Hej hållbar jul inom planetens gränser
Maxa myset i jul - fira en hållbar jul inom planetens gränser. God jul!
Årets hypade adventsstjärna hänger i fönstret, ett välfyllt julbord som kan mätta ett helt kompani står uppdukat och det är maxat med klappar under julgranen. Julen extra allt!
Det är en högtid som egentligen borde handla om att umgås, men som har blivit synonymt med aldrig skådad kommers, prylar på hög, massivt matsvinn och gapande tomma plånböcker som följd. Knappast definitionen av julmys, eller hur?
Så hur ska man tänka? Och finns det smartare sätt att skapa julstämning – utan att nagga på planetens gränser?
Minska svinnet
Det dukas upp sillsallad, revbensspjäll, Janssons frestelse, lax, prinskorv, dopp i grytan, julskinka och sju sorters sill. Tallriken ska vara välfylld och efter tre dagar av julrester så pallar vi knappast en enda smaknyans av kryddpeppar, saffran eller nejlika. Vips så åker resterna ner i soporna.
Så kan vi så klart inte ha det.
Laga lagom (välj favoriterna), duka fram små tallrikar (vi gillar tanken på en välfylld tallrik, men om vi har små tallrikar tar vi inte för mycket och kan ta om vid behov), be gästerna ta med sig matlådor så ni kan dela på all det goda efteråt och hitta spännande rätter att laga på julens kvarvarande råvaror. Smörstekt lussebulle med glass, någon?
Köttet då?
Det serveras en del kött på julbordet trots att vi bör minska på konsumtionen av just klimathaltande kött. För att undvika en briserande klimatbomb så finns det tre vägar att gå. Antingen ger du dig på det vegetariska julbordet, med vegetarisk Jansson, vegansk senapssill, köttbullar av solrosfrön och ökar på det gröna. Godare än man tror! Eller så låter du köttet – om det känns som ett måste – vara en accessoar på julbordets gröna inriktning. Eller gör en ny tankevariant av hur man gjorde förr då man åt gröt 364 dagar om året, men maxade just kring jul. Minska på köttet resten av året och servera köttet kring jul. En hållbar kost kan innehålla kött – bara inte lika mycket som vi kanske är vana vid.
Och när du väljer kött – välj svenskt, naturbeteskött eller vilt i första hand.
En klapp?
Välfyllt med klappar under granen, som en amerikansk Disneysaga. Det är normen. Vi konsumerar som att det inte fanns någon morgondag och lägger hela 3 000 kronor per person på julklappar. Samtidigt får Myrorna in 20 ton möbler och prylar om dagen och secondhandmarknaden svämmar över till den grad att Sverige måste exportera bort 28 000 ton secondhand varje år.
Kanske räcker det med en klapp till syrran? Inte tre. Några fåtal utvalda klappar till barnen istället för ett hav som ingen orkar packa upp?
Slå in smart!
Spara på resurserna! Julklappar slås ofta in i glättigt julklappspapper med plastsnören som rivs bort efter några minuter. Skapa fina klappar på ett smartare sätt! Slå in i tidningspapper, återanvänd papper eller varför inte slå in i tyg som blir en del av klappen?
Visste du att…
4 av 5 barn kan tänka sig begagnat i julklapp, ändå trilskas vi vuxna med att föra över våra inarbetade,
ohållbara vanor att ge bort nytt.
Det är hög tid att tänka andra hand i första hand. Känns det övermäktigt? Börja smått.
Dekorera ätbart
Gillar du pynta loss? Dekorera med ätbara detaljer och skapa av vad du hittar i naturen! Dekorera julbordet med svenska äpplen, pyssla loss med återvinningen, skapa buketter av torkade blommor, kirra julpynt av kottar och skapa julstämning med granris och grenar. Billigt och resurseffektivt.
Trender
Glittriga kottar från Kina, nya varianter av adventsstjärnor och flyktiga inredningstrender för julen. De senaste decennierna har trenderna tagit ett allt hårdare grepp om julefriden. Varje år en ny – eller ett par nya – kollektioner med pynt.
För inte så länge sedan fanns inga jultrender, utan samma slitna jullåda plockades fram år efter år, i en sällan skådad trygghet. Kanske är det dags att omfamna de återkommande detaljerna igen? Inte köpa nytt – använda det som finns.
Tagga ner
Julen sägs vara barnens högtid, men hur mycket krattar vi för deras framtid genom att frossa loss till höger och vänster? Fira en mer resurssmart jul utan skav och fundera på vad som egentligen är viktigt med julen? Är det att umgås, är det julklapparna, rimmen eller bara myset?