Villazero - drömmen som blev sann

Sveriges första koldioxidneutrala småhus inspirerar byggvärlden

Går det att bygga en villa med både husgrund och tak av trä och med ett helt kvinnligt bygglag? Det som började med post-it-lappar på ett tågfönster, förvandlades till ett innovativt projekt som inspirerar en hel bransch. Villazero står färdigt. Men resan mot hållbart byggande har bara börjat. - Jag har längtat efter det här länge och jag ser verkligen fram emot att flytta in, säger husägaren Gunnar Jönsson.

Gatorna svänger tvärt, fram och tillbaka mellan timmerhus, tegelvillor och vita knutar. Som från ingenstans dyker den upp – en ny, färsk träfasad som riktigt lyser i vårslasket. Mitt i området Paradiset i Borlänge ligger Villazero, Sveriges första koldioxidneutrala villa.

– Jag är glatt överraskad över hur väl huset passar in i området, trots att det har väldigt mycket egen karaktär. Nu ser det väldigt nytt, rått och färskt träigt ut. Men det kommer att gråna och bli mer ödmjukt med tiden, berättar Maja Gesar, en av arkitekterna bakom Villazeros utformning.

Villazero är bara lite över 100m² stort, men huset tar för sig med sina tjocka väggar och rejäla taksprång. Den stående träpanelen ser alldeles trären ut, men är kiselbehandlad för att stå emot fukt och röta. Även taket är i trä och dess form ger huset en särskild karaktär.

– Att bygga hållbart är att bygga något som håller över lång tid. Vi ville ge Villazero en bestående känsla. Taket är väldigt robust och uttrycker stabilitet vilket blir tongivande för hela byggnaden. Det ger hela huset en känsla av trygghet och skydd, förklarar Tina Ljunggren, arkitekt i Villazeros team.


Drömmen om ett hållbart hus

Villazero är sannerligen inte vilken villa som helst. Huset är certifierat både enligt Svanen och NollCO2. Det hela är ett samverkansprojekt med syftet att de inblandade företagen ska lära sig bygga med så liten klimatpåverkan som möjligt.

– Genom det här projektet har vi utmanat både oss själva och många andra i branschen att förbättra sina processer. Vi vill att branschen ska få upp ögonen för att det går att bygga med hållbara metoder, förklarar Helena Tallberg som är projektledare för Villazero.

Idén till projektet kom på en tågresa mellan Borlänge och Växjö. Gabriella Hagman, vd För Mondo Arkitekter, Gunnar Jönsson, vd för Fiskarhedenvillan och Kristina Hansen, vd för Structor Byggteknik Dalarna hade länge pratat om att göra någonting tillsammans inom hållbarhet. Under tågresan började de diskutera idéer och den gemensamma drömmen om att bygga ett klimatvänligt hus. Fönstret i kupén fylldes av post-it-lappar, tankar blev till planer och projektet Villazero var fött.

– Vi ville göra någonting på riktigt, vi ville bygga ett hus som manifesterar vad vi har lärt oss om hållbarhet och göra något som hela branschen kunde lära av. Det var en fantastisk energi under den resan, den roligaste jobbresan jag har varit på, säger Gunnar.

Räkna med hela livscykeln

Villazero certifieras enligt NollCO2 som har tagits fram av Sweden Green Building Council (SGBC). Därtill är hela huset Svanen-märkt. Svanen-certifieringen handlar om att välja spårbara, hållbara och energieffektiva material, exempelvis trä från ansvarsfullt skogsbruk.

– Svanen-certifieringen handlar också om kvalitetssäkrade rutiner för projektering och byggnation, till exempel gällande fukthantering, bra ljudmiljö och ljusinsläpp. Huset ska inte bara uppfylla ekologiska krav utan också vara trivsamt och säkert för människor att bo i, berättar Helena Tallberg.

För att ta reda på ett hus klimatavtryck används Livscykelanalyser (LCA). Där beräknas påverkan i olika faser, hela vägen från produktionen av materialet till att huset en dags rivs. Beräkningarna inkluderar transport av materialet till byggplatsen, själva byggprocessen samt husets energiförbrukning.

