De tar vara på stunderna

Den vackra Berguven ligger så idylliskt på en liten slänt invid Kolbäcksån. Det ser nästan ut som om huset alltid har stått där. Men så är det förstås inte. Huset har hunnit få tre år på nacken, men familjen har bott på tomten längre än så….  

En villabrand är nog bland det värsta man kan råka ut för. Det hände familjen Gustafsson för fyra år sedan. Alla i familjen klarade sig undan branden, men det hade kunnat gå riktigt illa.

– Vi låg och sov när det började brinna, men som tur var så klarade vi oss. Däremot blev vi av med allt vi ägde, säger Anneli Gustafsson i Smedjebacken. Huset som brann ner var en tämligen ordinär tegelvilla men på en sanslöst vacker tomt. Anneli och maken Jens trivdes och barnen Nicklas och Markus trivdes. Läget kunde inte bli så mycket bättre, men efter branden var många känslor inblandade. Hur skulle de göra nu? Bygga upp huset igen? Flytta och börja om på nytt?  

Familjen valde att bo kvar och bygga ett nytt hus som inte alls påminde om det hus de hade tidigare. Och så här i efterhand kan Anneli konstatera att de tog rätt beslut.

– Man vet ju aldrig hur det ska bli när man har varit med om något så svårt men för oss blev det här rätt. Vi älskar huset! Vi är särskilt nöjda med det stora köket. Vi tog bort ett rum för att göra köket större och det har vi inte ångrat.  

Rött hus med vita knutar

Anneli och Jens valde att bygga sutteränghuset Berguven. Ett stort, rött hus med vita knutar som smälter perfekt in i den lilla dalaidyllen.  

– Vi valde Berguven för att vi tycker att den är så fantastiskt vacker. Vi ville också ha ett ljust hus med stora öppna ytor och det har vi fått.  

Anneli och Jens valde att inte göra något själva när de byggde huset. Däremot valde de bort vissa entreprenader och köpte in dem på egen hand. Något som fungerade mycket bra.

– Fiskarhedenvillan var verkligen tillmötesgående. Det kändes inte som att vi krånglade till det på något sätt utan det var fritt fram att hitta den lösning som var bäst för oss.

Den 1 november 2007 var huset klart och Anneli minns hur lyckliga de var när de äntligen fick flytta in.

– Vi hade bott i lägenhet under tiden och sett hur bygget framskred. Vi längtade så!  

Det har gått några år nu sedan inflyttningen och familjen har hunnit bygga en stor uteplats ner mot ån och en härlig, tempererad utomhuspool. Den varma sommaren 2010 fick inte poolen vara i fred långa stunder.

– Om det är något vi har lärt av allt det svåra vi gått igenom så är det att det gäller att ta vara på livet och på de stunder man har tillsammans. Nu har vi ett hus där vi verkligen kan leva så, konstaterar Anneli.