Lodge-känsla i Grönklitt
Marie och Jonas nya fritidshus blev så mycket mer än bara ett fritidshus. Här saknar de ingenting, det är byggt för året-runt boende i alla avseenden. Dessutom har det en speciell atmosfär man inte finner var som helst. För att inte tala om läget…
För några år sedan var Marie och hennes sambo Jonas på semester i Lindvallen. De charmades genast av den mysiga miljön.
– Det var en helt annan stil än vi är vana vid hemma; mer lodge-känsla. Mysigt och ombonat, minns Marie.
Väl hemma i villan i Uppsala igen började tankarna på ett eget fritidshus uppe i fjälltrakterna gro.
–Jag kommer från Dalarna och min pappa talade om att det fanns tomter till salu i Orsa, Grönklitt, fortsätter hon.
Det var ett helt nytt område som skulle planeras där uppe så det fanns flera tomter till salu. Paret åkte och tittade, funderade lite, och ännu lite till. Men med tiden föll drömmen om ett fritidshus i fjällen lite i glömska. Tills den dag då de fann tomten med stort T.
– Vi hittade en helt fantastisk tomt! Uppe på ett berg och med milsvid utsikt över Siljan.
Läget är oslagbart. Skidbacken ligger utanför dörren och skoter- och vandringsleder bara ett stenkast bort. Här skulle de bygga sitt fritidshus!
"hur mycket vi än ändrade, ritade om, tog bort och la till så tog de bara betalt för materialåtgången, aldrig för den extra tiden de la ner. Det kändes väldigt tryggt och flexibelt."
Byggde sin egen version av husmodellen
När tomtköpet hade gått igenom var nästa steg att välja husleverantör. Inte det enklaste, fick paret uppleva. De kikade igenom kataloger och gick på husutställningar men fann ingenting de tyckte om.
– Men så en kväll var vi hembjudna till några bekanta som hade byggt ett jättefint hus. Vi frågade vilken tillverkare det var och de svarade ”Fiskarhedenvillan”. Vi blev smått överrumplade för vi hade ju bläddrat i deras katalog flera gånger men kunde inte minnas att detta hus fanns med där. Men det visade sig att våra vänner hade utgått från en modell och sen gjort om i princip allting efter deras smak, berättar Jonas.
–Aha, tänkte vi. Kan man göra så? Och det kunde man, fyller Marie i.
Paret tog då kontakt med en av Fiskarhedenvillans säljare i Mora och började en dialog. Till slut kom de fram till att de kunde utgår från företagets modell Orren och sedan göra de ändringar och tillval de önskade.
–Det hus vi faktiskt byggde har nästan ingenting gemensamt med Orren, skrattar Marie. Vi ändrade på i princip allt.
Paret utökade bostadsytan från ca 90 kvadratmeter till 134 och de gjorde om så gott som hela planlösningen. De valde en riktig trappa istället för en stege till loftet, som blev en övervåning med sovrum och badrum. Sedan gjordes hallen större på bekostnad av tvätt- och teknikrummet.
–Vi ville ha en stor och tålig entré med tanke på att man går in direkt från skidbacken. Därför har vi även valt att ha klinker på golvet. I övriga huset valde vi en väldigt naturtrogen laminat, som också är extremt tåligt.
De gjorde även om fönstren. Stora glaspartier mot utsikten och lite mindre fönster i resten av huset för att få fram lodge-känslan. Dessutom valde de en ljusgrå lasyr till fasaden och svarta foder och knutar. Mellan fönstren satte de in ett parti med skiffer, som invändigt syns bakom kaminen i allrummet. I övrigt är huset klätt med timmerpanel. Resultatet blev ett riktigt hus istället för en stuga, men med bevarad alp-känsla.
Mycket eget arbete
Invändigt har Marie och Jonas gjort allting själva. Huset blev bara stomrest. Detta innebar att de åkte upp till huset varje helg i 26 veckor och byggde.
–Ja det var ganska slitigt. Men även fantastiskt roligt, minns Marie.
Paret visste ganska väl hur de ville ha det redan från början. Mysigt och ombonat, med utpräglad Aspen-karaktär. Färgskalan går i grått, grå-blått, beige och brunt. Som en reflektion av himlen, Siljan och träden utanför. Alla foder är målade i samma grå-blå nyans som ytterdörren. På väggarna sitter en rutig tapet i bruna nyanser som tillsammans med detaljer i obehandlat trä ger hela huset värme.
–Det som var så bra med Fiskarhedenvillan är att hur mycket vi än ändrade, ritade om, tog bort och la till så tog de bara betalt för materialåtgången, aldrig för den extra tiden de la ner. Det kändes väldigt tryggt och flexibelt.
Tillbringar mycket tid här
Huset restes under hösten och paret hade som mål att få kunna flytta in till jul. Och det gjorde de. Jul och nyår firades tillsammans med släkt och vänner, som tack vara den extra boytan, kunde bo i huset.
–Vi i var totalt 19 personer och det kändes aldrig trångt, påpekar Jonas.
Från början hade Marie och Jonas tänkt bygga ett hus att njuta av några helger under skidsäsongen. Men de är här nästan varje helg och under hela semestern.
–Vi skulle vara här hela tiden om det gick. Det finns så mycket att göra här, även under sommaren. Och vi älskar lugnet och tystnaden. Dessutom har vi flera nya projekt på gång här. Vi ska till exempel bygga ett utespa och sen ett Attefallshus till alla gäster. Och så kanske ett garage också, ha ha, avslutar Marie.
Marie och Jonas bästa tips till dig som ska bygga nytt:
- Om man ska bygga mycket själv kan det vara värt at ta tjänstledigt två månader och göra allting klart istället för att bygga under helger och lov.
- Tänk igenom husets funktioner. Vi valde till exempel att göra tvätt- och teknikrummet mindre för att får en större hall då vi har mycket ytterkläder, skidor och pjäxor som ska få plats där.
- Tänk till när det gäller elen, uttag och belysning.
- Våga ta i lite. Det är fördelen med att bygga ett fritidshus istället för ett vanligt hus. Här kan man ta ut svängarna lite extra. Vi tänkte först bara ha tapet i ett av rummen, men nu finns den överallt förutom i sovrummen. Och det blev ju faktiskt jättebra. Vi valde också att ha mörka snickerier istället för traditionellt vita, och det har vi aldrig ångrat en sekund.
Detta är vi mest nöjda med:
- Fönsterpartiet. Utsikten. Vi ser många mil, ända till Rättvik, och Orsa som glittrar så vackert när det tänds upp på kvällen.
- Köket. Att det blev ett riktigt ordentligt kök som man skulle ha byggt hemma. Vi tog i lite och saknar därför ingenting. Det har allt som ett kök i ett vanligt hus har och lite till. Dessutom får man plats många i det.
Detta hade vi gjort annorlunda:
- Vi hade börjat med att bygga ett garage, förråd eller Attefallshus innan vi byggde själva huset. Då hade vi haft någonstans att förvara material och verktyg när vi byggde på huset. Dessutom hade vi haft någonstans att sova under tiden.