Byggförsäkring – tips och råd
När du som konsument anlitar yrkespersoner för att bygga hus, ombyggnad eller tillbyggnad finns det försäkringar som är bra att ha innan, under och efter byggprocessen.
Färdigställandeskydd – byggförsäkring som skyddar vid konkurs
Om du anlitat en entreprenör till ditt husbygge ska det också finnas ett färdigställandeskydd eller en färdigställandeförsäkring till förfogande. Detta skyddar dig i egenskap av konsument och beställare ifall din entreprenör går i konkurs eller om du på grund av förseningar i byggnationen vill säga upp avtalet. Att teckna en byggförsäkring för färdigställande är det smartaste skyddet du kan ha om du ska anlita hjälp med att bygga eller för att utföra arbeten på så kallade småhus, vilket innefattar en- och tvåbostadshus.
Enligt Boverket ska ett skydd för färdigställande finnas när en entreprenör bygger nytt hus och vid vissa tillbyggnationer för konsuments räkning. Det är byggherren, alltså i detta fall konsumenten, som ska se till att avtal finns vid behov. Färdigställandeförsäkring tecknas oftast av entreprenören och det krävs ett avtal för varje inblandad entreprenör.
Låneskyddsförsäkring och byggfelsförsäkring
Vid nybygge av olika slag tar många bolån för att kunna finansiera sina investeringar i bostaden. Men eftersom livet ibland kan vara oförutsägbart så gäller det att skydda sig mot händelser som man kanske inte räknar med. Genom att teckna en försäkring för låneskydd kan du få delar eller alla lånekostnader betalda ifall du skulle bli sjukskriven eller arbetslös.
En annan försäkring som kan vara bra att teckna är en dolda fel försäkring för hus. De flesta skador eller byggfel på ett nybyggt eller tillbyggt hus upptäcks ganska långt efter inflytt. Ser du till att ha en byggfelsförsäkring tryggar du upp för att bli ersatt om du i efterhand upptäcker fel i material, konstruktion eller felaktigt utförda husarbeten överlag.