Hjälp – det har regnat oavbrutet i tre veckor och byggnaden är inte tät!
Många hus i Sverige är byggda av trä och de flesta är nog medvetna om att trävirke och vatten sällan är en bra kombination.
Då är det kanske inte så konstigt att många som ska bygga eller håller på att bygga ett nytt hus, funderar på hur bra det egentligen är för huset att det regnar under långa perioder då byggnaden ännu inte är tät. Det leder ju trots allt till att allt trä blir fuktigt - och det kan väl inte vara särskilt bra? Många är rädda för att fuktigt trävirke ska täckas över med gipsskivor, parkett och annat – och att det ska uppstå torksprickor och än värre saker när träet sedan torkar.
Då ska du veta att det faktiskt inte finns någon större anledning att bekymra sig, iallafall inte så länge vissa försiktighetsåtgärder vidtas.
Täck över materialen
För det första är det viktigt att material som ska användas för att bygga huset täcks över med hjälp av en presenning av hög kvalitet, lagras under tak eller liknande. Det är ofta ett ansvarsområde du som husbyggare delar med entreprenören som konstruerar huset. Tänk på att du inte bara ska skydda materialen mot regn – det är lika viktigt att skydda mot solen. Material som utsätts för solljus har nämligen en mindre fördelaktig tendens att krympa och vrida sig – vilket leder till att de blir mycket svårare att jobba med.
Allt eftersom material blir använt är det dessutom viktigt att resterande material täcks över. Det är generellt sett mest praktiskt att entreprenören tar ansvar för detta, men du kan med fördel kontrollera att det faktiskt blir gjort när du är på besök på bygget.
Under tiden det byggs
När det gäller skydd under tiden eller efter att byggnaden är rest, men fortfarande inte är helt tät, är det mer krävande att skydda. Om det börjar regna går det inte att undvika att träet blir fuktigt. Trots detta brukar det inte vara speciellt svårt att hantera det. Fukten går nämligen sällan speciellt djupt, och det tar inte så lång tid innan det torkar igen. Antingen med naturlig hjälp i form av uppehållsväder och lite vind, eller genom att använda en avfuktare. Det kan finnas anledning att ha lite extra uppmärksamhet på eventuella träbalkar som ligger med undersidan mot grundmuren, då dessa kan ta längre tid på sig att torka helt. Uppvärmning med hjälp av en byggtork ska för övrigt inte användas förrän isolering av huset är färdig.
För att vara säker på att träet är torrt nog för att fortsätta med det invändiga arbetet har entreprenören ett ansvar för att utföra fuktmätningar av både trä och betongplatta. Om mätningarna visar att fuktigheten är låg nog kan man fortsätta med att lägga golv, montera väggskivor osv.
Generellt sett rekommenderar vi att du som husbyggare håller en aktiv och öppen dialog med entreprenören och husproducenten angående dessa frågor – då är du förberedd på bästa sätt på att hantera utmaningarna, skapa goda förutsättningar för att bevara kvaliteten på materialet och faktiskt även minska byggtiden.