Vad kännetecknar en bra planlösning?
En bra planlösning är nyckeln till en välfungerande bostad. Även om det finns individuella skillnader mellan vad vi uppfattar som en bra planlösning, finns det trots detta en del egenskaper som är relativt gemensamma för alla:
-
Tänk flexibilitet för framtiden
-
Prioritera förvaring
-
Undvik för många transportzoner
-
Tänk på flytet
Framtiden kommer fort
För att skapa flexibilitet inför framtiden bör du inte ha för många små rum. Små rum begränsar nämligen inredningsmöjligheterna och det finns ofta bara ett sätt att inreda dem på. Det kan hända att det är det bästa i början, till exempel när du har små barn. Tänker du på det i ett längre perspektiv kan det däremot bli en begränsning. Barnen växer och behoven förändras – då bör också användningen av rummen kunna ändras. När de till slut blir vuxna och flyttar ut bör du också kunna använda rummen på ett bra sätt.
Tänk på förvaringsplats
En bra planlösning tar hänsyn till förvaringsplats. Gör inte dig själv en björntjänst genom att ta lätt på detta – för det är väl ingenting som är så frustrerande som att inte ha nog med plats till förvaring? När du planerar din förvaring bör du tänka integrerade och måttanpassade lösningar som utnyttjar takhöjd och väggplats maximalt. Måttillverkade skåp är oftast dyrare än lösningar i platta paket med standardmått, men det förstnämnda gör att du utnyttjar platsen på ett sätt som du kommer uppskatta över längre tid.
Tänk också på att en öppen planlösning med få väggar ger mindre plats till förvaring.
Undvik outnyttjade ytor och tänk på flytet
För att på bästa möjliga sätt utnyttja kvadratmeterna bör du undvika för många gångar och korridorer. De utgör nämligen outnyttjade ytor som du egentligen inte kan använda till något. Dörrar tar också en del plats när de öppnas. Detta kan du undvika genom att välja skjutdörrar på utvalda platser i bostaden.
Tänk också på flytet och se till att man kan röra sig mellan rummen på ett enkelt sätt. En bra planlösning ger bra flyt. För att kunna få till bra flyt bör du tänka över de dagliga sysslorna och rörelsemönstren, och skapa en planlösning som stöttar dessa.
För att vardagen ska fungera så bra som möjligt, bör du dessutom lägga tid på att planera var du vill ha eluttag samt andra vägguttag och olika tekniska lösningar. Då minskar du risken för daglig irritation över platser du till exempel hade kunnat ladda telefonen på eller placera en lampa utan att använda en förlängningssladd.
Planlösningar med inbyggd erfarenhet
Bygger du ett nytt hus ser erfarenheten och kompetensen hos husproducenten till att de viktigaste egenskaperna finns på plats. Du bör trots detta lägga dessa punkter på minnet och diskutera planlösningen i detalj innan byggstart. Även om du köper ett färdigt hus finns det stora möjligheter att göra ändringar i planlösningen, så att den passar så bra som möjligt för just dig och din familj, så länge det inte innebär flytt av bärande väggar. Dessa kan man nämligen inte flytta på hur som helst.