Domarudden en plats med anor ända ner till 1700-talet

Artikeln är skriven julen 2019 då vi inte hade någon Pandemi. Vi hoppas att ni firar en covid-säker jul i år och satsar det stora firandet på nästa år då vi förhoppningsvis har andra förutsättningar.

Familjen på Domarudden firar en jul full av traditioner och minnen. Julpyssel, julbak, luciafirande och traditionsenlig lämning av önskelistan till tomten den 1:a advent. Karolina älskar Jul och vill att Henrik och barnens skall få uppleva julmagin precis så som hon upplevde det som barn. På julafton samlas hela släkten på Domarudden och det bjuds på både traditionell och vegansk julmat.

Av Anna Truelsen Foto Carina Olander

Karolina och Henrik och deras fyra barn Tindra, Oliver, Klara och Love bor i ett nybyggt hus i sekelskiftesstil alldeles invid Torrvarpen på Domarudden, en plats där Henriks familj har bott på ända sedan 1700-talet. Huset är som klippt och skuret för platsen och smälter oerhört bra in i den gamla gårdsmiljön där huset är omgärdat av stora gamla träd som har stått där i flera hundra år.

"Henriks Farmor föddes här men gick bort innan Henrik kom till världen så han hade aldrig besökt Domarudden förrän vi blev erbjudna att köpa den år 2012 av den dåvarande ägaren som var en släkting till Henrik. Boningshuset hade brunnit ner ett par år tidigare och gården hade övergivits. Vi blev helt förälskade i platsen och såg möjligheten i att få bygga vårt hus här och låta barnen få växa upp i den här underbara miljön. Henrik tyckte att det var väldigt roligt att få köpa tillbaka sin Farmors barndomshem, på så sätt skulle cirkeln bli sluten igen", säger Karolina.

Interiör och inredning för att inge rätt känsla

Paret började att leta efter en husleverantör som kunde bygga ett hus anpassat efter familjens önskemål och behov. Till slut föll valet på Fiskarhedenvillan och efter ett år stod huset klart och familjen kunde flytta in. Huset är byggt med inspiration ifrån förra sekelskiftet med snickarglädje, sekelskiftespanel, spröjsade fönster, pardörrar och takskiffer. Inne i huset har paret valt bredare golvlister, spegeldörrar, kakelugn, pärlspont, mönstrade tapeter i lugn harmoniska stil.

"Vi har inrett huset med gamla saker och vi hittade, till vår stora glädje, möbler ute i bodarna som vi tog in i huset, sen så har vi fyllt på med möbler ifrån loppisar och auktioner. Möbler med patina och historia gör så mycket för känslan i ett hus, speciellt när det är nybyggt", säger Karolina.

Familjens vardagsrum är mysigt och ombonat med kakelugn

Familjens vardagsrum är mysigt och ombonat med kakelugn som ger skön värme.Tapet i vardagsrum: liljesal från durosweden Kakelugn från Gabriel kakelugnar

Julen på Domarudden

Familjens hus känns som gjort för att fira jul i då rummen bjuder på en gammaldagskänsla med knarrande trägolv och stora härliga sociala rum. Karolina tycker mycket om att pynta till jul och har dekorerat huset med vackra gamla antika julpynt, som t.ex. julängel, kyrka och vackra gamla ljusstakar. Till det adderar hon gran, tallris, kransar, kottar nötter och äpplen. I fönstren hänger adventsljusstakar och ljusstakar.

"Jag börjar att pynta till första advent då jag sätter upp ljusstakar och stjärnor i fönstren. Sedan fyller jag på med julblommor och övrig dekoration dag för dag under hela december. Jag har ännu inte hittar de rätta platserna för våra julsaker utan prövar mig fortfarande fram" säger Karolina.

Julen firas hemma på Domarudden och både Karolina och Henriks familjer kommer och totalt är de 17 personer runt bordet i alla åldrar. Familjen äter klassisk julmat fast med en tvist då det finns både veganer och glutenintoleranta familjemedlemmar så i år fick den traditionella julmaten sällskap av vegansk julmat t.ex. griljerad kålrot som alternativ för skinka, köttbullar på sojafärs, skagenröra på tofu och avokado och senapsaubergine istället för senapssill med mera.

