Välj miljövänligt när du bygger drömhuset
Har du klimatångest och står inför husbygge? Här delar vi med oss av våra bästa tips för att bygga miljövänligt.
Sedumtak – vackert och klimatschysst
- Ett sedumtak ger ett naturligt och grönt intryck samtidigt som det minskar risken för översvämning vid plötsliga skyfall, det tar upp och binder föroreningar i luften, det isolerar byggnaden året runt vilket ger en jämnare inomhustemperatur, det skyddar takets tätskikt mot UV-strålning och det dämpar buller
- Jämfört med betongtakpannor så går det åt mindre material och vikten som ska transporteras blir lägre.
Att välja trähus har sina klimatfördelar
- Ett träd binder koldioxid (och behåller den under hela sin livstid) samtidigt som det avger syre via fotosyntesen
- I Sverige återplanteras mer än vad som avverkas vilket gör att potentialen för att binda koldioxid hela tiden ökar
- Med rätt underhåll har ett trähus lång livslängd vilket sparar på resurser
- Hygroskopiskt material (kan ta upp och avge fukt) vilket till viss del bidrar till att balansera luftfuktigheten inomhus. För låg eller för hög fukthalt är inte bra för varken människor eller huset, rekommenderad relativ luftfuktighet är 45-50%.
- Naturligt material som vi människor mår bra av att se på och beröra.
Uppvärmning
- Värmen som finns lagrad i marken, sk geoenergi, definieras sedan 2007 som förnyelsebar av Energimyndigheten. Vid installation av en bergvärmepump tas denna värme om hand med hjälp av el som driver värmepumpen. Om det även installeras solceller så täcks en del av årsbehovet för elen till värmepumpen av en förnyelsebar energikälla.
- Oavsett vilken värmepump som installeras så är solceller ett miljövänligt sätt att producera sin egen el och på så vis vara säker på att den kommer från en förnyelsebar källa.
- Ett ventilationssystem av typen FTX (mekanisk till och frånluft med värmeåtervinning) sänker värmebehovet då värmeenergin tas om hand och återförs till huset. Ett bra aggregat idag har en värmeåtervinningsgrad på ca 85%.
- Den projekterade energianvändningen kan sänkas med rätt brukarbeteende som t.ex. kortare duschtid, hålla fönster och dörrar stängda såväl sommar som vinter, ha en något lägre temperatur i sovrummen via rumsreglering till golvvärmen.
Stora och många fönster ger större värmeförluster än om det vore vägg på samma yta. Det gäller att hitta en balans mellan dagsljus och upplevelse i rummet och det ökade energibehov som uppstår med fler/större fönster. Många och stora fönster mot söder ger risk för övertemperaturer på vår och sommar. Undvik detta genom att montera solavskärmning på fönstrets utsida som stoppar solstrålarna redan innan de träffar fönsterytan. Ett alternativ till den traditionella fönstermarkisen är en vertikalmarkis av genomsiktlig screenväv som stänger ute solstrålningen utan att blockera utsikten.