Så får du en fin gräsmatta
Om du vill få en fin gräsmatta bör du först och främst tänka på att ge gräset bästa möjliga förutsättningar för att växa. På så vis får du troligtvis också kontroll på mossan – bra växtförutsättningar för gräset innebär nämligen att det samtidigt blir svårt för mossan att växa.
Ge gräset luft
Gräsmattan bör luftas för att gräset ska få bästa möjliga förutsättningar för att ta upp luft, näring och vatten. Det bidrar till att det växer bättre. Själva luftningen kan göras på flera sätt. Det mest effektiva är att använda en speciell gräsmatteluftare med knivar/blad som tränger ner några millimeter i jorden för att öppna upp den. Dessa kallas också för vertikalskärare – och tar dessutom också bort mossa, utöver att lufta. Det är också möjligt att lufta gräsmattan genom att kratta den med en stålkratta, eller att gå med en högaffel och sticka ner den i jorden.
Den viktiga gödslingen
För att ge bra växtförutsättningar är det också viktigt att gödsla. Det kan du göra ungefär var sjätte vecka från april/maj till juli/augusti. När du börjar och slutar beror lite på när vintern släpper taget och när hösten kommer. Om hösten kommer tidigt bör du gödsla för sista gången mot slutet av juli, och annars är mitten av augusti en lämplig tidpunkt. Gödslar du senare än detta, kommer gräset fortsätta att växa såpass länge att du riskerar att höst och vinter kommer som en oväntad överraskning. Det är sällan bra.
Skottkärra med redskap
Klippning och vattning
Regelbunden och rätt typ av klippning bidrar förstås också till att ge en fin gräsmatta, men det handlar inte bara om det utseendemässiga med att ha en kortklippt gräsmatta. Genom att hålla gräsmattan kortklippt får gräset mer ljus och därmed också bättre förutsättningar för att växa. En generell regel är att du inte ska klippa mer än en tredjedel av gräsets längd och inte lägre än fyra centimeter.
När det gäller bevattning finns det olika åsikter, men etablerade gräsmattor har faktiskt inget stort behov av vatten, och tål torka väldigt bra. Vattnar du för mycket kommer rötterna leta sig uppåt mot fukten som ligger i jordytan. Om du låter bli att vattna letar rötterna sig istället nedåt i jakt på fuktighet. Därmed växer gräset sig längre och blir starkare. Om det skulle uppstå en period med torka och du trots allt vill vattna, bör du göra det på kvällen för att undvika att merparten av vattnet förångas.
Lycka till med trädgårdsarbetet!