Så bygger du ett lågenergihus
Ett lågenergihus är egentligen ett vanligt hus, men med en lägre energiförbrukning. När du bygger hus med oss kan du välja själv hur ditt hus ska utformas – bygg precis så energieffektivt som du önskar.
Alla som bygger hus måste förhålla sig till Boverkets byggregler (BBR), däribland reglerna för energiförbrukning. Begreppet lågenergihus samlar alla slags hus som använder mindre energi än vad Boverket kräver. Oftast för att det har ett mindre uppvärmningsbehov än ett standardhus. Ett lågenergihus ska ligga betydligt lägre än Boverkets krav, hur långt under är dock inte definierat.
Energiklassningen av byggnader är av samma typ som till exempel tv-apparater och kylskåp. Energiklass A står för en låg energianvändning och G för en hög. Kravnivån för nya byggnader delas in i energiklasser A till C. En byggnad vars energianvändning uppfyller Boverkets nuvarande krav får klass C eller bättre.
Lågenergihus har en lägre energianvändning eftersom de har ett lägre uppvärmningsbehov än standardhus. Det finns flera sätt att minska uppvärmningsbehovet. Det här är de vanligaste:
Isoleringen
Att minska energianvändningen för uppvärmning handlar mycket om att minska värmeförlusterna. Ett välisolerat hus förlorar mindre värme och drar då mindre energi för att hålla sig varmt.
Storleken
Hur stort ditt hus är påverkar hur mycket yta som behöver värmas upp. Lite grovt brukar man räkna att ett vanligt hus förbrukar ungefär 40-50 kWh per kvadratmeter och år, men varierar beroende på var i landet det byggs. Med några smarta val i utformningen kan du få ner uppvärmningskostnaden en hel del.
Om du vill veta exakt vad det hus du tänker dig kommer att kosta, kontakta våra säljare för en kalkyl.
Platsen
Hur du placerar huset på tomten kan ha stor betydelse för hur energieffektivt det kan bli. Hur mycket energi kan huset tillgodogöra sig från solenergi till exempel? Solpaneler på taket hjälper förstås till att minska energikostnaderna i ditt hus. Men även välplacerade fönster kan hjälpa till med uppvärmningen – alldeles gratis.
Värmelösningen
Det här är det sista valet du ska göra, efter att du tänkt igenom storlek, utformning och placering av huset. Genom dessa val kan du minska husets effekt- och energibehov.
Vilken typ av värmelösning du väljer har betydelse.
Därför ska du bygga lågenergihus
Den största fördelen med ett lågenergihus är kanske att du minskar energikostnaderna för huset framöver. En lägre energiförbrukning tär också mindre på jordens resurser. Ett smart val både för miljön och för plånboken med andra ord.
När du bygger ett hus med energiklass A eller B finns det ofta möjlighet till så kallade Gröna bolån. Det kan innebära att du får rabatt på bolåneräntan. Fråga din bank, att bygga ett lågenergihus kan också innebära att du ökar värdet på bostaden.
Läs mer om att bygga hus
Vad kostar ett lågenergihus?
Vad det kostar att bygga hus varierar beroende på vilken typ av hus du bygger och var du bygger det. Hos oss kan du utgå från någon av våra husmodeller men ändra utformningen utifrån dina egna önskningar. Använd din valfrihet till att forma ditt hus precis så energieffektivt som du vill.
Olika typer av lågenergihus
Vad är ett passivhus?
Passivhus är ett eget koncept framtaget av Passive House Institute (PHI). För att få kalla ditt hus för passivhus krävs en särskild certifiering som utfärdas av PHI. Passivhuset är extremt välisolerat har en minimal värmeförlust. Huset värms passivt upp av solen och människorna som vistas i huset. Samtidigt använder ventilationssystemet värmen i frånluften för att värma tilluften. Det gör huset mycket energisnålt och komfortabelt.
Vad är ett minienergihus?
Hus som har ännu lägre energianvändning än lågenergihus kallas ibland för minienergihus. Dessa har lägre krav än passivhus och ge arkitekten större frihet med utformningen.
Vad menas med nollenergihus?
Ett nollenergihus producerar själv lika mycket energi som det behöver för uppvärmning, ventilation och varmvatten. Oftast med hjälp av solpaneler.
Vad betyder plusenergihus?
Ett lågenergihus som med hjälp av solpaneler producerar mer energi än det själv behöver för uppvärmning, ventilation och varmvatten kan kallas för plusenergihus.
Hållbara hus för framtiden
Att minska energianvändningen är en viktig del i att bygga hus på ett hållbart sätt. Men det finns fler enkla medel för att göra ditt husbygge mer miljövänligt. Ta en titt i vår Guide för att bygga hållbara hus.