– De stora koldioxidposterna har funnits i produktionen av byggmaterial. Där har vi verkligen behövt tänka nytt, till exempel gällande betong. Om vi använder trä i stället så sänker vi CO2-belastningen med 50 procent. Samma sak när vi använder träbaserad isolering i stället för mineralull, förklarar Erik Jäderbrink. Han är verksamhetsutvecklare på Fiskarhedenvillan och har ansvarat för klimatberäkningarna bakom Villazero.

– LCA-beräkningarna breddar verkligen perspektivet och det tycker jag är bra. Hela branschen måste börja tänka i de här banorna. För när vi gör det kommer till slut våra kunder att göra det också. Det blir ringar på vattnet. Fler och fler börjar tänka på var produkterna vi använder kommer ifrån och hur husen vi bor i har byggts. Det är det som kommer att göra den stora skillnaden på sikt.

Betydelsefulla detaljer

Innanför ytterdörren möts besökaren direkt av Villazeros imponerande vardagsrum. Ett kombinerat kök och vardagsrum med betydligt större fönster än standard, åtminstone åt söder. Ljusinsläppet är både till för trivsel och för att hjälpa till med uppvärmningen. Takhöjden på hela sex meter ger känslan av rymd, trots husets ringa yta.

– Jag är imponerad över hur väl bygglaget har lyckats, det är hantverk på riktigt hög nivå! Fönstersmygarna är jag riktigt nöjd med och i mötet mellan innertakpanelen och väggen är det perfekt kapat – det är så snyggt, tycker Maja Gesar och fortsätter.

– Alla tekniska krav har varit utmanande, men det har varit roliga utmaningar. Jag tycker det här projektet har bevisat att det går att göra något väldigt fint när man bygger på ett hållbart sätt.

Många av de lite ovanliga detaljerna grundar sig i att Villazero är ett mycket välisolerat och energisnålt hus. Väggarna är 500 millimeter tjocka och taket är asymmetriskt för att rymma många solpaneler. Solcellsanläggningen på taket producerar mer än de 2200 kWh huset förbrukar på ett år. I och med energiöverskottet kommer huset att ”betala av” sin egen koldioxidbelastning och inom bara tio år nå netto noll i koldioxidutsläpp.

Forskningen fortsätter framöver

Villazero har fått mycket uppmärksamhet både i den svenska byggbranschen och internationellt. Särskilt valet att bygga huset på trägrund har varit omdiskuterat.

– Vi har utvärderat flera grundtyper bland annat massivträgrund och lättbjälklag. Faktiskt hade lättbjälklaget ensamt ännu lägre avtryck, men eftersom det då skulle krävas plintar hamnade korslimmat trä ändå lägst. Under träplattan ligger fyra lager EPS-isolering som skydd mot fukt underifrån. Därtill är träplattan klädd i ett skyddande membran, en diffusionsöppen folie som skyddar mot fukt och smuts, förklarar Anders Berggren som är byggnadskonstruktör på Structor Byggteknik Dalarna.

Villazero kommer att fortsätta forskas på även efter att det är färdigbyggt. Med hjälp av fuktmätare kan projektet följa hur materialvalen fungerar över tid.

– Vi har 47 sensorer i huset så att vi hela tiden kan läsa av fukthalten. Om någon sensor skulle sluta fungera så har vi också passiva sensorer som läses av med en scanner. Vi kommer att följa husets fuktvärden i flera år framöver, förklarar Jonas Nilsson som är teknisk chef på Fiskarhedenvillan.

Den fortsatta forskningen underlättas av att det faktiskt är en av initiativtagarna, Gunnar Jönsson som kommer att bo i Villazero. Han bestämde sig för att byta ut sin lägenhet i Borlänge och bli husägare i stället.

– Det var väldigt svårt att hitta en kund som ville köpa ett hus de inte kunde styra riktigt hur det skulle komma att se ut och inte kunde veta exakt vad det skulle bli att kosta. Så jag köper huset personligen. Det är dessutom rätt praktiskt att jag bor här för då kan vi fortsätta att följa de här materialen, säger Gunnar med ett skratt.

Ett kvinnligt bygglag

På byggplatsen råder god stämning. Det sjungs och skrattas ofta mellan varven och bygglaget verkar trivas tillsammans.

