Villazero - drömmen som blev sann
Sveriges första koldioxidneutrala småhus inspirerar byggvärlden
Går det att bygga en villa med både husgrund och tak av trä och med ett helt kvinnligt bygglag? Det som började med post-it-lappar på ett tågfönster, förvandlades till ett innovativt projekt som inspirerar en hel bransch. Villazero står färdigt. Men resan mot hållbart byggande har bara börjat. - Jag har längtat efter det här länge och jag ser verkligen fram emot att flytta in, säger husägaren Gunnar Jönsson.
Gatorna svänger tvärt, fram och tillbaka mellan timmerhus, tegelvillor och vita knutar. Som från ingenstans dyker den upp – en ny, färsk träfasad som riktigt lyser i vårslasket. Mitt i området Paradiset i Borlänge ligger Villazero, Sveriges första koldioxidneutrala villa.
– Jag är glatt överraskad över hur väl huset passar in i området, trots att det har väldigt mycket egen karaktär. Nu ser det väldigt nytt, rått och färskt träigt ut. Men det kommer att gråna och bli mer ödmjukt med tiden, berättar Maja Gesar, en av arkitekterna bakom Villazeros utformning.
Villazero är bara lite över 100m² stort, men huset tar för sig med sina tjocka väggar och rejäla taksprång. Den stående träpanelen ser alldeles trären ut, men är kiselbehandlad för att stå emot fukt och röta. Även taket är i trä och dess form ger huset en särskild karaktär.
– Att bygga hållbart är att bygga något som håller över lång tid. Vi ville ge Villazero en bestående känsla. Taket är väldigt robust och uttrycker stabilitet vilket blir tongivande för hela byggnaden. Det ger hela huset en känsla av trygghet och skydd, förklarar Tina Ljunggren, arkitekt i Villazeros team.
Drömmen om ett hållbart hus
Villazero är sannerligen inte vilken villa som helst. Huset är certifierat både enligt Svanen och NollCO2. Det hela är ett samverkansprojekt med syftet att de inblandade företagen ska lära sig bygga med så liten klimatpåverkan som möjligt.
– Genom det här projektet har vi utmanat både oss själva och många andra i branschen att förbättra sina processer. Vi vill att branschen ska få upp ögonen för att det går att bygga med hållbara metoder, förklarar Helena Tallberg som är projektledare för Villazero.
Idén till projektet kom på en tågresa mellan Borlänge och Växjö. Gabriella Hagman, vd För Mondo Arkitekter, Gunnar Jönsson, vd för Fiskarhedenvillan och Kristina Hansen, vd för Structor Byggteknik Dalarna hade länge pratat om att göra någonting tillsammans inom hållbarhet. Under tågresan började de diskutera idéer och den gemensamma drömmen om att bygga ett klimatvänligt hus. Fönstret i kupén fylldes av post-it-lappar, tankar blev till planer och projektet Villazero var fött.
– Vi ville göra någonting på riktigt, vi ville bygga ett hus som manifesterar vad vi har lärt oss om hållbarhet och göra något som hela branschen kunde lära av. Det var en fantastisk energi under den resan, den roligaste jobbresan jag har varit på, säger Gunnar.
Räkna med hela livscykeln
Villazero certifieras enligt NollCO2 som har tagits fram av Sweden Green Building Council (SGBC). Därtill är hela huset Svanen-märkt. Svanen-certifieringen handlar om att välja spårbara, hållbara och energieffektiva material, exempelvis trä från ansvarsfullt skogsbruk.
– Svanen-certifieringen handlar också om kvalitetssäkrade rutiner för projektering och byggnation, till exempel gällande fukthantering, bra ljudmiljö och ljusinsläpp. Huset ska inte bara uppfylla ekologiska krav utan också vara trivsamt och säkert för människor att bo i, berättar Helena Tallberg.
För att ta reda på ett hus klimatavtryck används Livscykelanalyser (LCA). Där beräknas påverkan i olika faser, hela vägen från produktionen av materialet till att huset en dags rivs. Beräkningarna inkluderar transport av materialet till byggplatsen, själva byggprocessen samt husets energiförbrukning.
