Märta Stenevi besöker Borlänge

för 2 år sedan

Den 8 december kommer Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi till Borlänge. Hon gör ett besök på Villazero i Paradiset, Sveriges första koldioxidneutrala villa som snart står färdigbyggd.

Villazero är ett samverkansprojekt som utmanar byggbranschen att bygga mer hållbart och jämställt. Här testas nya material och här utmanas normerna. Bland annat används trägrund istället för en grund av betong och bygglaget består av 100 procent kvinnor.
Förra bostads- och jämställdhetsministern Märta Stenevi (mp) kommer att få en guidad visning av Villazero samt träffa nätverket Women Building Sweden för att diskutera framtidens byggande.

Ett koldioxidneutralt småhus
Villazero är ett utvecklingsprojekt som Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik Dalarna driver tillsammans med stöd ifrån Region Dalarna. Syftet med projektet är att bygga ett koldioxidneutralt småhus i Borlänge. En unik möjlighet för oss inblandade att lära oss hur vi tillsammans ska bygga för mer hållbar framtid. De metoder och material som testas under det här bygget kommer att mätas och utvärderas, för att sedan kunna implementeras i den större produktionen.

- Syftet är att vi ska lära oss att bygga med så liten klimatpåverkan som möjligt. Genom att vi gör det här projektet inspirerar vi också många andra i branschen att förbättra till exempel sina tillverkningsprocesser. Vi vill att branschen ska få upp ögonen för att det går att bygga med hållbara metoder, säger projektledare Helena Tallberg, Fiskarhedenvillan.

Ett bygglag med 100 procent kvinnor
Jämställdhet i byggbranschen är en del av den sociala hållbarheten och en viktig fråga i projektet Villazero. Drömmen om ett helt kvinnligt bygglag visade sig finnas hos flera av initiativtagarna. Syftet har hela tiden varit att belysa ojämställdheten och vända på normen samt att skapa förebilder för fler kvinnor i byggbranschen. Att hitta ett helt bygglag med endast kvinnor visade sig vara en utmaning. Bland snickare är exempelvis andelen män 99% och kvinnor endast 1%. Men det lyckades och bygglaget har blivit väldigt uppmärksammat i många olika medier under projektets gång.

- Det här är ett unikt projekt, eftersom vi har kvinnor i alla skrån, inte bara snickare utan även rörmokare, elektriker, ventilationsmontörer plåtslagare med flera. Vi gör faktiskt en förstudie på det här bygglaget för att forska vidare kring det, eftersom det aldrig har hänt tidigare. Det känns lite sorgligt att kvinnor i byggbranschen fortfarande är så få, men desto mer på tiden att göra det här, menar Gabriella Hagman, vd på Mondo Arkitekter och en av initiativtagarna till Villazero.

 

Kontakt

Projektledare Helena Tallberg, helena.tallberg@fiskarhedenvillan.se, tel. 0243 55 92 07  

Det finns inga nyheter som matchar valt filter…