Rusta och gör höstfint i trädgården

Plantera frosttåliga blommor, sätt lökar, beskär träd, gödsla och mycket mer. Det finns massor du kan göra för att få trädgården höstfin och även för att rusta så att den hålls i bra skick inför nästa säsong.

Gör höstfint i trädgården, sätt växter i dvala och förbered inför vår och sommar. Oavsett om du är en van trädgårdsfixare eller inte så ger vi här de bästa tipsen kring vad som behövs göras i din höstträdgård.

Byt sommarblommor mot höstblommor

Det är hög tid att göra höstfint i trädgården genom att plantera blommor som klarar kyla och byta ut tråkiga, fnasiga sommarblommor i krukor och rabatter. Tänk på att marken kan vara kall, så plantera vissa blommor i kruka. Här är några vackra höstväxter och blommor, de flesta klarar sig en bra bit in på de tidiga vintermånaderna:

 • Alunrot. Finns i flera olika färger, såsom lime, grön, vinröd och bärnstensfärg.
 • Vinterljung.Finns i rött, rosa och vitt och ger trädgården ett lyft när kylan kryper sig på. Denna växt tål bara lätt frost och kan skyddas från kyla med granris.
 • Höstaster. Denna snygga lila eller rosa blomma är superpopulär. Den bör dock plockas in när frosten blir ihärdig.
 • Prydnadskål. Är tålig mot kyla och klarar sig till och med i flera minusgrader. Prydnadskålen finns i varianter med släta, krusiga och vågiga blad i rosa, rödlila och grönvita färger.
 • Miscathusgräs. Ett yvigt och snyggt prydnadsgräs som förgyller trädgården både under höst och frostig vinter. Vissa varianter skiftar i nyans vid kallare grader.

Att fixa inför hösten

Det finns hur mycket som helst att göra i trädgården under hösten. Och här är ett axplock.

 • Skörda det som går.
 • Plantera prydnadsträd, fruktträd och häck samt beskär befintliga.
 • Så köldtåliga grönsaksfrön, vitlök, piplök och luftlök innan frosten.
 • Ansa i perennrabatten. Dela och plantera om, täck över för vintern. Ta frön och plantera inne eller i växthus för övervintring.
 • Sätt tulpanlökar och hyacintlökar i jorden. Men vattna inte, då fryser löken.
 • Skydda ömtåliga växter och rötter genom att gräva upp och låta dem övervintra inomhus.
 • Höstgräv i lerjord och täpp till hål efter skörd med löv och annat organiskt material. Detta förbättrar jorden till nästa säsong.
 • Gödsla på hösten för att hjälpa fleråriga växters ihärdighet under vintern. Höstgödsla innan löven fallit. Läs om spridningsmängd på förpackningen.
 • Kratta och använd löv till kompostjord och skydd för växter och odlingar.
 • Klipp gräsmattan en sista gång med en längre gräslängd för att skydda mot vinterkyla. Gödsla på det.
 • Plocka undan trädgårdsattiraljer som kan förstöras, såsom möbler, vattenslang, vattenspridare, tomma krukor och annat.
Vad är en taklagsfest?

De flesta yrkesgrupper och hantverkare har sina traditioner och seder. Byggbranschen är inget undantag, och när det gäller just uppförande av både bostadshus och affärsbyggnader ...

Vad är en slutbesiktning?

När du ska bygga ett hus är det många begrepp att förhålla sig till. Ett av de viktigaste är slutbesiktningen.

Hjälp – det har regnat oavbrutet i tre veckor och byggnaden är inte tät!

Många hus i Sverige är byggda av trä och de flesta är nog medvetna om att trävirke och vatten sällan är en bra kombination.

Hjälpa till själv med bygget av ny bostad?

Tänk på dessa saker innan du bestämmer dig

Bättre inomhusklimat och lägre elräkning

Med balanserad ventilation får du ut den använda luften, och ersätter den med ny och frisk luft som dessutom redan är uppvärmd.

Vad kännetecknar en bra planlösning?

En bra planlösning är nyckeln till en välfungerande bostad. Även om det finns individuella skillnader mellan vad vi uppfattar som en bra planlösning, finns det ...

Föll för klassiska Spoven

Martine och Espen föll för den klassiska herrgårdsstilen och valet var därför enkelt, men de fick vänta länge innan de kunde sätta igång byggprocessen.

Det blir imma på utsidan av fönstret – grattis!

Vi är sedan länge vana vid att det kan bildas imma på insidan av våra fönster. Det händer allt som oftast på grund av att ...

Bygga hus med uthyrningsdel

Du vet väl om att du kan tjäna pengar på att bygga ett lite större hus? Ja, det kanske låter konstigt, men att lägga till ...

Rusta och gör höstfint i trädgården

Plantera frosttåliga blommor, sätt lökar, beskär träd, gödsla och mycket mer. Det finns massor du kan göra för att få trädgården höstfin och även för ...

Förnya hemmet med inredning som både plånboken och miljön gillar

Budgetstyla hemma med våra inredningstips. Genom rensning, detaljfix, målning, naturliga element, loppisfynd och lite mer mod på DIY-projekt kan ditt hem få ett riktigt lyft!

Välj miljövänligt när du bygger drömhuset

Har du klimatångest och står inför husbygge? Här delar vi med oss av våra bästa tips för att bygga miljövänligt.

Vägg 2020

Syftet med projektet Vägg 2020 är att utveckla vårt byggsystem för att säkerställa att våra hus inte bara har hög kvalité utan även når framtidens ...

Hållbara tillval

Vi vill hjälpa dig att göra klimatsnälla val.

Besmå

Besmå är ett Innovationskluster som har Energimyndigheten som initiativtagare och finansiär och TMF (Trä- och möbelföretagen) som huvudman.

När tomten fick styra föll valet på en Sidensvans

Det var tomten som fick styra när Tommy och hans fru Maria skulle välja husmodell. Paret hade köpt en attraktiv älvtomt och ville utnyttja förutsättningarna ...

Såhär hittade Hanna och Ulf drömtomten

Att hitta drömtomten kan vara en utmaning. Hanna och Ulf hittade deras tomt på Hemnet. På tomten stod ett befintligt fritidshus som de sedan rev ...

Mittemellan New York och Småland

För när de insåg att det inte riktigt var läge att flytta familjen till andra sidan Atlanten tog paret Sibner det näst bästa. Men eftersom ...

Med plats för många

Vägen till nybyggt hus var inte spikrak. Den gick igenom diverse arkitekter, husleverantörer och inte minst åtskilliga kvälls- och nattimmar som gick åt till att ...

Jill och Peter bygger drömhuset - Mitt i Bygget

Jill och Peter Bláha bygger sitt drömhus och vi får hänga med på resan.

Jill och Peter bygger drömhuset

Jill och Peter Bláha bygger sitt drömhus och vi får hänga med på resan.