Karolina berättar vidare:

"Vi började fira här så fort huset stod klart, då vi har det rymligaste huset i släkten. Jag som är en riktig julnörd och alltid har hållit stenhårt på traditionerna fick rucka lite på dem när vi bytte ställe att fira julen på.

Nu hinner vi inte längre hem till mina föräldrar på julfika vid lunch utan vi fikar var för sig och så kommer resten av familjen, föräldrar och syskon lagom till att Kalle Anka och hans vänner där vi samlas framför tvn och dricker glögg och ser på Kalle ihop. När programmet är slut plockar vi fram julmaten som vi alla hjälpts åt att förbereda. Middag vid fem och efter maten väntar vi på tomten med barnen. Tomten kommer och därmed börjar julklappsutdelningen. När lugnet lagt sig spelar vi spel och bara myser med gottebord. Så här har vi firat jul sedan jag var liten och jag älskar det och det känns så fint att barnen får uppleva det nu.

Henrik har nog blivit lite mer traditionell sedan han träffade mig. Jag minns första julen vi firade ihop efter vi fått vår första dotter. Jag hade planerat att vi skulle klä granen några dagar innan jul, något som för mig är lika viktigt som att se på Kalle på julafton och Henrik sitter kvar i soffan och bara tittar på. Han berättar att han aldrig tyckt att det varit något märkvärdigt med att klä granen och berättade att han fick betalt av sin mormor för att klä granen när han var liten, så ni förstår att jag har fått jobba hårt med att få honom att gilla att ha traditioner, men nu förtiden så uppskattar han faktiskt allt som har med förberedelserna runt julen, för han ser vad det betyder för oss som familj att ha det ihop."

I köket står ett stort pepparkakshus som är en exakt kopia av huset som har tagit Karolina och Henrik många kvällar att göra. Intill har Karolina dukat upp med olika sorters julgodis som hon, barnen och Henrik har gjort tillsammans.

Om traditioner

Karolina berättar traditioner och vad de betyder för henne:

"Traditioner är väldigt viktigt för mig och i år märker tydligt på barnen hur mycket de uppskattar allt som har med julen att göra. Jag tycker att morgnarna i december är väldigt mysiga när vi sitter och ser på adventskalender på tv ihop.

Jag älskar hela december och tycker att det är så mysigt att barnen får uppleva allt det jag upplevde som barn.

Vi går på granjakt ihop, lämnar önskelistor till tomten på byns julmarknad på första advent, tittar på luciatåg, åker till mormor och morfar på uppesittarkvällen tillsammans med kusinerna och när barnen vaknar på julaftonsmorgon så är julstrumporna fyllda med paket och efter det är det dags att gå på den årliga julskattjakten som leder till ett paket, som oftast brukar innehålla ett spel som de kan ha kul med under dagen i väntan på tomten. För mig är julen helt klart årets höjdpunkt! Det är tiden då hela familjen verkligen vill umgås med varandra, om det så är runt ett pepparkaksbak, på en julmarknad eller framför adventskalendern på tv. Ingen gnäller att de hellre vill gå upp på sitt rum eller spela på datorn. Alla vill vara med och det är just det som gör julen. Gemenskapen. Myset. Glädjen. Familjen. "

Familjen: Karolina Bystedt, Henrik Bark och barnen Tindra 10, Oliver 8, Klara 5, Love 2 och katterna Billy och Boris.

Bor: På Dommarudden i Grythyttan i ett nybyggt hus på 225 kvm , på platsen där Henriks släkt har bott sedan på 1700-talet.

Yrke: Karolina arbetar som förskollärare och Henrik äger företaget TakskifferspecialistenAB.

Just nu förbereder familjen det sista med maten inför jul och ser fram emot att få gå på julledighet.

Karolinas fem bästa tips för att få julstämning

* Tänd levande ljus i alla rum och i alla dess former.

* Ha framme mycket frukt och julgodis, gärna hemmagjord som står framme för alla gottegrisar.

* Dekorera med minnen. En tomte från mormors barndom väcker mer känsla än en nyköpt tomte från Ica.

