Tänk praktiskt när du planerar tvättstugan
Tvättstugan – många har förmodligen ångrat i efterhand att de inte tog mer tid på sig tid att tänka igenom och planera den lite bättre. Vi pratade med Alexander på vår inredningsavdelning för att få hans bästa tips och råd.
Tänk praktiskt
Alexanders första tanke är att man ska se till att utforma tvättstugan så att den blir så praktisk som möjligt eftersom det inte är ett rum man brukar vilja vistas i länge.
– Här inne vill jag vara effektiv, så här vill jag gärna ha både bänk, förvaringsutrymmen, tvättställ och naturligtvis tvättmaskin och torktumlare. I en familj blir det mycket tvätt och då är torktumlaren oftast en nödvändighet.
Om det finns plats i tvättstugan rekommenderar Alexander minst ett högskåp, för förvaring av diverse tvättartiklar, strykjärn, trasor etc.
– Ett skåp bredvid tvättmaskinen för förvaring av tvättmedel är också smart, om du har plats. Glöm inte smutstvätten! Personligen skulle jag vilja samla den i tvättstugan så att man inte behöver ha en korg stående i sovrummet eller i badrummet.
Tänk igenom utformningen av rummet i förväg
Alexander råder alltid kunden att gå igenom tidigare erfarenheter. Har du tidigare haft en tvättstuga som inte har fungerat/har fungerat väldigt bra? Är ni två eller flera i hushållet? Funderar ni på att utöka familjen? Är ni en aktiv familj som gillar idrott, friluftsliv och liknande?
– Kanske har du redan bestämt i förväg hur du vill ha din tvättstuga. Ofta faller det sig naturligt att utgå från rummets proportioner när man inreder. Teknikrummet och tvättstugan är ofta ett och samma rum, vilket gör att det kan bli en utmaning att skapa ordentliga förvaringsutrymmen. Detta skiljer sig från hus till hus och varierar beroende på vad husbyggarna prioriterar, men om det bara finns plats för tvättmaskin, torktumlare och tvättställ inne i tvättstugan, försök då istället skapa förvaringsutrymmen i ett förråd eller liknande. Man kan aldrig få för mycket förvaringsutrymme!
Hitta det som fungerar bäst för dig och din familj! Här är badrum och tvättstuga i anslutning till sovrummet.
Badrummet är fullt utrustat med duschhörna.
... och tvättstugan i samma rum runt hörnet.
Att tänka på vid val av material till tvättstugan
Enligt Alexander bör både golv och väggar vara släta för att det ska vara enkelt att göra rent. Det är dock inte alltid det praktiska får gå före det estetiska och det är fortfarande vanligast med kakelgolv i tvättstugan.
– Vad sägs om en kombination av kakel och en slät yta? Jag tycker att det är snyggt att bryta av lite med olika material mot de hårda kakelplattorna, tipsar han.
Materialet som används i stommarna i både tvättstuga och badrum är oftast antingen MDF- eller spånskivor som är klädda med melamin/laminat och eventuellt lackerade. Detta hittar man hos i stort sett alla leverantörer. Det är i grunden inte ett material som tål vatten särskilt bra, men rätt tillverkat tål det ändå väldigt mycket. Melaminet/laminatet är ordentligt tätat för att säkerställa att vatten inte tränger in i fogarna, och skåp som tillverkas av MDF grundas två gånger och lackeras tre gånger. Stommarna monteras på Ballingslövs fabrik, vilket gör att du får stabilare, robustare och tätare stommar än om du själv skulle skruva ihop dem.
Ballingslöv har olika fronter att välja mellan, bl.a. fanér (7 mm kantlist i massivt trä), massivt trä, melamin, lackerad MDF. Urvalet av bänkskivor inkluderar bland annat laminat, massivt trä, stål och sten. Här kan du se hela sortimentet: www.ballingslov.se
Ofta är groventrén i tvättstugan.
Vi hjälper dig att skräddarsy din tvättstuga
På inredningsavdelningen har de anställda tillgång till kundens husritningar och kan rita upp tvättstugan med exakta mått, för att få bästa möjliga känsla för rummet. Det blir lättare att se vad som faktiskt får plats och med våra perspektivritningar får du en ganska bra upplevelse av hur rummet kommer att se ut.
– Vår inredningsavdelning blir dock inte inblandad om kunden väljer en annan leverantör än Ballingslöv, säger Alexander.
Alexanders tips för att få mesta möjliga tvättstuga för pengarna
-
Prioritera enkla skåp med hyllor och trådbackar. Montera om möjligt stora och breda skåp istället för flera små skåp. En enkel skåpfront, t.ex. Harmoni eller Stil, tillsammans med laminatbänkskiva och ovanpåliggande tvättställ är ett bra val.
-
Kakel finns i många olika prisklasser så här kan du spara väldigt mycket pengar om du väljer ett prisvärt alternativ. Kom ihåg att golvplattorna måste tåla mer än väggplattorna. Ett bra alternativ är våtrumsfärg eller paneler på väggarna istället för kakel.
På vårt showroom i Borlänge och Oslo kan du både se och ta på bänkskivor och fronter.
Alexander Åsen jobbar på huvudkontoret i Oslo.
Den perfekta tvättstugan
Den perfekta tvättstugan för Alexander är den som är så praktisk som möjligt. Det vill säga, ordentligt med förvaringsutrymme, en bänkskiva med underlimmat tvättställ och en hög blandare (så att en skurhink lätt går under).
– Jag hade även satt in tvättmaskin och torktumlare. Jag skulle kunna tänka mig en upphöjd tvättmaskin och torktumlare, som kommer upp en bit från golvet. Ett tvättnedkast som går från badrummet direkt ner till tvättstugan (om jag bodde i ett tvåvåningshus) hade varit pricken över i:et.
Som front hade jag valt t.ex. Solid i vit/varmgrå eller Metro i vitpigmenterad ek, fortsätter Alexander, antingen med bänkskiva i kompositsten eller stål. På golvet hade jag satsat på linoleum. Här finns det numera många snygga alternativ. Det är dessutom superpraktiskt med tanke på rengöringen.