– Det är lite annorlunda att jobba med bara tjejer, jag tycker det har varit avslappnat och kanske lite andra samtalsämnen på rasterna än det kanske brukar vara. Projektet i sig är jätteroligt, ingen har gjort något sådant här förut och det känns häftigt att få vara med på, tycker Hanna Erks som är plåtslagare på Plåt-Lars och ingår i Villazeros bygglag.

Projektet ville inte bara uppmärksamma den ekologiska hållbarheten utan också slå ett slag för den sociala hållbarheten och jämställdheten i byggbranschen.

– Vi valde att göra ett statement. Framför allt var det ett sätt att skapa fler kvinnliga förebilder inom bygg. Det här är så pass unikt att det pågår en förstudie som följer bygglaget, berättar Kristina Hansen. Både hon och Gabriella Hagman konstaterar att projektet verkligen har belyst frågan.

– Det här har visat tydligt hur sned könsfördelningen faktiskt är i branschen. Vi fick ihop ett helt bygglag med kvinnor i alla skrån. Men vid sjukdom, förändrad tidsplan och oförutsedda händelser har vi fått ta in killar, för att det helt enkelt inte finns fler tjejer.

Att Villazero har byggts nästan uteslutande av kvinnor har fått stor uppmärksamhet i medierna.

– Det är lite märkligt att det blivit mer fokus på att vi är kvinnor som bygger än att vi bygger på ett nytt sätt. Det ska ju bli jätteintressant att följa det här huset och se hur materialen och metoderna fungerar över tid, tycker Sofie Törnblom, snickare på Byggpartner.

Medan Gunnar flyttar in ska projektet summeras. Helena Tallberg förklarar att nu väntar utvärdering för att sedan implementera kunskapen i den vanliga produktionen. Fiskarhedenvillan planerar redan en ny husserie formad utifrån lärdomar från Villazero.

– En skrivbordsprodukt förändrar ingenting. Vi har gjort det här för att vi ville uppmuntra branschen att tänka nytt på riktigt. Villazero har byggts i verkligheten, med alla aspekter som det innebär: en tidsplan, en budget och en privatperson som ska ha någonstans att bo. För att kunna använda materialen och metoderna i större skala behövs entreprenörernas erfarenheter av att hantera dem och det kunde vi bara få om vi byggde på riktigt. Att lyfta kvinnliga förebilder i byggbranschen är också något som ska göras i verkligheten. Det är ute i verkligheten vi kan göra skillnad.

Fakta Villazero

Plats: Paradiset i Borlänge
Arkitekt: Mondo Arkitekter Dalarna, Fiskarhedenvillan
Livscykelanalys: Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter Dalarna, Structor Byggteknik Dalarna
Konstruktör: Structor Byggteknik Dalarna, Fiskarhedenvillan
Entreprenör: Byggpartner
Husägare: Gunnar Jönsson
Färdigt: Mars 2022
Storlek: 107 m². Tre rum och kök. Huset har också en separat uthyrningsdel med ett kombinerat rum och kök.

Villazero är certifierat enligt NollCO2, som är framtaget av SGBC (Sweden Green Building Council). Därtill är huset också Svanen-märkt.

Huset är byggt på trägrund. Fler än 20 inbyggda sensorer mäter fukt i väggarna, taket och grunden. Detta för att projektet ska kunna följa hur materialen beter sig över tid och fortsätta forska på metoderna.

Villazero har ett asymmetriskt tak, den södra sidan är större och lutar mindre än den norra. Detta för att dels få plats med så många solpaneler som möjligt och dels för att solpanelerna ska ge maximal utdelning.

Vid NollCO2-certifiering räknas ett referensvärde fram som ska motsvara vad en normalvilla av samma typ och storlek släpper ut. I det här fallet är referensvärdet 32,5 ton CO2-e. Villazeros värde kommer att landa betydligt lägre, på 24 ton.

Hela Villazeros resa går att följa på Instagram, @villazeroborlange

Efter brandkatastrofen: Så skapade familjen Edman ett nytt hem som efterliknar det gamla hemmet

Familjen Edman vaknade upp en morgon till en mardröm. Deras hus från 1800-talet stod i lågor och det fanns inget att göra förutom att lämna ...

"Vårt Drömhus: En Resa av Beslutsamhet och Personlig Stil"

När Mikaela och David stod inför utmaningen att bygga sitt drömhus, visste de att valet av tomt skulle vara avgörande. ``Du kan ändra husets planlösning ...