– De stora koldioxidposterna har funnits i produktionen av byggmaterial. Där har vi verkligen behövt tänka nytt, till exempel gällande betong. Om vi använder trä i stället så sänker vi CO2-belastningen med 50 procent. Samma sak när vi använder träbaserad isolering i stället för mineralull, förklarar Erik Jäderbrink. Han är verksamhetsutvecklare på Fiskarhedenvillan och har ansvarat för klimatberäkningarna bakom Villazero.
– LCA-beräkningarna breddar verkligen perspektivet och det tycker jag är bra. Hela branschen måste börja tänka i de här banorna. För när vi gör det kommer till slut våra kunder att göra det också. Det blir ringar på vattnet. Fler och fler börjar tänka på var produkterna vi använder kommer ifrån och hur husen vi bor i har byggts. Det är det som kommer att göra den stora skillnaden på sikt.
Betydelsefulla detaljer
Innanför ytterdörren möts besökaren direkt av Villazeros imponerande vardagsrum. Ett kombinerat kök och vardagsrum med betydligt större fönster än standard, åtminstone åt söder. Ljusinsläppet är både till för trivsel och för att hjälpa till med uppvärmningen. Takhöjden på hela sex meter ger känslan av rymd, trots husets ringa yta.
– Jag är imponerad över hur väl bygglaget har lyckats, det är hantverk på riktigt hög nivå! Fönstersmygarna är jag riktigt nöjd med och i mötet mellan innertakpanelen och väggen är det perfekt kapat – det är så snyggt, tycker Maja Gesar och fortsätter.
– Alla tekniska krav har varit utmanande, men det har varit roliga utmaningar. Jag tycker det här projektet har bevisat att det går att göra något väldigt fint när man bygger på ett hållbart sätt.
Många av de lite ovanliga detaljerna grundar sig i att Villazero är ett mycket välisolerat och energisnålt hus. Väggarna är 500 millimeter tjocka och taket är asymmetriskt för att rymma många solpaneler. Solcellsanläggningen på taket producerar mer än de 2200 kWh huset förbrukar på ett år. I och med energiöverskottet kommer huset att ”betala av” sin egen koldioxidbelastning och inom bara tio år nå netto noll i koldioxidutsläpp.
Forskningen fortsätter framöver
Villazero har fått mycket uppmärksamhet både i den svenska byggbranschen och internationellt. Särskilt valet att bygga huset på trägrund har varit omdiskuterat.
– Vi har utvärderat flera grundtyper bland annat massivträgrund och lättbjälklag. Faktiskt hade lättbjälklaget ensamt ännu lägre avtryck, men eftersom det då skulle krävas plintar hamnade korslimmat trä ändå lägst. Under träplattan ligger fyra lager EPS-isolering som skydd mot fukt underifrån. Därtill är träplattan klädd i ett skyddande membran, en diffusionsöppen folie som skyddar mot fukt och smuts, förklarar Anders Berggren som är byggnadskonstruktör på Structor Byggteknik Dalarna.
Villazero kommer att fortsätta forskas på även efter att det är färdigbyggt. Med hjälp av fuktmätare kan projektet följa hur materialvalen fungerar över tid.
– Vi har 47 sensorer i huset så att vi hela tiden kan läsa av fukthalten. Om någon sensor skulle sluta fungera så har vi också passiva sensorer som läses av med en scanner. Vi kommer att följa husets fuktvärden i flera år framöver, förklarar Jonas Nilsson som är teknisk chef på Fiskarhedenvillan.
Den fortsatta forskningen underlättas av att det faktiskt är en av initiativtagarna, Gunnar Jönsson som kommer att bo i Villazero. Han bestämde sig för att byta ut sin lägenhet i Borlänge och bli husägare i stället.
– Det var väldigt svårt att hitta en kund som ville köpa ett hus de inte kunde styra riktigt hur det skulle komma att se ut och inte kunde veta exakt vad det skulle bli att kosta. Så jag köper huset personligen. Det är dessutom rätt praktiskt att jag bor här för då kan vi fortsätta att följa de här materialen, säger Gunnar med ett skratt.
