Da tomten fikk bestemme, falt valget på en Sidensvans

Sidensvansen

Det var tomten som la premissene da Tommy og kona Maria skulle velge husmodell. Paret hadde kjøpt en attraktiv elvetomt og ville utnytte forutsetningene maksimalt. Valget falt på en Sidensvans, som med sine sjenerøse vinduer tar inn den vakre elveutsikten på en fantastisk måte.

Det røde, enetasjes huset i Kårby rett utenfor Borlänge i Sverige gjør ikke så mye av seg fra veien, men er desto mer imponerende når man ser det fra elvesiden. Tommy og Maria har nå bodd i det nybygde huset sitt i ett og et halvt år. Og familien, som også består av Marias tenåringssønn Kalle, stortrives.

– Det gjør vi virkelig. Det er nesten så vi lurer på om det virkelig er mulig å bo så flott som vi gjør. Det føles fantastisk å ha elva som utsikt, og vi nyter virkelig alle årstider. Her er det like fint året rundt, sier Tommy.

Huset som paret valgte å bygge, Sidensvansen, er med sine 150 kvadratmeter et luftig hus som slipper inn mye lys. Den ene kortsiden består av vinduer fra gulv til møne, og det er denne delen som ligger mot elva på tomtens sørside.

– Sidensvansen var det perfekte huset for vår tomt. Tomten er ganske smal, og vi ville helst ha alt på ett plan. En kombinasjon som ikke er så enkel å få til. Vi ville også at husmodellen skulle «ta inn» så mye som mulig av det fine elvelandskapet.

Byggingen av huset gikk med god fart. Tommy og Maria fikk hjelp til stort sett alt unntatt utvendig maling, som de gjorde selv. Tommy synes likevel at man som huskjøper må legge ned en hel del arbeid i løpet av prosessen.

– Ettersom vi ikke hadde bygd hus før, fikk vi oss noen overraskelser. Alle entreprenørene som er innblandet, beslutninger som skal tas, materialer som skal leveres – og alt må bli riktig. Men det er jo sånn at det kreves delaktighet hele veien når man bygger hus.

Tommy og Maria er fornøyd med alle valgene de tok i forbindelse med byggingen. For å forberede seg så godt som mulig, så de på ferdigbygde Sidensvanser og fikk på den måten ideen til et loft over gangen.

I originaltegningen er det åpent opp til mønet der, men det fungerer utmerket å utnytte plassen til å lage et loft. Vi har forandret litt på tegningen ellers også, for å få det slik at det passet oss så bra som mulig, sier Tommy.

For Tommy og Maria innebar flyttingen en stor forandring. Tidligere bodde de i en utleieleilighet i sentrum. Sommerhuset som tidligere var et viktig rekreasjonssted, begynner nå å kjennes overflødig.

– Vi føler mer og mer at vi ikke har behov for det på samme måte. Vi har jo alt vi vil ha her hjemme. Fredelig og vakkert med vann helt innpå hushjørnet. Har man lyst på en dukkert, er det bare å gå ned til brygga. Vi tilbringer så mye tid hjemme som vi kan.

De nye boforholdene føles så bra at Tommy, som er selvstendig næringsdrivende, har valgt å flytte kontoret hjem.

– Jeg holder på å forberede det nå. Et av gjesterommene skal bli kontor. Det er mye hyggeligere å jobbe hjemmefra enn å sitte og arbeide i et kontorlokale i sentrum.

Sidensvansencollage