Uthyrningsdel, gästrum eller separat lägenhet?

Du vet väl om att du kan tjäna pengar på att bygga ett lite större hus? Ja, det kanske låter konstigt, men att lägga till en separat uthyrningsdel kan faktiskt löna sig.

Hur funkar det?

Ett sätt att minska dina kostnader i samband med husköp är faktiskt att bygga ett lite större hus än vad du tänkt. Genom att addera en uthyrningsdel med separat ingång kan du faktiskt minska dina kostnader genom att hyra ut en del av ditt nya hus. Detta är mycket fördelaktigt rent ekonomiskt eftersom delar av hyresintäkten är skattefri. Vill man inte hyra ut en del av sitt hem hela tiden så kan det ändå vara praktiskt att ha en separat del med egen ingång till att inhysa t ex tonårsbarn eller svärföräldrar.

Vad säger skatteverket?

Vid uthyrning av rum i privatbostad får du göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor. Utöver detta får du också göra ett avdrag på motsvarande 20% av hyresintäkten.  (Källa: www.skatteverket.se)

Så här finns det faktiskt pengar att tjäna för den som kan tänka sig att ha en inneboende. Vår husmodell Koltrasten lämpar sig väldigt bra för detta ändamål. Om du är nyfiken på Koltrasten så besök vårt visningshus på Nybygget intill Arlandastad.

Exempel:

Arkitekt Klas Sjöstrand har tagit fram tre stycken olika exempel på separat uthyrningsdel/lägenhet gjorda för husmodell Koltrasten. Men möjligheterna är ju betydligt mycket större än så och kan självklart göras till alla andra husmodeller och alla olika typer av hus också.

Koltrasten – Skissförslag 1

Här ser vi ett mycket yteffektivt förslag där alla nödvändiga funktioner finns med på endast 27 kvm. Detta förslag har ett bra badrum med dusch, toalett och tvättställ. Köksdelen innehåller ett pentry samt matplats för 4 personer. I entrén/hallen finns plats för förvaring och innanför finns ett kombinerat utrymme för säng och sällskapsyta.


Koltrasten – Skissförslag 2

I förslag två möts du av en entré med förvaringsmöjligheter samt ingång till badrum med tvättställ, toalett och dusch. Här har du en öppen planlösning mellan köksdelen och sov/sällskapsdelen. Ett förslag som verkligen utnyttjar 28 kvm på ett mycket effektivt sätt.


Koltrasten – Skissförslag 3

I det tredje förslaget så innehåller entrén förvaring och ingång till badrum. Badrummet har dusch, toalett och tvättställ. Detta förslag har ett separat sovrum och tilltagna sällskapsytor med en öppen planlösning gentemot pentry och matplats. Detta är det största förslaget på 44 kvm.

Vill du veta mer? Kontakta oss