Föll för klassiska Spoven

Martine och Espen föll för den klassiska herrgårdsstilen och valet var därför enkelt, men de fick vänta länge innan de kunde sätta igång byggprocessen.

Martine och Espen hade aldrig tidigare hört talas om Fiskarhedenvillan, men under ett besök på bomässan i Hellerud stannade de till. Kanske var det bilden av Spoven som fick dem att haja till. Paret blev hur som helst förtjusta i husmodellen.

Spoven väcker associationer till förra sekelskiftets arkitektur med detaljer som paneler, spröjs, halvmånefönster och takdekorationer. Takhöjden på nedervåningen är hela 2,6 meter och de höga fönstren ger ett generöst ljusinsläpp och en fantastisk känsla av rymd.
– Spoven är inte bara fin på utsidan med sin klassiska herrgårdsstil, utan har också en väldigt fin planlösning med stora rum som passar oss perfekt, säger Martine.
Paret har ändå gjort en del ändringar i planlösningen. De valde bland annat ett öppet loftutrymme som går ut mot terrassen i stället för mot sovrummet som på standardritningen. På nedre plan har de byggt ett stort burspråk under terrassen på andra våningen, utvidgat köket och justerat rummens placering för att passa dem på bästa sätt.

Väntade i fyra år innan byggstart

Stadsdelen Konnerud i Drammen är reglerad så att det endast får byggas 20 hus om året. Det är ett attraktivt område och paret känner sig privilegierat som bor här. Huset ligger väldigt fint lite uppe på en höjd med fin utsikt.

– Jag växte upp i huset där nere, säger Martine, och pekar på närmaste granne nedanför.
Tomten hade Martine ärvt och nu när de hade hittat drömhuset behövde de stå i kö för att få bygglov. Det tog fyra år innan de kunde sätta igång. Under tiden har de jobbat mycket med tomten.

– Det var många träd som behövde tas ner och vi lade mycket tid på att få tomten i ordning, berättar Martine medan vi går runt huset, där det på ena sidan står en praktisk redskapsbod.

– Boden är faktisk ungefär 80 år gammal och stod kvar på tomten efter mina farföräldrar. Vi har flyttat den, lagt ny taksten och golv samt målat. Nu är det gräs runt hela huset men vi funderar på att lägga plattor på framsidan så småningom.

Det finns en grundmur på baksidan, och på frågan vad den ska användas till svarar Martine:

– Här skulle det egentligen ha byggts ett garage, men på vintern blir det för trångt på infarten och vi kommer inte fram med bilen. Då kom vi på att vi kunde använda detta till något helt annat, nämligen ett utekök. Det blir nästa års projekt och vi ser fram emot att sätta igång.

På andra sidan huset har paret byggt en hönsgård och nyligen flyttade tolv små kycklingar in. Hönsgården är idylliskt placerad bredvid ett stort körsbärsträd där det hänger både utomhusbelysning och en hängstol.

Köket är samlingsplatsen

Av alla rum i huset är paret mest nöjt med köket! De valde att byta ut Fiskarhedenvillans standardkök mot ett kök från IKEA. De mörka fronterna och mässingshandtagen ger ett exklusivt intryck. Men framförallt finns här gott om plats.
Martine jobbar till vardags som konditor på Hawker i Drammen och trivs extra bra med den stora arbetsytan. Förutom att baka tycker hon även om att laga mat och de tillbringar därför mycket tid i köket.

I ena änden av rummet finns en mysig sittavdelning med matbord och en bänk som går längs hela väggen. ­
– Det här är samlingsplatsen i huset och det är här jag och Espen oftast sitter.

Smakfull och personlig interiör

Martine hämtar mycket inspiration från Instagram, Pinterest och inredningstidningar. Stilen kan bäst beskrivas som klassisk, med en härlig blandning av nytt och gammalt. Det syns tydligt att paret har satt sin personliga prägel på inredningen. De ljusa väggarna framhäver den luftiga rumskänslan och gör det lätt att experimentera med inredningen. I övrigt finns det många mörka detaljer i inredningen, till exempel gardiner och möbler.

Vissa rum skiljer ut sig, som det stora sovrummet. Här finns en heltäckningsmatta och väggarna är vackert blåfärgade. Sänggaveln har Martine gjort själv av spånplattor, vaddering och velourtyg som häftats fast på gavelns baksida. Direkt utanför sovrummet ligger Martines W-I-C. Garderobsmodellen är Pax från IKEA och inredningen går i samma stil som köket.

Badrummet är stort och ljust och man får en skön och exklusiv spa-känsla när man kommer in.

I vardagsrummet går velourgardinerna ända upp till taket, vilket skapar rymd så att rummet upplevs som större. Inredningen är elegant med Home & Cottage-stolar, Riviera Maison-soffa och soffbord från Slettvoll. Det speciella matbordet har Martine köpt på Kalma Interiør.