* Är ni många som firar jul ihop? Gör en knytis och hjälps åt med maten så får ni mer tid till att umgås, framförallt med värdarna.

* Försök skapa traditioner som endast förknippas med julafton. Lägg tillsammans samma julpussel varje jul eller börja alltid julaftonsmorgon med en spännande skattjakt för barnen.

Altanbygge – tips för konstruktion och virke

Trä är det ultimata materialet för att bygga en altan, detta för att trä är slitstarkt och sköts det rätt kan det hålla i princip ...

Bygg ditt eget drömhus och inte någon annans

Ditt hus är så mycket mer än bara ett hus. Det är någonting att utgå ifrån och att komma hem till. Ditt hus ska vara ...

Drömhuset blev precis som de ville ha det

Martina och Thomas Kristell hade hittat sin drömtomt i Svedala. Men en drömtomt är inte mycket utan ett drömhus. De skissade själva på ett hus ...

Huset fick en tomt det förtjänade!

Familjen Hylander-Eriksen tyckte att huset förtjänande mycket plats och valde en öppen och luftig tomt.

Vad kännetecknar en bra planlösning?

En bra planlösning är nyckeln till en välfungerande bostad. Även om det finns individuella skillnader mellan vad vi uppfattar som en bra planlösning, finns det ...

Funkisdröm i Skärgården

Vägen fram till Kjell och Annikas vackra hus var inte spikrak. Länge var planen att en lokal byggmästare skulle bygga huset men projektet tog en ...

Jill och Peter bygger drömhuset - inflytt

Jill och Peter Bláha bygger sitt drömhus och vi får hänga med på resan.

Så kan ungdomar köpa sitt första hus

Finansinspektionens senaste förslag till skärpta amorteringsregler ger inte våra ungdomar några möjligheter till en första egen bostad skriver vår VD Gunnar Jönsson och styrelseordförande Arnt ...

Föll för klassiska Spoven

Martine och Espen föll för den klassiska herrgårdsstilen och valet var därför enkelt, men de fick vänta länge innan de kunde sätta igång byggprocessen.

Från idé till entré

En liten film om Emil och Maya som byggde sitt drömhus med oss. Vi vet att varje familj är unik och därmed också alla husen ...

Kökets storlek var viktigast

Familjen Karlborg i Mjölby ritade själva sin Fiskarhedenvilla med utgångspunkt i standardmodellen Rödhaken. Framförallt har familjen valt att göra de vardagspraktiska utrymmena mycket större, som ...

Tips till dig som vill bygga uterum eller vinterträdgård

Att släppa in ljuset i ditt hus är väldigt populärt idag. Kunder vill ofta ha stora fönster och som släpper in så mycket ljus som ...

Bygga hus med uthyrningsdel

Du vet väl om att du kan tjäna pengar på att bygga ett lite större hus? Ja, det kanske låter konstigt, men att lägga till ...

Bra att veta när du ska köpa tomt

Läge, omgivningar, förutsättningar och framtidsplaner i relation till egna krav är viktigt att ha i åtanke när du ska köpa tomt. Vi hjälper dig med ...

Två plan och altan

I Viksjö i Järfälla har Maria Hammarberg och hennes man byggt sitt drömhus, en modern villa i två plan, med en gigantisk altan. Maria har ...

Få plats med allt med rätt garageförvaring

Genom att avlasta golvet med förvaring på väggar, i tak och genom att organisera i täta förvaringslådor på hyllor blir det stor skillnad i ditt ...

Lodge-känsla i Grönklitt

Marie och Jonas nya fritidshus blev så mycket mer än bara ett fritidshus. Här saknar de ingenting, det är byggt för året-runt boende i alla ...

Byggförsäkring – tips och råd

När du som konsument anlitar yrkespersoner för att bygga hus, ombyggnad eller tillbyggnad finns det försäkringar som är bra att ha innan, under och efter ...

Sekelskifteskärlek vid första ögonkastet

Släktgården på Domarudden kunde näst intill liknas vid en djungel när familjen Bystedt-Barks första flyttlass anlände. Tre år senare är det nästan svårt att tro ...

