15 vassa tips som gör under för din elräkning
Visste du att …
..du inte bara påverkar din elräkning när du snålar med elen under elpristopparna – du hjälper klimatet. För ju fler som använder el vid en viss tid – desto skitigare blir elen.
1. Sänk temperaturen
Omfamna vintermyset! Sänk temperaturen en grad inomhus – och sänk samtidigt uppvärmningskostnaderna med sisådär en 5 procent. Kan du sänka ytterligare en grad? Ka-ching! På med raggsockorna och varmkoftan! Myset börjar … nu!
2. Behov eller begär?
Släck lampor i rum som inte används och kanske även ta en funderare kring vilka rum som verkligen behövs?
3. Standby och onödiga prylar
En riktig doldis på elräkningen är alla apparater som står i standby-läge och smådrar el – TV:n och dator exempelvis. Bäst är att dra ur sladden till TV:n eller slå av alla standby-apparater i ett svep – med en grenkontakt med strömbrytare. Standby-läges-puttrarna må verka futtiga, men står faktiskt för 2 % av landets årliga elförbrukning.
Leta även rätt på hemmets tickande energitjuvar – som handdukstorken!
4. Tvätta smart
Kör fulla maskiner – och undvik torktumlaren. Det går åt tre gånger mer energi att torktumla kläderna än att tvätta dem. Tvättlina eller tvättställning – någon?
Disken då? Handdisk kräver upp till fyra gånger mer energi än diskmaskinen (som så klart ska köras fullproppad).
6. Värme stiger uppåt!
Bor du i hus med fler än ett plan? Tänk på att värme stiger uppåt. Den mest energieffektiva uppvärmningen bör finnas längst ner i huset – och kanske kan du sänka värmen på övervåningen och låta naturens lagar göra sitt?
7. Är du tät?
Täta fönster och dörrar för att hålla värmen i huset. Dra ner rullgardiner, persienner och dra för gardiner nattetid – det hjälper till att hålla värmen.
8. Inred el-effektivt
Gardiner är inte bara vackra och skyddar mot stark sol – de är också geniala för att hålla kylan ute. Använd tunga gardiner/draperier framför dörrar och fönster, lägg ut mattor på golvet och se till att elementen står fritt – så att värmen kan flöda.
9. Bli elsmart!
Elen är ofta som dyrast (och smutsigast) på morgonen (7-9) – då vi brassar på i köket med brödrost, kaffemaskin, kikar på morgon-TV och kanske tar en dusch – och vid middagstid (17-19) när spis, diskmaskin och torktumlare går varm. Om du har timprisavtal kan du tajma in när elen är som billigast! Vissa elbolag erbjuder också smarta appar som gör att du kan se när elen är dyr och då kan du välja att vänta med att dra igång diskmaskinen eller ta en dusch tills priset gått ner. Bra för din elräkning – välgörande för klimatet.
10. Ett rent nöje
Varmvatten är dyrt att värma upp, och ju varmare vatten desto mer energi går det åt. Tagga ner med duschandet och badandet, och se det som den lyx det faktiskt är. Älskar du ett varmt bad – bada sällan, tajma in när elen är billig (och ren) och njut extra mycket när du väl badar.
11. Hej teknik!
Numera finns det en radda smarta system som kan göra under för din elräkning. Med hjälp av teknik kan värmesystemet regleras efter väderprognos och när elpriset är som lägst. Har du elbil kan du ta hjälp av teknik som slår på laddningen när priset är som lägst. Smart!
12. Smart mat
Koka upp vatten under lock, laga fler middagar på samma gång (söndagskok?), passa på att använda ugnen när den redan är varm (baka bröd?) och använd termos till morgonkaffet. Det finns massa smarta hacks för att effektivisera. Har du lagat ett gäng matlådor som ska in i kylen eller frysen? Låt lådorna svalna innan du ställer in dem.
13. Vettiga vitvaror
Att köpa nytt är sällan någon vidare klimatgärning, men om du har en riktigt gammal kyl, frys, frysbox eller spis kan det vara en vinning. En energisnål kyl eller frys drar – enligt Naturskyddsföreningen – cirka 80 procent mindre el än en kyl eller frys som är 15 år gammal. Dags att byta?
14. Städa!
Frosta av frysen ordentligt och dammsug gärna bakom kyl och frys – då behåller vitvarorna sin effektivitet.
15. Bygger du nytt?
Planera huset resurseffektivt genom att sätta in få fönster åt kalla norr. Vill du ha många fönster och mycket dagsljus – planera in dem mot varma, ljusa söder. Bygg litet hellre än stort, och lägg extra kraft på att hitta en resurseffektiv energilösning. Kanske är solceller (omvandlar solenergi till el) eller solfångare (omvandlar solenergi till värme) något för dig?
Pssst..
Sverige är ett av de länder som använder mest energi per person – i världen. Okej, vi bor i kalla norr, men helt kan vi inte skylla på nordanvinden. Våra vanor kostar i dagsläget väldigt mycket energi. Kan vi bli smartare?