"Om man inte har tidigare erfarenhet eller är väldigt strukturerad så lönar det sig nog att anlita hjälp. Det kräver mycket att styra över en byggprocess vid sidan av ett heltidsjobb."

- Espen

Utmaningar under byggprocessen

– När det gäller Fiskarhedenvillan så tycker jag att jag fick stöd och hjälp med det jag behövde, och också snabb leverans av material om det saknades något, berättar Espen.

Den stora mängden material som ska få plats kan vara en utmaning, och för Espens del hade det varit mycket bättre att få flera leveranser. Men då skulle det ha blivit onödiga fraktkostnader. Det är svårt att se till att materialen är fria från snö/vatten/smuts etc. och alltid ha kontroll när det är så många pallar som står ute. Men paret lyckades med det och är mycket nöjda med både materialen i sig och den höga standarden på huset. Espen har ett råd till andra som ska bygga hus för första gången:
– Om man inte har tidigare erfarenhet eller är väldigt strukturerad så lönar det sig nog att anlita hjälp. Det kräver mycket att styra över en byggprocess vid sidan av ett heltidsjobb.

Vad är en taklagsfest?

De flesta yrkesgrupper och hantverkare har sina traditioner och seder. Byggbranschen är inget undantag, och när det gäller just uppförande av både bostadshus och affärsbyggnader ...

Vad är en slutbesiktning?

När du ska bygga ett hus är det många begrepp att förhålla sig till. Ett av de viktigaste är slutbesiktningen.

Hjälp – det har regnat oavbrutet i tre veckor och byggnaden är inte tät!

Många hus i Sverige är byggda av trä och de flesta är nog medvetna om att trävirke och vatten sällan är en bra kombination.

Hjälpa till själv med bygget av ny bostad?

Tänk på dessa saker innan du bestämmer dig

Bättre inomhusklimat och lägre elräkning

Med balanserad ventilation får du ut den använda luften, och ersätter den med ny och frisk luft som dessutom redan är uppvärmd.

Vad kännetecknar en bra planlösning?

En bra planlösning är nyckeln till en välfungerande bostad. Även om det finns individuella skillnader mellan vad vi uppfattar som en bra planlösning, finns det ...

Föll för klassiska Spoven

Martine och Espen föll för den klassiska herrgårdsstilen och valet var därför enkelt, men de fick vänta länge innan de kunde sätta igång byggprocessen.

Det blir imma på utsidan av fönstret – grattis!

Vi är sedan länge vana vid att det kan bildas imma på insidan av våra fönster. Det händer allt som oftast på grund av att ...

Bygga hus med uthyrningsdel

Du vet väl om att du kan tjäna pengar på att bygga ett lite större hus? Ja, det kanske låter konstigt, men att lägga till ...

Rusta och gör höstfint i trädgården

Plantera frosttåliga blommor, sätt lökar, beskär träd, gödsla och mycket mer. Det finns massor du kan göra för att få trädgården höstfin och även för ...

Förnya hemmet med inredning som både plånboken och miljön gillar

Budgetstyla hemma med våra inredningstips. Genom rensning, detaljfix, målning, naturliga element, loppisfynd och lite mer mod på DIY-projekt kan ditt hem få ett riktigt lyft!

Välj miljövänligt när du bygger drömhuset

Har du klimatångest och står inför husbygge? Här delar vi med oss av våra bästa tips för att bygga miljövänligt.

Vägg 2020

Syftet med projektet Vägg 2020 är att utveckla vårt byggsystem för att säkerställa att våra hus inte bara har hög kvalité utan även når framtidens ...

Hållbara tillval

Vi vill hjälpa dig att göra klimatsnälla val.

Besmå

Besmå är ett Innovationskluster som har Energimyndigheten som initiativtagare och finansiär och TMF (Trä- och möbelföretagen) som huvudman.

När tomten fick styra föll valet på en Sidensvans

Det var tomten som fick styra när Tommy och hans fru Maria skulle välja husmodell. Paret hade köpt en attraktiv älvtomt och ville utnyttja förutsättningarna ...

Såhär hittade Hanna och Ulf drömtomten

Att hitta drömtomten kan vara en utmaning. Hanna och Ulf hittade deras tomt på Hemnet. På tomten stod ett befintligt fritidshus som de sedan rev ...

Mittemellan New York och Småland

För när de insåg att det inte riktigt var läge att flytta familjen till andra sidan Atlanten tog paret Sibner det näst bästa. Men eftersom ...

Med plats för många

Vägen till nybyggt hus var inte spikrak. Den gick igenom diverse arkitekter, husleverantörer och inte minst åtskilliga kvälls- och nattimmar som gick åt till att ...

Jill och Peter bygger drömhuset - Mitt i Bygget

Jill och Peter Bláha bygger sitt drömhus och vi får hänga med på resan.

Jill och Peter bygger drömhuset

Jill och Peter Bláha bygger sitt drömhus och vi får hänga med på resan.