Byggde hus under inflationen – Vad hände sen?

Inflationen var ett faktum när Pantea och Niklas hade bestämt sig för att bygga hus. Men det var nu eller aldrig. Det här är del ...

Få hjälp att planera en klimatsmart trädgård när du bygger hus

Vi är stolta över att nu kunna erbjuda trädgårdsplanering för våra kunder, tack vare ett spännande samarbete med Bioinspira. Med Bioinspiras expertis inom att främja ...

Takfot eller inte?

Den stora ladhustrenden väcker många husdrömmar. Det finns en fråga som ofta ställs om ladhusen: Varför finns det inte någon takfot?

Skogsträdgård - för dig som vill odla ätbart och klimatsmart

En skogsträdgård är en form av permakultur som efterliknar skogens naturliga ekosystem. Tanken är att skapa ett självförsörjande system där man utnyttjar olika lager i ...

5 starka skäl att inte vänta med drömhuset!

Även om räntorna är höga just nu så finns det fortfarande flera starka argument för varför man ska överväga att köpa och bygga ett nytt ...

Amorteringsfria bolån!

Hur ser detta erbjudande ut? Erbjudandet från Nordea innebär att du som bygger ett nytt småhus och har bolån med Nordea kan ansöka om amorteringsfrihet i ...

Vi gick på magkänsla

Snyggt, stilrent, socialt och mysigt. Varje liten detalj är helt rätt. Och ändå är alla val gjorda spontant, efter känsla. Välkommen hem till Sanna och ...

Varmt välkommen att besöka Atmosfär 156 – digitalt!

Testa vår digitala villavisning av Atmosfär 156. Klicka dig runt rum för rum och känn på planlösning och rymd och läs snabba fakta.

Vinkelhus - smarta planlösningar och härlig uteplats

Det finns flera fördelar med att bygga vinkelhus. Den främsta fördelen, tycker många, är möjligheten till en härlig uteplats! Uteplatsen blir i lä och är ...

Smart teknik som effektiviserar ditt hus

I tider av elkris och höga elräkningar är det nog många som drömmer heta drömmar om energieffektivisering.

Starta en jordfabrik – steg för steg

Älskar du odling? Men inte kvittot på dyr köpejord? Starta en jordfabrik, bli självförsörjande på fin, näringsrik jord och kamma hem storskörden de kommande åren.

Give trädgården some löv

När höstens löv dansar till marken skeppas lass efter lass med trädgårdens ihopkrattade guld till tippen. Men kanske är det dags att tänka om?

Smarta planlösningar

Planerar du att bygga ett smart hus? Med resurseffektivt som ledord och nytänkande planlösning som mål? Då har du kommit rätt!

GUIDE: Anlägg en trädgård!

Det spritter i kroppen – det är vår! Fram med skissblock, grep och svettband – nu är det dags att anlägga en trädgård.

Skapa en artrik trädgård i 6 steg

Vi människor har viktiga pollinatörer – som humlor, bin och fjärilar – att tacka för en tredjedel av vår mat. Trots det behandlar vi dem ...

Hej hållbar jul inom planetens gränser

Årets hypade adventsstjärna hänger i fönstret, ett välfyllt julbord som kan mätta ett helt kompani står uppdukat och det är maxat med klappar under julgranen. ...

Utomhusbelysning

Vill du ha lyktstolpar eller annan intilliggande utomhusbelysning? Planera för utomhusbelysningen redan innan markarbetet drar igång, då kan ni planera för att dra rör i ...

Resan mot nytt hus trots ekonomiskt osäkra tider

Pantea och Niklas drömde länge om ett hus och hade hållit span på begagnat-marknaden under flera års tid. Att hitta rätt hus var inte lätt ...

Låg elräkning sparar tusenlappar

Läs om hur Familjen Persson sparar nästan 25 000 kr varje år genom att bygga ett Atmosfärhus!

Köpa begagnat eller bygga nytt under inflation?

Att köpa ett begagnat hus kan passa många familjer. Det finns personer som har ett genuint intresse av att bevara, renovera och återuppliva äldre hus. ...

