Ett koldioxidneutralt småhus i Borlänge!

Villazero står färdigt!

Villazero är ett samverkansprojekt som Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik Dalarna har drivit tillsammans med stöd ifrån Region Dalarna. Syftet med projektet var att bygga ett koldioxidneutralt småhus i Borlänge. En unik möjlighet för oss inblandade att lära oss hur vi tillsammans ska bygga för mer hållbar framtid. Nu står huset klart och är också klassat som världens första koldioxidneutrala småhus!

Fakta om projektet:

  • Plats: Furustigen 6, Borlänge
  • Projektform: Samverkansprojekt
  • Arkitekt: Mondo Arkitekter Dalarna, Fiskarhedenvillan
  • Entreprenör: Byggpartner AB
  • Konstruktör: Structor Byggteknik Dalarna, Fiskarhedenvillan
  • LCA (Livscykelanalys): Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter Dalarna, Structor Byggteknik Dalarna
  • Certifiering: NollCO2 SGBC. Svanenmärkt.
  • Byggstart: Hösten 2021
  • Färdigt: 2022

Villazero står färdigt

Sveriges första koldioxidneutrala småhus står i Borlänge. Se det växa fram, bit för bit.

Världens första CO2-neutrala småhus introducerar projekt: klimatsmart trädgård

Sedan Villazero- världens första certifierade koldioxidneutrala småhus, byggdes färdigt under april 2022 har planen funnits att skapa en klimatsmart trädgård. Nu är arbetet i gång för Gunnar, Fiskarhedenvillans vd som också är boende i huset.

Se skiss och läs mer

Villazero har vunnit pris för årets NollCO2-projekt!

2022-10-27

Med största glädje och stolthet tog projekt Villazero emot priset för Årets NollCO2-projekt på SGBC Awards 2022.

Villazero byggdes av nästan bara kvinnor

Villazero blev världens första koldioxidneutrala småhus. En av projektets ambitioner var att kunna inspirera till en mer jämställd byggbransch. Se filmen om bygglaget som byggde Villazero.

Till filmen

Villazero får Borlänge kommuns miljöpris – pengarna blir stipendium

2022-06-21

Villazero har fått ta emot Borlänge kommuns miljöpris. De 20.000 kronorna kommer att användas till ett stipendium för studenter vid byggingenjörsprogrammet och bygg- och samhällsplanerarprogrammet vid Högskolan Dalarna.
Vi vill att byggbranschen ska bli bättre och stötta hållbarhetstänk hos kommande byggingenjörer. Under två år kommer stipendiet att delas ut till det bästa exjobbet inom hållbarhet, för att uppmuntra och stötta de som ska driva utvecklingen vidare.

Villazero får Borlänge kommuns miljöpris

Slutseminarium

2022-05-13

Den 13 maj hölls slutseminarium för Villazero-projektet. Inblandade från alla delar av projektet berättade om resultat och lärdomar. Bland annat våra excellenta snickare, Amanda och Elsa.

Villazero är inflyttningsklart!

2022-04-27

Amanda Broberg från Byggpartner lämnar över nyckeln till Gunnar Jönsson som nu kan flytta in.

– Det känns härligt, jag har verkligen längtat! Det ska bli spännande att se hur alla tekniska lösningar fungerar i verkligheten, säger han.

Sveriges första koldioxidneutrala småhus är certifierat!

2022-04-22

Preliminärcertifikatet har landat och projektteamet är mer än nöjda. NollCO2-certifieringen kräver att huset ska betala av sin koldioxidskuld på 50 år, men Villazero kommer enligt beräkningarna att vara neutralt redan inom tio år.

– Det är häftigt att få vara med på ett sådant här projekt, det första småhuset som blir certifierat enligt NollCO2. Verkligen kul, tycker Erik Jäderbrink och Johan Grundström som ansvarat för klimatberäkningarna och arbetet med certifieringarna.

Godkänd besiktning

2022-04-07

Glada nyheter! Villazero är besiktigat och godkänt.

Villazero får pris igen!

2022-02-17

När Svensk Solenergi delade ut Solenergipriset gick titeln Årets anläggning till Villazero. Juryns motivering löd ”Med smakfull design och god lönsamhet för solcellsanläggningen tar oss Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor in i framtiden med ansvar för hållbarhet. Ambitionen att påverka byggbranschen genom att erbjuda miljövänliga och koldioxidneutrala småhus med solceller som en viktig ingrediens, samtidigt som projektet visar ett gott systemtänk, tilltalar juryn.”
Mer om priset och Svensk solenergi kan du läsa här: https://svensksolenergi.se/

Villazero gästar Byggsnack!

2022-02-11

Podden Byggsnack bjöd in våra initiativtagare till studion för att prata om Villazero. Här berättar de om projektet, om dess framgångar och utmaningar, om hållbarhetstänk i byggbranschen och om framtiden.

Villazero får pris!

2022-02-10

Vid den årliga Gar-bo-dagen då försäkringsbolaget Gar-bo delar ut pris i tre kategorier, fick projektet Villazero ta emot utmärkelsen Årets Branschsamarbete 2021.

