljön gillar

Budgetstyla hemma med våra inredningstips. Genom rensning, detaljfix, målning, naturliga element, loppisfynd och lite mer mod på DIY-projekt kan ditt hem få ett riktigt lyft!

Välj miljövänligt när du bygger drömhuset

Har du klimatångest och står inför husbygge? Här delar vi med oss av våra bästa tips för att bygga miljövänligt.

Vägg 2020

Syftet med projektet Vägg 2020 är att utveckla vårt byggsystem för att säkerställa att våra hus inte bara har hög kvalité utan även når framtidens ...

Hållbara tillval

Vi vill hjälpa dig att göra klimatsnälla val.

Besmå

Besmå är ett Innovationskluster som har Energimyndigheten som initiativtagare och finansiär och TMF (Trä- och möbelföretagen) som huvudman.

När tomten fick styra föll valet på en Sidensvans

Det var tomten som fick styra när Tommy och hans fru Maria skulle välja husmodell. Paret hade köpt en attraktiv älvtomt och ville utnyttja förutsättningarna ...

Såhär hittade Hanna och Ulf drömtomten

Att hitta drömtomten kan vara en utmaning. Hanna och Ulf hittade deras tomt på Hemnet. På tomten stod ett befintligt fritidshus som de sedan rev ...

Mittemellan New York och Småland

För när de insåg att det inte riktigt var läge att flytta familjen till andra sidan Atlanten tog paret Sibner det näst bästa. Men eftersom ...

Med plats för många

Vägen till nybyggt hus var inte spikrak. Den gick igenom diverse arkitekter, husleverantörer och inte minst åtskilliga kvälls- och nattimmar som gick åt till att ...

Jill och Peter bygger drömhuset - Mitt i Bygget

Jill och Peter Bláha bygger sitt drömhus och vi får hänga med på resan.

Jill och Peter bygger drömhuset

Jill och Peter Bláha bygger sitt drömhus och vi får hänga med på resan.