Lärdomarna från Villazero blir ny huskollektion

för 2 år sedan

Nu lanserar Fiskarhedenvillan den nya huskollektionen Atmosfär. Åtta nya husmodeller som skapats med stort fokus på minskad energiförbrukning och lägre klimatpåverkan.
− I Atmosfär har vi förpackat det vi lärt oss från Villazero. Vi vill påverka branschen och erbjuda hållbarhet för alla, berättar Gunnar Jönsson, vd för Fiskarhedenvillan.

Huskollektionen Atmosfär består av åtta husmodeller i olika storlekar, fyra enplanshus, två 1,5-planshus och två tvåplanshus. Atmosfärhusen är skapade för att hålla nere energiförbrukningen så mycket som möjligt. Tack vare bland annat extraisolerade ytterväggar, ventilation med effektiv värmeåtervinning och solceller har energieffektiviteten förbättrats betydligt jämfört med ett standardhus i samma storlek.

− Det här är den första husserien vad jag vet där solceller ingår som standard. De är självklart också förberedda för elbil. Vi vill göra det enkelt för husbyggare att göra medvetna val. De här husen har en hög standard och hållbarhetstänket är redan inbyggt, menar Gunnar Jönsson, vd för Fiskarhedenvillan.

 

Skalar upp vad Villazero-projektet gett

Villazero är världens första koldioxidneutrala småhus och ett resultat av ett utvecklingsprojekt mellan Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik. Husen står i Borlänge och är både Svanenmärkt och certifierat enligt NollCO2. Genom projektet har alla tre företagen testat nya material och metoder för att bygga på ett hållbart sätt.

− Att vi har klarat en av de tuffaste miljöcertifieringar som finns känns fantastiskt. Villazero-projektet har inneburit en unik möjlighet för alla inblandade att lära oss mer om hur man ska bygga för att sänka koldioxidavtrycket, men den stora vinsten för miljön gör vi när vi kan skala upp allt. Den nya Atmosfär-kollektionen är ett sätt för oss att nu ta de viktigaste lärdomarna vidare, säger Helena Tallberg, projektledare på Fiskarhedenvillan.

Atmosfärkollektionen byggs exempelvis med betong efter ett recept med mindre cement eftersom cement har en hög koldioxidbelastning. De invändiga gipsskivorna är utbytta mot en sort med lägre klimatpåverkan och i väggar och tak sitter träfiberbaserad isolering. Den har betydligt lägre koldioxidbelastning än till exempel mineralullsisolering.

− Vi vill gärna påverka branschen. Byggindustrin står för 21 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser, allt som kan bidra till att minska det är väldigt viktigt, tycker Gunnar Jönsson.

 

Huskollektionen Atmosfär lanseras den 26 maj. Mer information om husmodellerna samt klimat- och energiberäkningar finns på https://fiskarhedenvillan.se/atmosfar/

Det finns inga nyheter som matchar valt filter…