Starta en jordfabrik – steg för steg
Älskar du odling? Men inte kvittot på dyr köpejord? Starta en jordfabrik, bli självförsörjande på fin, näringsrik jord och kamma hem storskörden de kommande åren.
Om du gillar att odla vet du också hur mycket jord det går åt när odlingsnerven rycker till, sådderna ska ha sitt, krukor fyllas och pallkragar förberedas.
Köpejord är dyr, den levereras i plastpåsar (hej fossilt material), de flesta innehåller den miljöproblematiska torven och hur skoj är det att kånka påsar av jord inför varje odlingssäsong? Tänk om det fanns prima jord att hämta – i din egen trädgård! Snart kanske det gör det – med egen jordfabrik.
Det finns olika sätt att starta en jordfabrik. Antingen inomhus, med bokashi eller maskkompost. Eller utomhus.
Lövkompost, varmkompost, kallkompost, maskkompost eller jordfabrik – kärt barn har många namn. Men konceptet är detsamma: Skapa jord av det som du har hemma, samtidigt som du värnar om plånboken, miljön och klimatet. Och ja, självförtroendet får sitt också.
Att skapa jord kan gå ganska snabbt inomhus med bokashi eller maskkompost (några veckor), medan det tar sin lilla tid utomhus (månader eller år). Vilken typ av fabrik man vill ha beror helt på tid, mängden material, vad man vill kompostera och hur mycket plats man har för sin jordfabrik.
Utomhus fungerar det utmärkt att anlägga sin jordfabrik i en skuggig del av sin trädgård, och det behöver inte vara svårt. Följ vår steg-för-steg-guide för en jordfabrik utomhus och påbörja livet som jordfabrikör!
1. Hitta din style!
Samla ihop löv, grenar, ogräsrens och restavfall från odlingarna i ett stort kärl. Antingen kan du bygga en träram av spillvirke eller av EU-pallar, använda stora säckar eller förslutningsbara behållare. Vill du kompostera matrester från hemmet så behöver du en skadedjurssäker och isolerad behållare, men vill du bara skapa jord av trädgårdens avfall räcker det med ett öppet kärl. Men det ena utesluter så klart inte det andra. Din jordfabrik kan ha olika avdelningar – en öppen trädgårdskompost och en isolerad behållare för matrester. Kolla med din kommun vad som gäller för kompostering där du bor.
2. Älska svamp och bakterier.
För att fabriken ska kickas igång behövs nedbrytare! Svampar, bakterier, maskar och mikroorganismer! Maskar, gråsuggor, tusenfotingar och andra kryp står för grovarbetet när de äter det grövre materialet. Därefter står syrekrävande bakterier och svampar – alltså mikroorganismer – för finliret i förmultningsprocessen.
3. Kicka igång!
En jordfabrik behöver syre, fukt och en bra balans mellan kväve och kol. Löv innehåller exempelvis inget kväve och därför behöver man tillsätta det. Så vill man kicka igång lövkomposten så sätter kväverikt guldvatten eller gödsel fart på nedbrytningen. Kväve finns också i matavfall och gräsklipp. Kol ger mikroorganismerna energi, och finns i torra löv, hackad halm, sågspån eller finfördelat trädgårdsavfall. Ett bra tips är att lägga några nävar jord från trädgården i din jordfabrik så får fabriken en bra start (ett kilo jord kan innehålla upp till 2 triljoner bakterier, 400 miljoner svampar, 50 miljoner alger och 30 miljoner andra små levande organismer).
4. Håll fuktig.
Din jordfabrik ska vara lagom fuktig för att fungera, och där har det kolrika strömaterialet en viktig roll (torra löv, hackad halm, sågspån eller finfördelat trädgårdsavfall).
Materialet suger åt sig vatten, förbättrar luftigheten och gör förmultningen effektivare.
5. Finfördela.
Hjälp jordfabriken på traven genom att klippa isär stora grenar och finfördela innehållet. Då går processen snabbare.
6. Hej lagom.
Lagom är bäst när det gäller din jordfabrik – lagom mycket kol, lagom mycket kväve, lagom mycket fukt, lagom mycket värme, lagom kompakt, lagom luftig.
7. Blanda ut.
När nedbrytningen är klar och du har fått till ett mörkbrunt, jordliknande material så behöver den vila ett tag för att bli mull. Din nya kompostjord är stark därför behöver den blandas ut, exempelvis med sand eller med jord från trädgården. Blanda loss efter ändamål.