Bygga nytt hus? - Vi guidar dig genom processen

Det är mycket att tänka på när du ska köpa ett nytt hus. Det är också många kostnader som är svåra att uppskatta i förväg. Hur stort markarbete behöver göras? Behöver det sprängas? Vatten och avlopp? Här går vi igenom de grundläggande stegen när du står i begrepp till att köpa ett nytt hus.

1.

Träffa en agent

Det första steget mot ditt nya hus är att träffa någon av våra agenter för ett helt förutsättningslöst möte. Kanske har du redan en färdig tomt och då kan det vara bra att ta med tomtkartan och andra liknande uppgifter.

Fundera gärna lite extra på vad du undrar över innan vi ses, vill du så kan du skriva ner dina frågor också – vi vill ju hjälpa dig med allt som rör ditt framtida hus. Vi är särskilt intresserade av hur dina behov ser ut; hur du bor idag, hur många ni är i familjen, vilken stil av hus du gillar och så vidare.

Eftersom vi alltid är väldigt flexibla i vårt arbetssätt vill vi få så bra koll på dig och dina önskemål som möjligt för att kunna ta fram ett genomtänkt förslag.

Därefter kan vi börja prata husmodeller, tillval och möte med banken. Men allra först är det alltså möte med en agent som gäller.

2.

Tomt och val av hus

Vilken tomt du bygger på spelar en avgörande roll för vilket hus du väljer. Ligger den inom planlagt område bestämmer också kommunens stadsplan vad du får och inte får bygga. Vi träffar dig gärna ute på tomten så snart som möjligt. Dels för att få en bild av omfattningen på arbetet med husgrunden, något som är viktigt när vi sedan räknar på husets totalpris, dels för att vi ska få en bra förståelse för husets förutsättningar. I de flesta fall är det önskvärt att en grundläggare gör en professionell bedömning av de insatser som krävs för att ditt hus ska stå stadigt på marken.

Checklista inför mötet:
  • Om tomten redan är klar, ta gärna med tomtkartan.
  • Fundera över dina behov och önskemål – vad ska finnas för att du ska trivas?
  • Vad har du för frågor till oss?
  • Samla inspirationsbilder hur du föreställer dig ditt framtida hus kommer att se ut under Mitt hus.
3.

Träffa banken

Till första mötet med banken är det enda du behöver ha med dig en produktionskostnadskalkyl, som du får av din agent på Fiskarhedenvillan. Banken vill även veta mer om tomten ni tänkt bygga på för att kunna ta fram en förhandsvärdering tillsammans med fastighetsbyrån. Det handlar helt enkelt om att räkna på hur mycket huset kommer att bli värt när det står klart. Utifrån förhandsvärderingen beräknar banken sedan hur stor din egen insats i lånet blir.

För att få lån vill banken dessutom veta mer om din inkomst, vad du jobbar med, hur länge du har jobbat, om du har lån sedan tidigare (exempelvis studielån eller billån), vad du har för boende idag, och så vidare.

Genom vårt samarbete med Nordea får ni en smidig hantering av finansieringen av ert nya hus.

Om banken sedan godkänner din förfrågan om lån får du till att börja med ett så kallat byggnadskreditiv, för att täcka själva byggnationen av huset. Byggnadskreditiv är en tillfällig finansieringslösning som du använder under tiden bygget pågår. Du använder pengarna i takt med att fakturorna kommer in och skickar dem digitalt till banken så löser de hela administrationen. Du betalar bara ränta för de belopp du använt och du behöver inte amortera under byggtiden.
När ditt hem är färdigbyggt arbetar banken ihop med fastighetsbyrån ytterligare en gång, nu för att ta reda på husets nya värde. Och det är baserat på den här slutvärderingen du i samarbete med banken lägger om byggnadskreditiv till bolån.

Checklista inför mötet med banken:
  • Produktionskostnadskalkyl från din agent på Fiskarhedenvillan
  • Förhandsvärdering
  • Byggnadskreditiv
  • Slutvärdering
4.