Det är viktigt att lägga ordentligt med tid på att planera badrummet

Är du en snabbduschare eller en maratonbadare? Badrummet är ofta ett av de dyraste rummen i huset. Därför är det smart att planera badrummet noggrant ...

Lägga gräsmatta på tomten – så gör du

För att lyckas med gräsmattan gäller det att först och främst göra ett redigt förarbete och beställ ditt rullgräs i god tid så att du ...

Fiskarhedenvillan tar sig an Agenda 2030!

Vi utökar vår satsning på hållbarhet. Inte för att vi måste, utan för att vi vill. Vi vill verkligen att våra kunders barnbarn ska kunna ...

Dags att anlägga rabatt inför sommaren

På våren är det tid att anlägga rabatt i din trädgård, något som kräver lite planering och fix. Vi på Fiskarhedenvillan tipsar om rabatter och ...

Hjälp – det har regnat oavbrutet i tre veckor och byggnaden är inte tät!

Många hus i Sverige är byggda av trä och de flesta är nog medvetna om att trävirke och vatten sällan är en bra kombination.

Smart och snyggt att odla i pallkrage

Att odla i pallkrage är något som både proffsodlare och nybörjare klarar av! Pallkragar på tomten har blivit en av de största trädgårdstrenderna just nu. ...

Bättre inomhusklimat och lägre elräkning

Med balanserad ventilation får du ut den använda luften, och ersätter den med ny och frisk luft som dessutom redan är uppvärmd.

Valde Sparven efter stil och storlek

Paret Kristina och Christer hade en specifik bild av hur deras drömhus skulle se ut. Lagom stort, vedspis och en riktigt fin hemma-känsla. Se filmen ...

Så gör du för att lägga tak själv

Planerar du att lägga tak på villan själv? Fiskarhedenvillan tipsar om hur du enkelt lägger tak i tre steg. Läs vår grundläggande guide för att ...

Uteplats inspiration för dig i villa

Nu när sommaren snart är här är det hög tid att ta tag i uteplatsen. Skapa en loungedel, matplats, solhörna och inred med vackra detaljer ...

Med plats för många

Vägen till nybyggt hus var inte spikrak. Den gick igenom diverse arkitekter, husleverantörer och inte minst åtskilliga kvälls- och nattimmar som gick åt till att ...

Klimatredovisning för 2019!

Som ett led i vårt hållbarhetsarbete så har vi valt att klimatredovisa Fiskarhedenvillan för verksamhetsåret 2019 och sedan löpande fortsätta med detta. Redovisningen gör vi ...

Tänk praktiskt när du planerar tvättstugan

Tvättstugan – många har förmodligen ångrat i efterhand att de inte tog mer tid på sig tid att tänka igenom och planera den lite bättre. ...

Fiskarhedenvillan skriver på Fossilfri färdplan!

Vi har skrivit under Fossilfri färdplan för byggsektorn och därmed tagit i hand på att verka för att följande mål uppnås:

Hjälpa till själv med bygget av ny bostad?

Tänk på dessa saker innan du bestämmer dig

Bygg stenhus i lättbetong med Fiskarhedenvillan

För oss är husbyggande ett hantverk där väldigt många olika moment ska fungera i en viss ordning. För att klara detta krävs medarbetare som är ...

Kliv På

Småhustillverkare, akademi och forskningsinstitut samverkar i arbetet med klimatpåverkan i ett livscykelperspektiv ( även kallat LCA). Trä- och Möbelföretagen (TMF) kommer att leda arbetet med ...

Mittemellan New York och Småland

För när de insåg att det inte riktigt var läge att flytta familjen till andra sidan Atlanten tog paret Sibner det näst bästa. Men eftersom ...

Vad är en Livscykelanalys?

En Livscykelanalys (även kallad LCA) är en metod för att beräkna miljöpåverkan under en produkts hela livscykel – från att naturresurser utvinns till dess att ...

Vårstäda hus enkelt och effektivt

Sakteligen börjar vädret slå om till vår med ljusare dagar och högre temperaturer. Det betyder en sak för husägare: att det är dags att vårstäda ...

