Bygga altan – kom igång!
Såhär sätter du igång med att bygga altan! Förbered dig till max inför altanbygget – vi på Fiskarhedenvillan tipsar om vad som är bra att veta.
Att bygga altan eller bygga veranda är inte så svårt och tidskrävande som man kan tro, dessutom är det ett roligt projekt som passar både hobbysnickare och proffs.
Bygglov altan – vad gäller?
Som i många andra byggprojekt tar jobbet med att bygga altan avstamp i planering. Fundera på vilka förutsättningar som finns och bestäm hur du vill ha det och när det gäller läge, storlek, höjd från mark och vilken typ av altanräcke som ska byggas. I planeringsfasen är det även viktigt att reda ut frågor kring bygglov. Enligt Boverket är det Byggnadsnämnden i din kommun som bestämmer om du behöver bygglov för altan, där beslutet baseras på hur altanen ska se ut och var den ska byggas. Ofta behöver en altan som placeras nära marken inte bygglov, men högt placerade kan behöva det. Räknas altanbygget som nybygge eller tillbyggnad behövs ofta bygglov, men gäller det renovering av en äldre veranda går det vanligtvis utan.
Checklista för material och verktyg
När byggtillstånd och planering är klart är det dags att skaffa rätt utrustning. Med checklistan nedan har du kommit en bra bit närmare en ny altan!
- Välj rätt trallvirke för bygget. Idag finns både hållbara, klassiskt tryckimpregnerade material och mer miljövänliga varianter. Fråga i din bygghandel vad som är bäst.
- Välj om du ska ha ytbehandlad trallskruv eller rostfria trallskruvar för att bygga trall. Det är en ekonomisk fråga men båda varianter är fullt brukbara.
- Bygga högt placerad altan: Skaffa betong och gjutrör för att gjuta plintar.
- Bygga altan i markhöjd: Skaffa stenplattor till grunden.
- Övriga material och verktyg: markduk för sand eller grus, märkfärg, reglar, borrmaskin eller skruvdragare, såg och sandpapper.
- För underhåll: Glöm inte att trallen måste underhållas. Köp tralltvätt och olja för den årliga rustningen.