Vad är en Livscykelanalys?
En Livscykelanalys (även kallad LCA) är en metod för att beräkna miljöpåverkan under en produkts hela livscykel – från att naturresurser utvinns till dess att produkten inte används längre och måste tas om hand. Med en LCA kan du ta reda på i vilket skede av en byggnads livscykel en viss miljöpåverkan är som störst. Resultatet kan du sedan använda för att projektera och bygga med mindre miljöpåverkan.
Att projektera och bygga ett hus med låg miljöpåverkan är en viktig del i att bidra till ett mer hållbart samhälle. Miljöpåverkan för en byggnad under dess livscykel domineras vanligtvis av bidraget från byggskedet och driftens energianvändning. I och med utvecklingen med allt fler energisnåla hus, och att den energi som används består av en allt större andel förnybar energi, kommer bidraget från byggskedet att dominera i framtiden.
En byggnads livscykel delas in i tre huvudsakliga skeden:
Källa: boverket.se
Dessa skeden delas i sin tur in i så kallade informationsmoduler som beskriver processerna under livscykeln. Det gör att LCA-resultatet kan redovisas på ett likformigt sätt, vilket underlättar tolkningen av resultatet. Det är därför viktigt att veta vilka skeden som en LCA avser, så man inte jämför äpplen med päron.
Hur tänker vi på Fiskarhedenvillan när det gäller LCA?
Vi har som målsättning att alla våra unika hus ska levereras med en LCA för just det unika huset. Vi inser att vägen dit inte är spikrak. Men vi kämpar dagligen med att komma närmare det målet. För oss är det oerhört viktigt att vi och våra kunder vet hur olika materialval påverkar belastningen på miljön.
Vi ser hela tiden över hur vi kan hitta nya material, leverantörer och lösningar som minskar miljöpåverkan och samtidigt ger våra kunder bättre och mer hållbara hus.
Men man har så klart också som kund ett ansvar för användarskedet i en LCA där uppvärmning och driftskostnader är en mycket viktig del. Men även hur man sköter om sitt hus har stor betydelse.