Dalarnas Villa

Att hållbarhet är viktigt för oss på Fiskarhedenvillan är en självklarhet. Men även försäkringsbranschen har intresse av hållbart byggande. När Dalarnas försäkringsbolag vände sig till ...

Utomhusbelysning till fasad och trädgård

Lys upp i mörkare tider! Att belysa sin fasad och trädgård är detaljer som ofta glöms bort men när belysningen sitter på plats så känns ...

Huset som inte fanns

På en strandtomt vid kusten nära Gävle skulle Mikael och Maria Söderström bygga sitt drömhus. Rymligt och luftigt skulle det bli, med stora fönster ut ...

Klimatneutralt hus - Villazero

Vi har tillsammans med Mondo Arkitekter och Structor startat ett samarbete som syftar till att bygga ett helt klimatneutralt hus i Borlänge.

Stuprör och rännor – montera och välj rätt

Skydda ditt hem mot fuktskador - välj rätt hängrännor och stuprör. Se också till att de är korrekt monterade. Det är en trygghet som gäller ...

Såhär hittade Hanna och Ulf drömtomten

Att hitta drömtomten kan vara en utmaning. Hanna och Ulf hittade deras tomt på Hemnet. På tomten stod ett befintligt fritidshus som de sedan rev ...

Vad är en byggsats?

Det vanligaste är kanske att tänka att en byggsats är alla de bjälkar, brädor, fönster, dörrar osv. som krävs för att bygga själva huset. Det ...

Generös Skånegård med modern touch

Tomten var inhandlad sedan länge så för Tommy och Rita handlade det bara om att invänta det rätta tillfället att bygga. Sommaren 2010 satte arbetet ...

Passivhus och Nära Noll Energihus

Det finns massor av olika lågenergihus på marknaden. De vanligaste är passivhus och nollenergihus, och nu håller även ett beslutande om att ta ännu ett ...

När tomten fick styra föll valet på en Sidensvans

Det var tomten som fick styra när Tommy och hans fru Maria skulle välja husmodell. Paret hade köpt en attraktiv älvtomt och ville utnyttja förutsättningarna ...

Så får du ut det mesta av ditt kök

Våra köksarkitekter hjälper dig att optimera ditt kök. Alla som bygger hus med Fiskarhedenvillan har denna möjlighet - helt gratis.

Minimalistiskt och modernt med liggande brädor

När utesäsongen sätter igång är det många som ska bygga en ny terrass. Om den går mer än en halv meter över marknivå rekommenderas det ...

Bernhard och Åsa fick allt att stämma

Tillsammans med sin fru Åsa byggde han under 2011 funkishuset Briljanten i Uvbergsviken mellan Falun och Borlänge. De stortrivs i den vita funkisvillan som blev ...

Besmå

Besmå är ett Innovationskluster som har Energimyndigheten som initiativtagare och finansiär och TMF (Trä- och möbelföretagen) som huvudman.

Det var riktigt kul att bygga hus

För Eric Lundén har drömmen om att bygga ett hus alltid funnits där. När det lilla fritidshuset i Höllviken blev till salu slog Eric och ...

Vägg 2020

Syftet med projektet Vägg 2020 är att utveckla vårt byggsystem för att säkerställa att våra hus inte bara har hög kvalité utan även når framtidens ...

Cirkulär ekonomi

Vad innebär egentligen begreppet cirkulär ekonomi?

Välj miljövänligt när du bygger drömhuset

Har du klimatångest och står inför husbygge? Här delar vi med oss av våra bästa tips för att bygga miljövänligt.

Virtuell visning av Koltrasten

Koltrasten är ett var våra 2-planshus med inbyggd uthyrningsdel. Detta hus har vi byggt upp som visningshus i Arlandastad dit du är välkommen att komma ...

Vad är en slutbesiktning?

När du ska bygga ett hus är det många begrepp att förhålla sig till. Ett av de viktigaste är slutbesiktningen.

Förnya hemmet med inredning som både plånboken och miljön gillar

Budgetstyla hemma med våra inredningstips. Genom rensning, detaljfix, målning, naturliga element, loppisfynd och lite mer mod på DIY-projekt kan ditt hem få ett riktigt lyft!

