Cirkulär ekonomi
Vad innebär egentligen begreppet cirkulär ekonomi?
Förenklat så kan man säga att det handlar om återbruk, dvs att återanvända något istället för att köpa nytt. För den som vill djupdyka inom ämnet så kan vi tipsa om följande sida på hållbarhetsguiden.
Vad har vi på Fiskarhedenvillan gjort inom cirkulär ekonomi?
Redan sommaren 2019 så genomförde vi ett stort arbete kring hur det ser ut med materialet på våra byggarbetsplatser. Vi kände att vi behövde svar på följande frågor:
Har vi mycket avfall?
Köper vi in rätt mängd material?
Vad händer med det material som blir över?
För att kunna besvara dessa frågor så projektanställde vi Vincent som fick i uppdrag att besöka ett 30-tal byggarbetsplatser runt om i hela Sverige och intervjua våra entreprenörer och ge oss svar på ovanstående frågor.
Hur blev resultatet då?
Vi lärde oss fort att det går att se på detta ur flera olika perspektiv. 74% av alla tillfrågade entreprenörer tyckte enbart att det var positivt när det blir material över (så länge det inte rörde sig om för stora mängder förstås). De gånger det saknades material så måste entreprenören istället lägga tid på att anskaffa mer material, vilket ofta innebär resor till och från bygghandeln. Även miljön mår bra av att vi inte behöver skicka ut extra transporter med mer material. Det finns också en arbetsmiljömässig aspekt på detta. För mycket avfall eller en ostrukturerad arbetsplats med avfall lite överallt kan ses som ett arbetsmiljöproblem.
Har vi mycket avfall efter våra hus?
I genomsnitt så blir det ca 40-45 m3 avfall på våra byggarbetsplatser varav ca 40% handlar om emballage. Emballage har ju en skyddande funktion, och utan emballage så skulle andelen skadat gods öka kraftigt vilket skulle resultera i en betydligt större påverkan pga nya inköp och transporter. Att minska övrigt avfall är något vi arbetar med löpande.
Köper vi in rätt mängd material?
I väldigt stor utsträckning är svaret ja. I vissa projekt så blir det lite för mycket material kvar och det är något som vi försöker hitta anledningar till i varje unikt fall.
Vad händer med det material som blir över?
Det som oftast blir över är takpannor, isolering och gips och 50% av de tillfrågade entreprenörerna tar hand om materialet och kastar mindre än 30%. Men det här är helt klart en fråga som vi behöver arbeta vidare med för att minska att helt felfritt material fraktas bort som avfall.