Nu är den omtalade trägrunden för Villazero lagd

för 2 år sedan

Villazero är ett samverkansprojekt som syftar till att bygga ett koldioxidneutralt småhus med ett bygglag av kvinnor. En avgörande del i projektet är att den klassiska betonggrunden ska bytas ut mot en trägrund. Trägrunden består att massivt korslimmat trä.

Onsdag den 23e september fraktades trägrunden till tomten där Villazero byggs. Grunden levererades ut i sex delar med den självhäftande Wetguard 200 SA från SIGA, förmonterad. Delarna sattes på plats med hjälp av kranbil och tejpades sedan ihop till ett heltäckande, diffusionsöppet och robust väderskydd. Hela processen genomfördes utan större hinder.

- Äntligen är trägrunden på plats, en milstolpe i detta projekt. Att bygga med trägrund var inte helt självklart från början och det har fört med sig en del utmaningar främst beträffande fukt. Det ska bli intressant att följa mätningarna på trägrunden för att se om de teoretiska analyserna stämmer med verkligheten. Kan vi ersätta den traditionella betongplattan till trägrund på framtida byggnader så har vi gjort en stor koldioxidbesparing, säger Kristina Hansen vd, Structor Byggteknik Dalarna.

En film från när trägrunden lades på plats finns att ladda ner här: https://we.tl/t-eK0UE2ckZL

Det finns inga nyheter som matchar valt filter…