Sekelskifteskärlek vid första ögonkastet
Släktgården på Domarudden kunde näst intill liknas vid en djungel när familjen Bystedt-Barks första flyttlass anlände. Tre år senare är det nästan svårt att tro att den ståtliga sekelskiftesvillan inte stått där sedan tidigt 1900-tal. Med sjön som närmaste granne och skogen runt hörnet är det inte konstigt att ord som ”lantidyll” dyker upp i huvudet.
Innan den vackra gården i Grythyttan hamnade i familjen Bystedt-Barks ägo, beboddes den av både kor och hästar. Det var när de åkte förbi med båten som sambon berättade för Karolina om tomtens historia. Att hans farmor växt upp på gården och att hans pappa alltid velat bo där. Det var perfekt. Tomtjakten var över. Familjen hade hittat hem.
Eftersom de förra ägarnas boningshus brunnit ner återstod därför nu att bygga ett nytt från grunden. Datorns tangentbord gick varmt när paret skulle hitta en passande husleverantör. De hade nämligen ett krav de vägrade att rucka på. Planlösningen måste vara flexibel.
Vårt hus
Redan första gången modellen Spoven dök upp på skärmen förstod Karolina att de hittat rätt. ”Vi hade tittat på hundratals hus men jag tänkte direkt att ’det här är vårt hus!’”
Mycket har hänt sedan de först förälskade sig i gården. Det nya huset, med utgångspunkt i Fiskarhedenvillans modell Spoven, stod klart 2014. Byggd i klassisk sekelskiftesstil, komplett med snickarglädje och pärlspont, är villan väl anpassad till omgivningarna. Även en stor del av den gamla trädgården är bevarad, såväl hallonbuskar som fruktträd är försiktigt beskurna för att behålla den naturliga floran så gott som möjligt. ”När vi flyttade hit var det helt igenvuxet och sjön syntes knappt. Nu har vi vårt alldeles egna sjönära paradis.”
Men för att upptäcka det kanske mest unika med huset i sig, måste du höja blicken. Taket pryds här av något så ovanligt som skiffertak. Faktiskt är familjens den enda Fiskarhedenvillan med skifferplattor, i alla fall i nuläget. Och den vackra stenen pryder inte bara takåsen. Vart du än vänder dig kan du se hur den använts runtom i trädgården. Det är tack vare Karolinas sambo, som äger ett lokalbaserat skifferföretag. ”Det bästa är att det inte bara är vackert och ovanligt, det toppar dessutom listorna över miljövänliga takmaterial.”
Varje möbel berättar en historia
Sekelskiftesstilen går igen även när du kommer innanför ytterdörren. Karolina har spenderat otaliga timmar på loppis och i second hand-butiker för att hitta den perfekta kombinationen av gammalt och nytt, modernt och romantiskt. Varenda möbel ska tillföra någonting till husets historia. ”Jag gillar tanken på att kunna återanvända saker. Nya möbler och prylar blir snabbt omoderna och saknar själ. Då sätter jag hellre min egen prägel på gamla grejer, till exempel genom att måla om dem.”
Hon berättar att de flesta som kommer på besök tror att det faktiskt är ett gammalt hus som familjen rustat upp. Vilket Karolina tycker är roligt. ”Huset är som gjort för den här platsen, som gjort för oss. Och med tanke på hur mycket vi skräddarsytt planlösningen, är det ju egentligen precis så det är.”
Att Fiskarhedenvillans utbud av tillvalsprodukter är så pass stort bidrog självklart också till att ge familjen den känsla de ville åt. En titt i Fiskarhedenvillans Standard- och tillvalskatalog ger dig en bild av hur många olika sätt du kan variera och sätta din egen prägel på ditt nya hus.
Dåtid, nutid, framtid
Att besöka gården i Grythyttan är nästan som att åka tillbaka i tiden. Men du blir snabbt påmind av moderna detaljer och smakfulla lösningar i inredningen. Och även om det kan tyckas ha hänt mycket på tre år fortsätter gården hela tiden växa. I ännu ett steg mot att återställa tomten till sin forna glans, planerar familjen att bygga upp det timmerhus de var tvungna att ta ner för att ge plats åt villan. Det blir då en kombinerad förråds- och gäststuga. Men till dess gör Karolina, hennes sambo och de fyra barnen sitt bästa för att njuta av sin alldeles egna herrgård i miniatyr. Vilket inte är det minsta svårt.
Karolina tipsar:
- Att inreda ett helt hus på en och samma gång, som man gör när man bygger nytt, kan kännas övermäktigt. Jag fann ett sätt som passade mig jättebra. Nämligen att göra mappar på datorn. En mapp för varje rum där jag samlade inspirationsbilder under en lång tid innan inflytt. På det viset fick jag en bra överblick över färger och material som passade bra ihop med varandra.
- Försök se på omgivningen vilket slags hus som passar bäst in. Framför allt när det gäller planlösningen. Tänk efter åt vilket väderstreck du vill ha köksfönster, balkong, altan och liknande innan du väljer ditt drömhus.
- Om inte planlösningen riktigt stämmer med dina önskemål, var inte rädd att be din husleverantör hjälpa dig med nya förslag. En arkitekt kan se lösningar som du själv kanske inte ser.
- Det kan också vara bra att tänka långsiktigt. Hur ser familjen ut om tio år? Små barn kanske kan dela på ett rum men vill de fortfarande göra det som tonåringar? En bebis kräver inte mer än en byrålåda till sina kläder medan en ungdom fyller en hel garderob. Tänk noga över hur stora rummen behöver vara och om det kan vara bra att räkna in ett extrarum i planlösningen.