Ritningarna hamnar hos en bygglovsritare

Efter du har tagit fram den första skissen tillsammans med din Fiskarhedenvillan-agent hamnar den hos någon av våra duktiga husdesigners. Husdesigners främsta uppgift är att optimera planlösningen och se till att huset klarar myndighets- och konstruktionskrav. Detta kompletteras med en energiberäkning. Ritningarna ligger till grund för att söka bygglov.
Husdesignerns jobb är även att kontrollera att plan- och fasadritningarna följer kommunens regler och riktlinjer. Sådant man tittar på är exempelvis storlek på WC/badrum och kök, dörrars placering och bredd så att huset räknas som tillgänglighetsanpassat. Det görs dessutom en karta där huset placeras ut på tomten. När huset ritats klart och du har gjort dina ändringar och slutligen godkänt ritningen sätter vi Fiskarhedenvillan-stämpeln på. Detta betyder att huset är klart att börja konstrueras och när bygglov är godkänt, byggas.

Energiberäkning
Tillsammans med din bygglovsritning gör vi på Fiskarhedenvillan alltid en energiberäkning. Det gör vi för att se ungefär hur mycket energi ditt hus kommer att dra och vilka energikällor du har att välja mellan. Med andra ord räknar vi på hur många kWh det kommer att krävas av respektive energikälla att värma upp ditt hus per år, med utgångspunkt i ditt nya hems förutsättningar och egenskaper.
Vi tar också hänsyn till Boverkets riktlinjer för nybyggda villor. Du kan läsa mer om hur Boverkets krav ser ut och hur de påverkar din energiberäkning på deras hemsida. Den färdiga energiberäkningen används sedan som komplettering till ditt bygglov.

5.

Bygglovsansökan

Du lämnar in bygglovsansökan till din kommun. Den består vanligtvis av en blankett som du hämtat hos kommunen och fyllt i, tillsammans med hus- och tomtritningar.

När alla handlingar är inlämnade, är det upp till kommunen att avgöra om du ska få bygglov. När bygglovet är beviljat beställs ditt hus och blir inbokat för leverans. Efter att ditt hus har blivit projekterat, normalt sex veckor före husleverans, blir du kallad till ett tekniskt samråd för att diskutera praktiska omständigheter som konstruktion, grundläggning och brandsäkerhet.

6.

Rita ditt drömkök

Det brukar sägas att köket är husets hjärta. Och vi är beredda att hålla med. För många familjer är det den naturliga mittpunkten, oavsett om man är glad amatör framför spisen eller gourmand av hög rang. Det är också i köket de allra flesta tillval görs, allt ifrån köksluckor till vitvaror. Alla vill vi trivas i ett rum där vi spenderar en så stor del av våra liv.

När det är dags för dig att rita ditt kök får du träffa en av våra köksexperter. Här diskuterar vi hur dina behov och önskemål kan kombineras med husets förutsättningar.  Vi använder ett 3D-program för att tillsammans med dig kunna lägga till, ta bort och ändra köket som du vill ha det. Som utgångspunkt har vi vår Standard- och tillvalskatalog, där du kan välja mellan en hel mängd olika komponenter. Innan mötet kan det därför vara bra att ha funderat på hur du vill ha ditt drömkök. Våra experter kommer även gärna med förslag på vad som fungerar för ditt hus och ser till att allting följer byggreglerna. Programmet vi använder visar även kostnaderna i realtid, för att du ska kunna se vilka val som passar din plånbok bäst.

7.

Tillverknings- och leveransorder

Med ritningarna till ditt nya hus färdiga återstår att sätta den avslutande touchen på in- och utsidan. Vi pratar förstås om att ta en sista titt på alla tillval du kan göra för att sätta din prägel på hemmet. Lister, fönster, dörrar, handtag och stuprör – vi har någonting som passar de flesta stilar och plånböcker. Vi brukar säga att det bara är fantasin som sätter gränserna.

Av detta skapar vi en så kallad Tillverkningsorder som tillsammans med de godkända ritningarna skickas till vår konstruktionsavdelning.