Märta Stenevi besökte Villazero

2021-12-08

Bygget gjorde paus en kort stund för besök av Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet och Sveriges förra bostads- och jämställdhetsminister. Hon fick en rundtur i huset, en pratstund med bygglaget och sedan följde rundabordsamtal med affärsnätverket Women Building Sweden.
– Det var väldigt inspirerande att besöka Villazero och träffa kvinnorna i bygglaget. Projektet är otroligt spännande, både ur ett jämställdhets- och ett hållbarhetsperspektiv, säger Märta Stenevi.

Grannträff

2021-12-06

I början av advent hölls en grannträff vid Villazero-byget. De närmaste grannarna bjöds in för glöggmingel och en närmare titt på huset. Trevligt att träffa de nya grannarna nu när det inte är så långt kvar till inflytt.

Ett välbesökt seminarium

2021-10-22

ByggDialog Dalarna sänder ett digitalt frukostseminarium från Fiskarhedenvillans studio som följs av många intresserade tittare. Arkitekterna och konstruktörerna berättade om husets uppbyggnad, om planlösningen, den omtalade trägrunden, väggarna och taket. Därefter berättar initiativtagarna i projektet om den delen av Villazero som handlar om jämställdheten i byggbranschen.

Taklagsfest

2021-10-19

Nu ligger taket på plats och vi är mitt i bygget! Det ville vi självklart fira. Vår version av taklagsfest blev en tacklagsfest, där projektgruppen passade på att tacka bygglaget och alla inblandade för ett strålande jobb hittills. Våra inbjudna gäster fick ta sig en närmare titt på huset, därefter firade vi med ett tårtkalas. Nu är det inte långt till inflytt!

Den omtalade trägrunden är lagd

2021-09-22

Den 22 september lades grunden bestående av massivt KL trä. Grunden fraktades på plats i delar och lyftes ner bit för bit. Ovanpå trägrunden sitter ett skydd, wetguard. Allt gick bra, fortsätt gärna följa bygget på Instagram där vi heter @villazeroborlange

Påbörjat markarbete

2021-09-03

Avtäckning av mark på tomten är påbörjad. Nu kör vi igång!

 

Första spadtaget för det koldioxidneutrala småhuset Villazero

2021-06-28

Efter ungefär ett års förberedelser och planering går vi nu in i byggskedet av projektet.

Dalarnas Försäkringsbolag i samarbete med Villazero

2021-06-28

Nu har vi ännu ett värdefullt samarbete i samverkansprojektet Villazero. Dalarnas Försäkringsbolag och Villazero delar sin strävan mot ett mer hållbart byggande ur alla perspektiv, såväl ekonomiskt, socialt som miljömässigt.

Bygglovet och startbeskedet är beviljat!

2021-05-27

Villazero har nu fått ett godkänt bygglov och startbesked, hurra!

Bygglag med enbart kvinnor ska bygga det koldioxidneutrala huset Villazero

2021-05-21

De tre initiativtagarna till Villazero, Fiskarhedenvillan, Structor Byggteknik Dalarna och Mondo arkitekter, vill alla lyfta jämställdhetsfrågan i byggbranschen.

Bygglovsansökan och husets utformning

2021-05-19

Under våren har vi jobbat intensivt med design, materialval och beräkningar av LCA.

Grannevent på tomten!

2021-03-24

Vi har bjudit in de som bor närmast tomten där Villazero ska byggas för att svarar på frågor och bekanta oss lite med varandra.

Föreläsning för nationellt nätverk!

2021-02-09

Föreläsning om Villazero för ett nationellt fastighetsnätverk med inriktning på energi. Inbjudna av Region Dalarnas regionala utvecklingsledare för Energi- & klimatrådgivning.

Möte med Invest in Dalarna

2021-02-05

Möte med Invest in Dalarna och pratat igenom Villazero-projektet.

Möte med politiker!

2021-02-05

Styrgruppen och projektledaren hade ett möte med de politiska kommunföreträdarna i Borlänge, där de berättade om projekt Villazero.

 

Villazero avser bli Svanenmärkt

2021-02-04

Svanenmärket är en världsledande miljömärkning med hög kännedom och trovärdighet.

Minimässa

2021-02-03

Projektet bjöd in till digital leverantörsmässa där varje företag som anmält sig fick 20 min för att presentera sina hållbara produkter och svara på frågor från projektdeltagarna.

Frukostmöte, Byggdialog Dalarna

2021-01-21

Dags att genomföra ett digitalt frukostmöte tillsammans med Byggdialog Dalarna för att prata om projektet samt att bjuda in till en minimässa.

Samarbete med SGBC

2020-12-09

Villazero samarbetar med SGBC för att uppnå nettonoll koldioxidutsläpp.

Pressträff på tomten!

2020-11-16

Så var det dags för pressträff och här avslöjades projektets namn. Villazero!

Kick-off och formell projektstart.

2020-10-08

Äntligen drar vårt projekt i gång och kick-offen äger rum på ett coronasäkert sätt i Fiskarhedenvillans lokaler i Borlänge.

Projektet har beviljats stöd!

2020-10-07

Idag är vi så glada eftersom vårt projekt har beviljats stöd genom Region Dalarna!! Tänk att projektet verkligen blir av!

Tomt köpt

2020-10-07

Nu finns det en tomt i projektet!!

En idé föds på tåget!

2020-06-10

Idag har en ny idé sett ljuset för första gången.

Här presenteras vad som händer på #villazero