När tomten fick styra föll valet på en Sidensvans

Det var tomten som fick styra när Tommy och hans fru Maria skulle välja husmodell. Paret hade köpt en attraktiv älvtomt och ville utnyttja förutsättningarna maximalt. Valet föll på en Sidensvans som med sina generösa fönster tar in den vackra älvutsikten på ett fantastiskt sätt.

Tämligen anspråkslöst från vägen men desto mer imponerande från älvsidan är det röda enplanshuset i Kårby, strax utanför Borlänge. Tommy och Maria har nu bott i sitt nybyggda hus i ett och ett halvt år. Och familjen, som också består av Marias tonårsson Kalle, stortrivs.

"Det gör vi verkligen. Vi frågar oss varje dag om det verkligen är möjligt att vi får bo så här. Det känns fantastiskt att ha älven som utsikt, och vi njuter verkligen av alla årstider, det är lika fint här året runt.”

- Tommy

Huset som paret valde att bygga, Sidensvansen är med sina 150 kvadratmeter ett luftigt hus med generösa ljusinsläpp. Ena kortsidan av huset består av fönster från golv till taknock och den delen av huset ligger på tomtens södersida, mot älven. Sidensvansen var det perfekta huset för vår tomt. Tomten är ganska smal, och vi ville helst ha ett enplanshus. En ekvation som inte är helt lätt att få ihop. Vi ville också att husmodellen skulle ” ta in” det fina älvläget så mycket som möjligt.

Byggnationen av huset flöt på bra. Tommy och Maria tog hjälp med i stort sett allt förutom utvändig målning som de gjorde själva. Tommy tycker ändå att det är en hel del arbete man får lägga ned som husköpare under resans gång.

– Eftersom vi inte hade byggt hus förut så var det lite av en överraskning. Alla entreprenörer som är inblandade, beslut som ska tas, material som ska levereras och allt ska bli rätt. Men det är ju så, att bygga hus kräver delaktighet hela vägen.

Tommy och Maria är nöjda med alla de val de gjorde i samband med byggnationen. För att förbereda sig så bra som möjligt tittade de på färdigbyggda Sidensvansar och fick på så sätt idén till ett loft ovanför hallen.

– I originalritningen så är det öppet upp till nock där, men utrymmet fungerar utmärkt att göra ett loft av. Vi har gjort lite andra förändringar på ritningen också för att få det så att det passade oss så bra som möjligt, säger Tommy.

För Tommy och Maria innebar flytten en stor förändring. Tidigare bodde de i en hyreslägenhet inne i centrum. Sommarstugan som tidigare var ett viktigt andningshål börjar nu kännas överflödig.

– Vi känner mer och mer att vi inte har behov av den på samma sätt. Vi har ju allt vi vill ha här hemma. Lugnt och skönt med vatten inpå knuten. Vill man ta sig ett dopp så är det bara att gå ner till bryggan.  Vi tillbringar så mycket tid vi kan hemma.

Det nya boendet känns så bra att Tommy, som är egen företagare, har valt att flytta hem kontoret.

– Jag håller på som bäst och förbereder det nu. Ett av gästrummen får bli kontor. Det är betydligt trivsammare att jobba härifrån än att sitta och arbeta i ett kontorsrum i centrum.

Vad är en taklagsfest?

De flesta yrkesgrupper och hantverkare har sina traditioner och seder. Byggbranschen är inget undantag, och när det gäller just uppförande av både bostadshus och affärsbyggnader ...

Vad är en slutbesiktning?

När du ska bygga ett hus är det många begrepp att förhålla sig till. Ett av de viktigaste är slutbesiktningen.

Hjälp – det har regnat oavbrutet i tre veckor och byggnaden är inte tät!

Många hus i Sverige är byggda av trä och de flesta är nog medvetna om att trävirke och vatten sällan är en bra kombination.

Hjälpa till själv med bygget av ny bostad?

Tänk på dessa saker innan du bestämmer dig

Bättre inomhusklimat och lägre elräkning

Med balanserad ventilation får du ut den använda luften, och ersätter den med ny och frisk luft som dessutom redan är uppvärmd.

Vad kännetecknar en bra planlösning?

En bra planlösning är nyckeln till en välfungerande bostad. Även om det finns individuella skillnader mellan vad vi uppfattar som en bra planlösning, finns det ...

Föll för klassiska Spoven

Martine och Espen föll för den klassiska herrgårdsstilen och valet var därför enkelt, men de fick vänta länge innan de kunde sätta igång byggprocessen.

Det blir imma på utsidan av fönstret – grattis!

Vi är sedan länge vana vid att det kan bildas imma på insidan av våra fönster. Det händer allt som oftast på grund av att ...

Bygga hus med uthyrningsdel

Du vet väl om att du kan tjäna pengar på att bygga ett lite större hus? Ja, det kanske låter konstigt, men att lägga till ...

Rusta och gör höstfint i trädgården

Plantera frosttåliga blommor, sätt lökar, beskär träd, gödsla och mycket mer. Det finns massor du kan göra för att få trädgården höstfin och även för ...

Förnya hemmet med inredning som både plånboken och miljön gillar

Budgetstyla hemma med våra inredningstips. Genom rensning, detaljfix, målning, naturliga element, loppisfynd och lite mer mod på DIY-projekt kan ditt hem få ett riktigt lyft!

Välj miljövänligt när du bygger drömhuset

Har du klimatångest och står inför husbygge? Här delar vi med oss av våra bästa tips för att bygga miljövänligt.

Vägg 2020

Syftet med projektet Vägg 2020 är att utveckla vårt byggsystem för att säkerställa att våra hus inte bara har hög kvalité utan även når framtidens ...

Hållbara tillval

Vi vill hjälpa dig att göra klimatsnälla val.

Besmå

Besmå är ett Innovationskluster som har Energimyndigheten som initiativtagare och finansiär och TMF (Trä- och möbelföretagen) som huvudman.

När tomten fick styra föll valet på en Sidensvans

Det var tomten som fick styra när Tommy och hans fru Maria skulle välja husmodell. Paret hade köpt en attraktiv älvtomt och ville utnyttja förutsättningarna ...

Såhär hittade Hanna och Ulf drömtomten

Att hitta drömtomten kan vara en utmaning. Hanna och Ulf hittade deras tomt på Hemnet. På tomten stod ett befintligt fritidshus som de sedan rev ...

Mittemellan New York och Småland

För när de insåg att det inte riktigt var läge att flytta familjen till andra sidan Atlanten tog paret Sibner det näst bästa. Men eftersom ...

Med plats för många

Vägen till nybyggt hus var inte spikrak. Den gick igenom diverse arkitekter, husleverantörer och inte minst åtskilliga kvälls- och nattimmar som gick åt till att ...

Jill och Peter bygger drömhuset - Mitt i Bygget

Jill och Peter Bláha bygger sitt drömhus och vi får hänga med på resan.

Jill och Peter bygger drömhuset

Jill och Peter Bláha bygger sitt drömhus och vi får hänga med på resan.