Vad är ett slutsamråd?
När du ska bygga ett hus är det många begrepp att förhålla sig till. Ett av de viktigaste är slutsamrådet.
Slutsamrådet är viktig då den bekräftar att arbetet på byggnaden är slutfört och att det har utförts i enlighet med det ursprungliga bygglov du fick av byggnadsnämnden i din kommun. Alla åtgärder som kräver bygglov omfattas av slutsamrådet och det är kommunens byggnadsnämnd som utfärdar intyget.
För att du ska få ett intyg måste det i god tid skickas in en begäran samt dokumentation som visar att alla krav på utförda åtgärder är uppfyllda. Detta kan skickas in av antingen byggherren eller den som är ansvarig för ansökan. Dokumentationen ska visa att huset är byggt enligt det bygglov du har fått, samt att alla krav i gällande regelverk har uppfyllts.
När kommunen mottagit all nödvändig dokumentation beror behandlingstiden på hur lång kö det är hos byggnadsnämnden. Om alla krav för slutbesked inte uppfylls kan byggnadsnämnden i vissa fall utfärda ett så kallat interimistiskt slutbesked i väntan på ett slutgiltigt. Detta betyder att du får flytta in i bostaden, men att det slutgiltiga intyget inte har utfärdats än. Ärendet ska då behandlas vidare hos nämnden, och du kan fortfarande riskera att inte få utfärdat det slutgiltiga intyget.
Interimistiskt tillstånd
Det är inte tillåtet att flytta in eller ta i bruk ett hus som inte har fått ett interimistiskt eller slutgiltigt besked. Konsekvensen av att börja använda fastigheten kan vara att byggnadsnämnden beslutar om att ge dig en byggsanktionsavgift.
Men det finns undantag även för denna regel. Byggnadsnämnden kan nämligen besluta i startbeskedet att en byggnad helt eller delvis får tas i bruk även om inte alla villkor är uppfyllda. Men det är viktigt att tänka på att inte heller detta betyder att man slipper kravet på slutsamråd. När alla jobb och åtgärder är slutförda ska byggnadsnämnden informeras om detta och så snart som möjligt undersöka byggnaden för att se om slutintyg kan ges.
Ett interimistiskt tillstånd att ta huset i bruk innehåller vanligtvis villkor om att återstående arbeten ska genomföras inom en viss tidsfrist. När dessa är utförda måste du ansöka om slutintyg som vanligt.