Ett kvinnligt bygglag
På byggplatsen råder god stämning. Det sjungs och skrattas ofta mellan varven och bygglaget verkar trivas tillsammans.
– Det är lite annorlunda att jobba med bara tjejer, jag tycker det har varit avslappnat och kanske lite andra samtalsämnen på rasterna än det kanske brukar vara. Projektet i sig är jätteroligt, ingen har gjort något sådant här förut och det känns häftigt att få vara med på, tycker Hanna Erks som är plåtslagare på Plåt-Lars och ingår i Villazeros bygglag.
Projektet ville inte bara uppmärksamma den ekologiska hållbarheten utan också slå ett slag för den sociala hållbarheten och jämställdheten i byggbranschen.
– Vi valde att göra ett statement. Framför allt var det ett sätt att skapa fler kvinnliga förebilder inom bygg. Det här är så pass unikt att det pågår en förstudie som följer bygglaget, berättar Kristina Hansen. Både hon och Gabriella Hagman konstaterar att projektet verkligen har belyst frågan.
– Det här har visat tydligt hur sned könsfördelningen faktiskt är i branschen. Vi fick ihop ett helt bygglag med kvinnor i alla skrån. Men vid sjukdom, förändrad tidsplan och oförutsedda händelser har vi fått ta in killar, för att det helt enkelt inte finns fler tjejer.
Att Villazero har byggts nästan uteslutande av kvinnor har fått stor uppmärksamhet i medierna.
– Det är lite märkligt att det blivit mer fokus på att vi är kvinnor som bygger än att vi bygger på ett nytt sätt. Det ska ju bli jätteintressant att följa det här huset och se hur materialen och metoderna fungerar över tid, tycker Sofie Törnblom, snickare på Byggpartner.
Medan Gunnar flyttar in ska projektet summeras. Helena Tallberg förklarar att nu väntar utvärdering för att sedan implementera kunskapen i den vanliga produktionen. Fiskarhedenvillan planerar redan en ny husserie formad utifrån lärdomar från Villazero.
– En skrivbordsprodukt förändrar ingenting. Vi har gjort det här för att vi ville uppmuntra branschen att tänka nytt på riktigt. Villazero har byggts i verkligheten, med alla aspekter som det innebär: en tidsplan, en budget och en privatperson som ska ha någonstans att bo. För att kunna använda materialen och metoderna i större skala behövs entreprenörernas erfarenheter av att hantera dem och det kunde vi bara få om vi byggde på riktigt. Att lyfta kvinnliga förebilder i byggbranschen är också något som ska göras i verkligheten. Det är ute i verkligheten vi kan göra skillnad.
Fakta Villazero
Plats: Paradiset i Borlänge
Arkitekt: Mondo Arkitekter Dalarna, Fiskarhedenvillan
Livscykelanalys: Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter Dalarna, Structor Byggteknik Dalarna
Konstruktör: Structor Byggteknik Dalarna, Fiskarhedenvillan
Entreprenör: Byggpartner
Husägare: Gunnar Jönsson
Färdigt: Mars 2022
Storlek: 107 m². Tre rum och kök. Huset har också en separat uthyrningsdel med ett kombinerat rum och kök.
Villazero är certifierat enligt NollCO2, som är framtaget av SGBC (Sweden Green Building Council). Därtill är huset också Svanen-märkt.
Huset är byggt på trägrund. Fler än 20 inbyggda sensorer mäter fukt i väggarna, taket och grunden. Detta för att projektet ska kunna följa hur materialen beter sig över tid och fortsätta forska på metoderna.
Villazero har ett asymmetriskt tak, den södra sidan är större och lutar mindre än den norra. Detta för att dels få plats med så många solpaneler som möjligt och dels för att solpanelerna ska ge maximal utdelning.
Vid NollCO2-certifiering räknas ett referensvärde fram som ska motsvara vad en normalvilla av samma typ och storlek släpper ut. I det här fallet är referensvärdet 32,5 ton CO2-e. Villazeros värde kommer att landa betydligt lägre, på 24 ton.
Hela Villazeros resa går att följa på Instagram, @villazeroborlange