Bygga 1- eller 2-planshus?

Så här skiljer de sig åt!

1-planshus, 1,5-planshus, 2-planshus och sluttningshus är de plantyper som återfinns i våra planlösningar. I de flesta fall är det din tomt som avgör vilken typ av hus som du kan och får bygga, samtidigt som huset förstås ska matcha dina personliga krav och önskemål.

1-planshus

Ett 1-planshus passar dig som inte vill ha trappor, eftersom alla rum finns på samma plan. Ett 1-planshus kräver oftast en stor tomt tack vare att husen har en större byggyta. Vissa av våra 1-planshus kan levereras med en inredningsbar vind.

1,5-planshus

1,5-planshus är hus med två våningar där rummen på övre plan har sänkt väggliv på grund av snedtaket. I ett 1,5-planshus får du en stor boyta i förhållande till byggytan. Huset passar dig som vill ha ett hus med två våningar men upplever att 2-planshusen är för stora.

2-planshus

Till skillnad från 1,5-planshusen har rummen på andra våningen i ett 2-planshus fullt väggliv, vilket gör att du får full takhöjd i rummen. Det betyder att det även finns plats för fler fönster som skapar en ljusare övervåning. Du får en väldigt stor boyta i förhållande till byggnadsytan.

Sluttningshus

På vissa tomter går det bara att bygga sluttningshus, eftersom tomten sluttar och huset behöver följa markens lutning. En fördel med sluttningshus är att det oftast inte krävs extra byggyta för garage och förråd.