De har panoramautsikt

Maggan og Björn har virkelig orkesterplass når de sitter og titter på elg og rådyr som beveger seg rundt på tomten deres. Utsikten fra husets mange vinduer byr også på den storslåtte innsjøen Siljan. Det er nå fire år siden de flyttet inn i sitt nybygde Orre-hus i Vikarbyn nord for Rättvik i Sverige, og de stortrives.

Vikarbyn nord for Rättvik er et genuint lite tettsted i Dalarna ved Siljans bredd. Her bor Maggan Ljungberg og Björn Eriksson. De har nå bodd fire år i sitt spesialtilpassede Orre-hus og de stortrives.

– Det føles som om det ikke er mulig å bo bedre, sier Maggan. Huset er bygd etter våre ønsker, men tomten bidrar jo naturligvis med sitt. Høy beliggenhet, i skogen men likevel sentralt og med utsikt over Siljan.

Tidligere bodde familien i et hus i nærheten som de delte med Björns mamma. De begynte å tenke på å bygge sitt eget hus og fikk da kjøpe en tomt dels av svigermor og dels av kommunen for at den skulle bli stor nok. Tomten er en naturtomt, men med mange små, finurlige innslag som likevel gjør den spesiell.

– Vi måtte sprenge en hel del da husgrunnen skulle på plass. Vi har tatt vare på steinen fra sprengningen og lagt den foran verandaen der vi også har plantet stauder. Det føles litt spesielt, sier Maggan.

Huset som er på 98 kvadratmeter pluss et loft, er fullt av personlige løsninger. For eksempel er kjøleskapet og fryseren samt kaminen bygd inn i en egendesignet mur.

– Da vi hadde bestemt oss for Orren, dro vi og kikket på et slikt hus i Borlänge. Det var bra, for vi ble klar over at vi ville ha det annerledes. Vi liker blant annet en gammeldags og litt mer rustikk stil, og det har vi nå gjennomgående i hele huset, forklarer Maggan.  

Tillit

At det ble nettopp Fiskarhedenvillan for paret Ljungberg, forklarer Maggan med at de fikk tillit til selgeren. Dessuten syntes de at det virket som et riktig bra hus med mulighet til selv å velge hvor omfattende kjøpet skulle være.  

– Vi kjøpte byggesettet av Fiskarhedenvillan. Siden hadde vi to lokale, kjempedyktige snekkere som satte opp huset for oss og gjorde resten. Det var en god løsning. Alt har fungert prikkfritt og materialene har kommet til rett tid. Man blir jo skremt når man ser på TV hvor mange som har fått problemer når de har bygd hus. Det er en stor handel og vi er virkelig glade for at vi har gjort det rette valget.

Det vakre huset i Vikarbyn har fått mye oppmerksomhet. Flere magasiner har laget innredningsreportasjer om huset og blivende husbyggere vil gjerne komme på besøk for å få inspirasjon.

– Det er kjempeartig at vi kan være til inspirasjon for andre. Vi har blant annet valgt litt annerledes farger på huset vårt; jernvitriol som er vedlikeholdsfritt og rundt vinduene har vi en helt spesiell rødfarge, Gunnars røde, som vi liker svært godt. Vi har fått mange spørsmål om nettopp husets farger.

Er det noe dere ville ha gjort annerledes?

– Vi skulle ha bygd en groventré. Vi har hunder og da trenger man en inngang til, men det tenkte vi ikke på da. Ellers er det ingenting vi angrer på – det er nøyaktig slik vi vil ha det.