Självförsörjning for dummies

Självförsörjning blir en allt hetare potatis, men vad ska man satsa på? Hur gör man? Var börjar man? Fiskarhedenvillan ger dig: Självförsörjning for dummies.

15 vassa tips som gör under för din elräkning

Oroar du dig för tickande elräkningar när temperaturen sjunker? Kallare temperaturer och elkris är ingen drömkombo – men det finns en hel del du kan ...

Så bygger du hållbart - en guide

Ett husbygge innefattar många delar, från utformning och design till material och tekniska lösningar. Med smarta val kan du göra byggets miljöpåverkan betydligt mindre än ...

Funkishus och deras återkomst

Funkis är en förkortning av funktionalism som är den modernistiska stilriktningen som kom till Sverige under 1930-talet. Tanken bakom funktionalismen är att funktionen ska gå ...

Så bygger du ett lågenergihus

Ett lågenergihus är egentligen ett vanligt hus, men med en lägre energiförbrukning. När du bygger hus med oss kan du välja själv hur ditt hus ...

Ett hus ritat efter tomtens förutsättningar

Familjen Eriksson optimerade sina husritningar efter tomtens förutsättningar. Efter utmaningar och kompromisser blev huset bättre än väntat.

Läget – det viktigaste när du bygger hus

Familjen Rattfelt hade den perfekta tomten att bygga hus på. Husvalet föll sig naturligt på Tranan – en husmodell i traditionell stil. Så här svara ...

Villazero - drömmen som blev sann

Gatorna svänger tvärt, fram och tillbaka mellan timmerhus, tegelvillor och vita knutar. Som från ingenstans dyker den upp – en ny, färsk träfasad som riktigt ...

Valde Sparven efter stil och storlek

Paret Kristina och Christer hade en specifik bild av hur deras drömhus skulle se ut. Lagom stort, vedspis och en riktigt fin hemma-känsla. Se filmen ...

Från idé till entré

En liten film om Emil och Maya som byggde sitt drömhus med oss. Vi vet att varje familj är unik och därmed också alla husen ...

Domarudden en plats med anor ända ner till 1700-talet

Familjen på Domarudden firar en jul full av traditioner och minnen. Julpyssel, julbak, luciafirande och traditionsenlig lämning av önskelistan till tomten den 1:a advent. Karolina ...

Tänk praktiskt när du planerar tvättstugan

Tvättstugan – många har förmodligen ångrat i efterhand att de inte tog mer tid på sig tid att tänka igenom och planera den lite bättre. ...

Det är viktigt att lägga ordentligt med tid på att planera badrummet

Är du en snabbduschare eller en maratonbadare? Badrummet är ofta ett av de dyraste rummen i huset. Därför är det smart att planera badrummet noggrant ...

Jill och Peter bygger drömhuset - inflytt

Jill och Peter Bláha bygger sitt drömhus och vi får hänga med på resan.

Bygg ditt eget drömhus och inte någon annans

Ditt hus är så mycket mer än bara ett hus. Det är någonting att utgå ifrån och att komma hem till. Ditt hus ska vara ...

Resan mot drömboendet

Emil och Maya köpte sin drömtomt i Jämtland och byggde sitt drömhus – Lövsångaren. Emil berättar:

Lodge-känsla i Grönklitt

Marie och Jonas nya fritidshus blev så mycket mer än bara ett fritidshus. Här saknar de ingenting, det är byggt för året-runt boende i alla ...

Cirkulär ekonomi

Vad innebär egentligen begreppet cirkulär ekonomi?

Virtuell visning av Koltrasten

Koltrasten är ett var våra 2-planshus med inbyggd uthyrningsdel. Detta hus har vi byggt upp som visningshus i Arlandastad dit du är välkommen att komma ...

Dalarnas Villa

Att hållbarhet är viktigt för oss på Fiskarhedenvillan är en självklarhet. Men även försäkringsbranschen har intresse av hållbart byggande. När Dalarnas försäkringsbolag vände sig till ...

Vad är en Livscykelanalys?

En Livscykelanalys (även kallad LCA) är en metod för att beräkna miljöpåverkan under en produkts hela livscykel – från att naturresurser utvinns till dess att ...

Kliv På

Småhustillverkare, akademi och forskningsinstitut samverkar i arbetet med klimatpåverkan i ett livscykelperspektiv ( även kallat LCA). Trä- och Möbelföretagen (TMF) kommer att leda arbetet med ...

