Tips till dig som vill bygga pool i trädgården
Dags att införskaffa en pool? Här kommer information om vad det kan kosta, råd om hur du kan gå tillväga och vilka tillstånd som behövs.
Att bygga pool är något som blir allt vanligare för villaägare. Vem vill inte ha en helt egen utomhuspool att njuta av i sommarvärmen? En pool hemma i trädgården är perfekt både för ett svalkande morgondopp och som mittpunkt för sommarens grillfester, samtidigt som den lockar till lek och rörelse för barnen!
Förberedelser och tillstånd för att bygga pool
Innan du börjar bygga din pool finns det några saker du bör tänka på. Det första är om det behövs ett bygglov eller en anmälan. Normalt sett kräver inte pooler bygglov, men du bör ändå kolla upp med byggnadsnämnden i din kommun vad som gäller. Allt beror på vilken sorts pool du vill ha på tomten. Vill du bygga pool ovan mark behövs inte schaktning eller markberedning, men för en nedgrävd pool är detta ett måste och ett bygglov kan då krävas.
Vilken typ av pool som passar dig bäst beror på trädgården och hur den är utformad. Huvudregeln för poolens placering är dock att dra nytta av solen samt att undvika träd och buskar i närheten. Något du även bör tänka på är att skydda barn från fall och att därför bygga ett staket runt poolkanterna som håller olyckor ur vägen. Enligt Boverket behövs ett skydd om vattendjupet mäter 20 centimeter eller mer. Vill du ha ett skyddande tak över poolen för regniga sommardagar? Då kan det behövas tillstånd från kommunen.
Bygga pool - pris
Priset för ett poolbygge kan ligga på allt mellan 200 000–600 000 kronor beroende på pooltyp. En ovanmarkspool är alltid billigare då den bara ställs ut på plats och byggs in med en trall runt om, medan en nedgrävd pool kostar mer tid och pengar.
Materialet är också avgörande. En glasfiberpool är ett alternativ om du vill ha en pool som levereras färdig och ska grävas ned, men är dyrare än en murad pool eller en betongpool.
Självklart är det flera faktorer som avgör hur dyrt det blir att installera. En pool ovanpå marken är alltid billigast. Den sätts på plats, och därefter bygger man ett golv av trä runt det. En nergrävd pool kostar mer tid och pengar. Om det måste sprängas i berggrund blir det naturligtvis dyrare. Detsamma gäller också om tomten du ska gräva pool på har ojämna markförhållanden eller mark- och lermassor som kan ge ojämnheter. Det smartaste är att få proffs att bedöma markförhållandena innan du köper själva poolen.
Driftkostnader
Driftskostnader beror på om poolen ska värmas upp eller inte, hur stor den är och hur mycket vatten som kan behöva värmas upp. Det beror också på var i landet du bor, värmebehov och vilken elleverantör du har. Elkostnader kommer också att vara relaterade till vattenfiltrering, vattenvårdsprodukter och andra viktiga hygienprodukter.
Driftskostnaden kan variera från 2-3 000 kronor och upp till 10 000 under ett år. Din poolleverantör kan hjälpa dig att beräkna driftskostnaderna för din pool.
Underhåll av poolen
Regelbundet underhåll rekommenderas. Följ instruktionerna du får från din poolleverantör. Rätt användning hjälper också till att hålla kostnaderna nere. Om du följer dessa tips kommer du att undvika både reparationer och onödigt dyra underhållstjänster.
Det kommer också att betala för sig att äga en pool om du använder den ofta. Det är dyrare att gå till den lokala poolen dag in och ut, än att ta ett dopp varje dag i din egen pool. Dessutom kan en pool hjälpa till att öka värdet på ditt hem såväl som att skilja det från andra liknande hem i området utan en pool.
Priset för en pool är därför helt individuellt. Kontakta en poolleverantör för offert baserat på dina preferenser. Lycka till!