Självförsörjning for dummies
Självförsörjning blir en allt hetare potatis, men vad ska man satsa på? Hur gör man? Var börjar man? Fiskarhedenvillan ger dig: Självförsörjning for dummies.
Inget går upp mot smaken av egenodlade tomater, känslan av att plocka sallad från egen köksträdgård och att njuta av krispig grönkål ända fram till vintern. Helt plötsligt känner man sig rik på resurser. Världens bästa lifehack!
Med stigande mat- och bränslepriser blir tanken på en viss grad självförsörjning allt mer lockande. Förutom att bli mer oberoende av konjunktur, så finns det en rad vinningar med att odla sin egen mat. Dygnet-runt-öppen matbutik runt knuten, möjlighet att odla specifika sorter av det man gillar och så finns det något meditativt med att påta i jorden. Det känns meningsfullt.
Dessutom slänger vi förmodligen mindre mat när vi kommer närmare odlingarna (och förstår jobbet bakom varje gröda). Vinning för dig – vinning för planeten.
Men måste man ha en enorm trädgård för att bli självförsörjande? Eller funkar det med en liten plätt? Vad ska man tänka på? Och vilka är de bästa hacksen?
Visste du att…
en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. Och i snitt slänger varje svenskt hushåll
mat för mellan 3 000-6 000 kronor per år. En gnutta slösigt va?
Börja smått
Att gå från noll till hundra är en utmaning som heter duga, men att sätta mål som att vara delvis självförsörjande under sommarhalvåret eller självförsörjande på en viss gröda kan vara ett första steg. Börja smått! Bli självförsörjande på färska kryddor, tomater och sallad under sommarhalvåret och växla sedan upp ytterligare genom att lagra och odla fler grödor.
Utgå från ytan
Det behövs inte stora arealer för att odla. Det går att odla i hinkar på balkongen, pallkragar på liten yta och på en plätt i trädgården. Utgå i från ytan du har – och sätt ribban därefter. Börja odla favoriterna och basen i din matlagning. Potatis är självhushållares bästa vän – det finns många olika sorter, potatisen går att lagra och kan användas till att skapa allt från rårakor, mos, potatisbullar, gratäng till krispig klyftpotatis.
Odla en god skörd
Visste du att vi har viktiga pollinatörer att tacka för en tredjedel av allt vi äter. Odla bi-vänliga blommor och plantera blommande buskar och träd (kanske ett äppelträd), så gör du både dig själv, din matförsörjning och andra arter en tjänst. Pollinatörer ser till att vi får rika skördar av allt från äpplen till jordgubbar.
Torka, syra, frys in
Förutom att lagra färska rotfrukter och lök, så kan du njuta av din skörd året om genom att torka, syra, sylta, safta och frysa in. Gå loss och njut – länge!
Bygg för självförsörjning
Hur ska man bygga för att förenkla att bli självförsörjande? Jo, genom att planera in odlingen och lagrandet. Ett stort skafferi är prima för den som vill lagra, och tillgången till ett utrymme som kan vara både ljust och svalt (för odling) och mörkt och svalt (för lagring) är prima. En jordkällare är toppen för lagring, medan ett växthus kan vara en suverän investering för den odlingsglada!
Året om!
Planera dina odlingar så att du kan skörda länge. Från tidig vår till sen höst. Sallad kan du så i omgångar, du kan också börja din odling inomhus tidigt på året men även så sent som på hösten. Morot, vintersallat, palsternacka, gräslök, dill och persilja är exempel på höstsådd.
Äggstra
Vill du ha en stadig proteinkälla? Och kunna skörda gödsel och trevligt sällskap? Skaffa höns!
Ta hand om resurserna
Strunta i att köra bort löv och grenar till tippen, skapa en kompost istället. Använd växtdelarna för att starta en egen jordfabrik i din trädgård – billigt, resurseffektiv och smart!
Älska lagringsbart
Potatis, rödbetor, morötter och andra rotfrukter är inte bara proppfulla med fibrer och näring, de går också att lagra, liksom lök. Typiskt bra grödor att odla om du vill njuta av egenodlat året om.
Inget till spillo
Ta vara på allt du odlar – även blasten! Av morotsblast kan man göra pesto och rädisans blad är en riktig delikatess!
3 pang-tips!
- BOK: Missa inte boken “Modern självhushållning” av Anders Rydell och Alva Herdevall
- TV: Spana in den charmiga TV-serien “En bondgård mitt i stan” – finns på C More.
- DOKUMENTÄR: Se hyllade dokumentären “The Biggest Little Farm”