Fiskarhedenvillan skriver på Fossilfri färdplan!

Vi har skrivit under Fossilfri färdplan för byggsektorn och därmed tagit i hand på att verka för att följande mål uppnås:

Fiskarhedenvillan tar sig an Agenda 2030!

Vi utökar vår satsning på hållbarhet. Inte för att vi måste, utan för att vi vill. Vi vill verkligen att våra kunders barnbarn ska kunna ...

Sekelskifteskärlek vid första ögonkastet

Släktgården på Domarudden kunde näst intill liknas vid en djungel när familjen Bystedt-Barks första flyttlass anlände. Tre år senare är det nästan svårt att tro ...

Två plan och altan

I Viksjö i Järfälla har Maria Hammarberg och hennes man byggt sitt drömhus, en modern villa i två plan, med en gigantisk altan. Maria har ...

Kökets storlek var viktigast

Familjen Karlborg i Mjölby ritade själva sin Fiskarhedenvilla med utgångspunkt i standardmodellen Rödhaken. Framförallt har familjen valt att göra de vardagspraktiska utrymmena mycket större, som ...

Så kan ungdomar köpa sitt första hus

Finansinspektionens senaste förslag till skärpta amorteringsregler ger inte våra ungdomar några möjligheter till en första egen bostad skriver vår VD Gunnar Jönsson och styrelseordförande Arnt ...

Drömhuset blev precis som de ville ha det

Martina och Thomas Kristell hade hittat sin drömtomt i Svedala. Men en drömtomt är inte mycket utan ett drömhus. De skissade själva på ett hus ...

Vråken landade på rätt ställe

Det var ingen självklarhet att Göran och Christina Larsson skulle bygga ett nytt hus. Men när de fick möjlighet att köpa en härlig tomt på ...

Bygga stenhus

Vi slår ett slag för stenhus i lättbetong. En hustyp som både är smart, snygg och hållbar i längden.

De älskar sin Domherre

Några dagar innan julafton för drygt två år sedan flyttade familjen Gauffin i Nyköping in i sin vita Domherre. Husvalet har de aldrig ångrat. När ...

De föll för den gammeldagsa charmen

Anders och frun Johanna valde att gå hela vägen när de väl hade bestämt sig – de byggde sin Doppingen till största delen på egen ...

Det var riktigt kul att bygga hus

För Eric Lundén har drömmen om att bygga ett hus alltid funnits där. När det lilla fritidshuset i Höllviken blev till salu slog Eric och ...

Bernhard och Åsa fick allt att stämma

Tillsammans med sin fru Åsa byggde han under 2011 funkishuset Briljanten i Uvbergsviken mellan Falun och Borlänge. De stortrivs i den vita funkisvillan som blev ...

Generös Skånegård med modern touch

Tomten var inhandlad sedan länge så för Tommy och Rita handlade det bara om att invänta det rätta tillfället att bygga. Sommaren 2010 satte arbetet ...

Huset som inte fanns

På en strandtomt vid kusten nära Gävle skulle Mikael och Maria Söderström bygga sitt drömhus. Rymligt och luftigt skulle det bli, med stora fönster ut ...

Uteplats inspiration för dig i villa

Nu när sommaren snart är här är det hög tid att ta tag i uteplatsen. Skapa en loungedel, matplats, solhörna och inred med vackra detaljer ...

Smart och snyggt att odla i pallkrage

Att odla i pallkrage är något som både proffsodlare och nybörjare klarar av! Pallkragar på tomten har blivit en av de största trädgårdstrenderna just nu. ...

Dags att anlägga rabatt inför sommaren

På våren är det tid att anlägga rabatt i din trädgård, något som kräver lite planering och fix. Vi på Fiskarhedenvillan tipsar om rabatter och ...

Lägga gräsmatta på tomten – så gör du

För att lyckas med gräsmattan gäller det att först och främst göra ett redigt förarbete och beställ ditt rullgräs i god tid så att du ...

Byggförsäkring – tips och råd

När du som konsument anlitar yrkespersoner för att bygga hus, ombyggnad eller tillbyggnad finns det försäkringar som är bra att ha innan, under och efter ...