Därför ska du bygga trähus

Traditionsenligt så bygger många sina villor i trä här i Sverige. Det beror till stor del på att landet har mycket skog vilket gör det ...

Vad är en taklagsfest?

De flesta yrkesgrupper och hantverkare har sina traditioner och seder. Byggbranschen är inget undantag, och när det gäller just uppförande av både bostadshus och affärsbyggnader ...

De föll för den gammeldagsa charmen

Anders och frun Johanna valde att gå hela vägen när de väl hade bestämt sig – de byggde sin Doppingen till största delen på egen ...

Jill och Peter bygger drömhuset

Jill och Peter Bláha bygger sitt drömhus och vi får hänga med på resan.

Bygga sommarstuga av lösvirke

Här går vi igenom hur det är att bygga sommarstuga med lösvirke. Detta är ett sätt att få vara mer involverad i bygget av ditt ...

Jill och Peter bygger drömhuset - Mitt i Bygget

Jill och Peter Bláha bygger sitt drömhus och vi får hänga med på resan.

Resan mot drömboendet

Emil och Maya köpte sin drömtomt i Jämtland och byggde sitt drömhus – Lövsångaren. Emil berättar:

De älskar sin Domherre

Några dagar innan julafton för drygt två år sedan flyttade familjen Gauffin i Nyköping in i sin vita Domherre. Husvalet har de aldrig ångrat. När ...

Tips till dig som vill bygga pool i trädgården

Dags att införskaffa en pool? Här kommer information om vad det kan kosta, råd om hur du kan gå tillväga och vilka tillstånd som behövs.

Det blir imma på utsidan av fönstret – grattis!

Vi är sedan länge vana vid att det kan bildas imma på insidan av våra fönster. Det händer allt som oftast på grund av att ...

Så får du en fin gräsmatta

Om du vill få en fin gräsmatta bör du först och främst tänka på att ge gräset bästa möjliga förutsättningar för att växa. På så ...

Bygga stenhus

Vi slår ett slag för stenhus i lättbetong. En hustyp som både är smart, snygg och hållbar i längden.

Rusta och gör höstfint i trädgården

Plantera frosttåliga blommor, sätt lökar, beskär träd, gödsla och mycket mer. Det finns massor du kan göra för att få trädgården höstfin och även för ...

Domarudden en plats med anor ända ner till 1700-talet

Familjen på Domarudden firar en jul full av traditioner och minnen. Julpyssel, julbak, luciafirande och traditionsenlig lämning av önskelistan till tomten den 1:a advent. Karolina ...

Hjälp – vi har fått långsprötad silverfisk!

En av de vanligaste, och för många jobbigaste, frågorna från bostadsägare de senaste åren handlar om den långsprötade silverfisken. Till skillnad från lillebror, den vanliga ...

Måla fasad - bra att tänka på

Här ger nyttiga tips för att det ska kännas lite lättare att måla om huset, vad gäller allt från förarbete och planering till färgval.

Vråken landade på rätt ställe

Det var ingen självklarhet att Göran och Christina Larsson skulle bygga ett nytt hus. Men när de fick möjlighet att köpa en härlig tomt på ...

På tiden att uppfylla den där fritidshusdrömmen?

Är du en av dem som drömmer om ett fritidshus? I dessa tider har många valt att spendera semestern hemma så har intresset för fritidshus ...

Våra servrar driftas hållbart!

På Fiskarhedenvillan har vi servrar genom Bahnhof vars datahall har fått den högsta certifieringnivån vilket bekräftar att datahallen är miljövänligt världsledande. Det är vi glada ...

Fiskarhedenvillan samarbetar med Dala Återbyggdepå

Fiskarhedenvillan har inlett ett samarbete med Återbyggdepån i Borlänge (kommunalt) som har till syfte att minska avfallet inom bygg genom att återvinna och sälja vidare. ...

Så tar du bort ett getingbo

Ingen tycker om att bli stucken av en geting, och risken för att bli stucken ökar om du låter getingarna etablera sig i huset, förrådet, ...

Bygga altan – kom igång!

Såhär sätter du igång med att bygga altan! Förbered dig till max inför altanbygget – vi på Fiskarhedenvillan tipsar om vad som är bra att ...