Få plats med allt med rätt garageförvaring

Genom att avlasta golvet med förvaring på väggar, i tak och genom att organisera i täta förvaringslådor på hyllor blir det stor skillnad i ditt ...

Bra att veta när du ska köpa tomt

Läge, omgivningar, förutsättningar och framtidsplaner i relation till egna krav är viktigt att ha i åtanke när du ska köpa tomt. Vi hjälper dig med ...

Tips till dig som vill bygga uterum eller vinterträdgård

Att släppa in ljuset i ditt hus är väldigt populärt idag. Kunder vill ofta ha stora fönster och som släpper in så mycket ljus som ...

Funkisdröm i Skärgården

Vägen fram till Kjell och Annikas vackra hus var inte spikrak. Länge var planen att en lokal byggmästare skulle bygga huset men projektet tog en ...

Måla fasad - bra att tänka på

Här ger nyttiga tips för att det ska kännas lite lättare att måla om huset, vad gäller allt från förarbete och planering till färgval.

Tips till dig som vill bygga pool i trädgården

Dags att införskaffa en pool? Här kommer information om vad det kan kosta, råd om hur du kan gå tillväga och vilka tillstånd som behövs.

Bygga sommarstuga av lösvirke

Här går vi igenom hur det är att bygga sommarstuga med lösvirke. Detta är ett sätt att få vara mer involverad i bygget av ditt ...

Därför ska du bygga trähus

Traditionsenligt så bygger många sina villor i trä här i Sverige. Det beror till stor del på att landet har mycket skog vilket gör det ...

Så får du ut det mesta av ditt kök

Våra köksarkitekter hjälper dig att optimera ditt kök. Alla som bygger hus med Fiskarhedenvillan har denna möjlighet - helt gratis.

Stuprör och rännor – montera och välj rätt

Skydda ditt hem mot fuktskador - välj rätt hängrännor och stuprör. Se också till att de är korrekt monterade. Det är en trygghet som gäller ...

Utomhusbelysning till fasad och trädgård

Lys upp i mörkare tider! Att belysa sin fasad och trädgård är detaljer som ofta glöms bort men när belysningen sitter på plats så känns ...

Vårstäda hus enkelt och effektivt

Sakteligen börjar vädret slå om till vår med ljusare dagar och högre temperaturer. Det betyder en sak för husägare: att det är dags att vårstäda ...

Bygg stenhus i lättbetong med Fiskarhedenvillan

För oss är husbyggande ett hantverk där väldigt många olika moment ska fungera i en viss ordning. För att klara detta krävs medarbetare som är ...

Så gör du för att lägga tak själv

Planerar du att lägga tak på villan själv? Fiskarhedenvillan tipsar om hur du enkelt lägger tak i tre steg. Läs vår grundläggande guide för att ...

Huset fick en tomt det förtjänade!

Familjen Hylander-Eriksen tyckte att huset förtjänande mycket plats och valde en öppen och luftig tomt.

Hjälp – vi har fått långsprötad silverfisk!

En av de vanligaste, och för många jobbigaste, frågorna från bostadsägare de senaste åren handlar om den långsprötade silverfisken. Till skillnad från lillebror, den vanliga ...

Så får du en fin gräsmatta

Om du vill få en fin gräsmatta bör du först och främst tänka på att ge gräset bästa möjliga förutsättningar för att växa. På så ...

Minimalistiskt och modernt med liggande brädor

När utesäsongen sätter igång är det många som ska bygga en ny terrass. Om den går mer än en halv meter över marknivå rekommenderas det ...

Vad är en byggsats?

Det vanligaste är kanske att tänka att en byggsats är alla de bjälkar, brädor, fönster, dörrar osv. som krävs för att bygga själva huset. Det ...

Vad är en taklagsfest?

De flesta yrkesgrupper och hantverkare har sina traditioner och seder. Byggbranschen är inget undantag, och när det gäller just uppförande av både bostadshus och affärsbyggnader ...

Vad är ett slutsamråd?

När du ska bygga ett hus är det många begrepp att förhålla sig till. Ett av de viktigaste är slutsamrådet.

Hjälp – det har regnat oavbrutet i tre veckor och byggnaden är inte tät!

Många hus i Sverige är byggda av trä och de flesta är nog medvetna om att trävirke och vatten sällan är en bra kombination.

Hjälpa till själv med bygget av ny bostad?

Tänk på dessa saker innan du bestämmer dig

Vad kännetecknar en bra planlösning?

En bra planlösning är nyckeln till en välfungerande bostad. Även om det finns individuella skillnader mellan vad vi uppfattar som en bra planlösning, finns det ...

Föll för klassiska Spoven

Martine och Espen föll för den klassiska herrgårdsstilen och valet var därför enkelt, men de fick vänta länge innan de kunde sätta igång byggprocessen.

Det blir imma på utsidan av fönstret – grattis!

Vi är sedan länge vana vid att det kan bildas imma på insidan av våra fönster. Det händer allt som oftast på grund av att ...

Bygga hus med uthyrningsdel

Du vet väl om att du kan tjäna pengar på att bygga ett lite större hus? Ja, det kanske låter konstigt, men att lägga till ...

Rusta och gör höstfint i trädgården

Plantera frosttåliga blommor, sätt lökar, beskär träd, gödsla och mycket mer. Det finns massor du kan göra för att få trädgården höstfin och även för ...

Förnya hemmet med inredning som både plånboken och miljön gillar

Budgetstyla hemma med våra inredningstips. Genom rensning, detaljfix, målning, naturliga element, loppisfynd och lite mer mod på DIY-projekt kan ditt hem få ett riktigt lyft!

Välj miljövänligt när du bygger drömhuset

Har du klimatångest och står inför husbygge? Här delar vi med oss av våra bästa tips för att bygga miljövänligt.

Vägg 2020

Syftet med projektet Vägg 2020 är att utveckla vårt byggsystem för att säkerställa att våra hus inte bara har hög kvalité utan även når framtidens ...

Besmå

Besmå är ett Innovationskluster som har Energimyndigheten som initiativtagare och finansiär och TMF (Trä- och möbelföretagen) som huvudman.

När tomten fick styra föll valet på en Sidensvans

Det var tomten som fick styra när Tommy och hans fru Maria skulle välja husmodell. Paret hade köpt en attraktiv älvtomt och ville utnyttja förutsättningarna ...

Såhär hittade Hanna och Ulf drömtomten

Att hitta drömtomten kan vara en utmaning. Hanna och Ulf hittade deras tomt på Hemnet. På tomten stod ett befintligt fritidshus som de sedan rev ...

Mittemellan New York och Småland

För när de insåg att det inte riktigt var läge att flytta familjen till andra sidan Atlanten tog paret Sibner det näst bästa. Men eftersom ...

Med plats för många

Vägen till nybyggt hus var inte spikrak. Den gick igenom diverse arkitekter, husleverantörer och inte minst åtskilliga kvälls- och nattimmar som gick åt till att ...

Jill och Peter bygger drömhuset - Mitt i Bygget

Jill och Peter Bláha bygger sitt drömhus och vi får hänga med på resan.

Jill och Peter bygger drömhuset

Jill och Peter Bláha bygger sitt drömhus och vi får hänga med på resan.

Altanbygge – tips för konstruktion och virke

Trä är det ultimata materialet för att bygga en altan, detta för att trä är slitstarkt och sköts det rätt kan det hålla i princip ...

På tiden att uppfylla den där fritidshusdrömmen?

Är du en av dem som drömmer om ett fritidshus? I dessa tider har många valt att spendera semestern hemma så har intresset för fritidshus ...

Våra servrar driftas hållbart!

Fiskarhedenvillan har sina servrar genom Bahnhofs datahall Thule som har guldcertifierats av CEEDA - den högsta möjliga certifieringsnivån som en datahall kan uppnå. Bahnhof Thule ...

Fiskarhedenvillan samarbetar med Dala Återbyggdepå

Fiskarhedenvillan har inlett ett samarbete med Återbyggdepån i Borlänge (kommunalt) som har till syfte att minska avfallet inom bygg genom att återvinna och sälja vidare. ...

Så tar du bort ett getingbo

Ingen tycker om att bli stucken av en geting, och risken för att bli stucken ökar om du låter getingarna etablera sig i huset, förrådet, ...

Bygga altan – kom igång!

Såhär sätter du igång med att bygga altan! Förbered dig till max inför altanbygget – vi på Fiskarhedenvillan tipsar om vad som är bra att ...